Last news in Fakti

10 Май, 2021 20:33 6 837 35

Агент Ориндж: отровата, която обрече на страдания милиони виетнамци

  • виетнам-
  • хербицид-
  • война-
  • агент ориндж

Химическите компании са действали по указание на американското правителство, което е било суверенно да взема такива решения

Цели три поколения по-късно продължават да се раждат деца с тежки малформации. Между 2 и 4 милиона души живеят с късните последици от Агент Ориндж – отровата, използвана масово от американците във войната във Виетнам.

Агент Ориндж (Agent Orange) е химическа субстанция, използвана масово от американците във войната във Виетнам от 1962 до 1971 година. Хербицидът причинява окапване на листата на дърветата в горите, като използването му във Виетнам е било с цел да се направят видими маршрутите на придвижване на противника и така да бъдат отрязани пътищата за снабдяване на вражеските войски на Виетконг. Освен това оранжевият агент е бил разпръсван от самолети и хеликоптери над земеделски райони с посеви, което е трябвало да причини проблеми с изхранването на населението.

Името Агент Ориндж няма нищо общо с шпионажа, а идва от оранжевите линии, с които са били маркирани варелите. А думата "агент" в случая се използва за действаща съставка. Другите хербициди, маркирани със синьо, зелено, розово, лилаво или бяло, са наричали съответно: Agent Blue, Agent Green, Agent Pink, Agent Purple и Agent White.

По време на войната американската бойна авиация е извършила над 6 хиляди полета с цел разпръсване на химически агенти за окапване на листата. От Агент Ориндж са разпръснати общо 45 677 937 литра от веществото. В него се съдържа отровата 2,3,7,8-тетрахлордибензодиоксин (TCDD). Тя е най-отровната от всички диоксини. Според различни оценки се смята, че над Виетнам са били хвърлени между 106 и 300 килограма от отровата.

Как действа TCDD?

При контакт с агента по лицето се появява хлор-акне, което е първият симптом за тежко диоксиново отравяне. А такова отравяне може да предизвика тежки увреждания на органите, и най-вече на черния дроб.

TCDD обаче има и тератогенно действие – уврежда човешкия плод в майчината утроба. И днес – цели три поколения по-късно все още във Виетнам се раждат много деца с тежки малформации. Предполага се, че между два и четири милиона души са засегнати от използването на химическото вещество, и най-малко 100 хиляди деца са били родени с увреждания.

Поне още 20 други болести са смятани за пряка последица от действието на Агент Ориндж. Сред тях са заешка устна, заешко небце, имунна недостатъчност, нервнотично разстройство, диабет и болест на Паркинсон. Към късните последици отнасяме редица ракови заболявания, като левкемия и рак на простатата. Пряка връзка между образуването на тумори и Агент Ориндж е трудно да бъде установена, но диоксинът е доказано причиняващ рак.

TCDD е много устойчив и се задържа дълго в природата. Затова и 45 години след края на войната в почвите и водите, а това означава също и в хранителната верига, все още се откриват следи от разпръснатата отрова.

Кой е производителят?

Агент Ориндж е произвеждан и доставян на американската армия от фирмите Dow Chemical и Monsanto, която днес е част от концерна Bayer.

Най-масирано Агент Ориндж е използван в най-интензивната фаза от войната във Виетнам – между 1967 и 1968 година. За осигуряване на необходимите количества от веществото са започнали доставки също и от германския фармацевтичен концерн Boehringer Ingelheim и от чешката химическа фирма Spolana. От Boehringer Ingelheim са доставили на Dow Chemical общо 720 тона трихлорфенолат.

От химическия агент има пострадали също и американски военнослужещи. Сред като при тях се установява връзка между увреденото им здраве и диоксина е заведен групов иск от войници срещу няколко фирми-производителки. През 1984 година е постигнато извънсъдебно споразумение, а още на следващата година 7 фирми създават фонд за изплащане на обезщетения, в който постъпват 180 милиона долара. През следващите 10 години от фонда са изплатени 197 милиона долара на 52 хиляди ветерани и наследници на пострадалите.

Френски съд отхвърли иск на жертва от Виетнам

Жертвите във Виетнам обаче и до днес не са получили никакви обезщетения. През 2005 година в САЩ е отхвърлен подаден групов иск с аргумента, че Агент Ориндж не е бойно отровно вещество и следователно не е налице нарушение на международното право.

Днес (10 май 2021) френски съд отхвърли иска на 79-годишна французойка от виетнамски произход срещу Bayer и други големи химически концерни. Тя обвинява американската фирма Monsanto, която днес вече е част от концерна Bayer, че е сред доставчиците на хербицида Агент Ориндж, причинил раково заболяване на една от дъщерите ѝ, която впоследствие е починала.

Съдът се аргументира с това, че не е компетентен в случая. Химическите компании са действали по указание на американското правителство, което е било суверенно да взема такива решения, се посочва още в мотивите на френските съдии.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 By by America

    40 2 Отговор
    Като нашата Тиква си,но в Космически мащаби,новото ООН трябва да строи Гуантанамо на Марс за теб..

    Коментиран от #32

  • 2 шопендар

    102 1 Отговор
    силни отровиАМА ДЕМОКРАТИЧНИ
  • 3 народ

    102 6 Отговор
    Това, което са направили американците е ужасно .... подобно на това, което е правил фашизмът в лагерите на см...
  • 4 Ганчо

    105 3 Отговор
    Да питам това не е ли геноцид....

    Коментиран от #17

  • 5 Роза

    85 1 Отговор
    Никога няма да се разкрие цялата истина за това,което американците са правили с виетнамците във виетнамската война!От време на време нещо изскача на повърхността,но цялата истина е погребана под пластовете на времето!

    Коментиран от #29

  • 6 Коментатор

    90 3 Отговор
    Тук му е мястото да се отбележи че американците първи и единствени в света използваха атомно оръжие срещу мирно население


    Мнозина не знаят но те масово използваха бактериологично оръжие във войната в Корея

    Широка използваха химическо оръжие във Виетнам но също така в Лаос и в Камбоджа


    В Ирак широко използваха космическо оръжие и различни други изобретения А в Югославия използваха най-новите си изобретения като да кажем бомби с обеднен уран разни графитни бомби и други подобни

    Коментиран от #22

  • 7 оооооооо

    91 2 Отговор
    Няма друго "племе" ,като американската измет да си играе с живота на хората ! Хитлер пасти да яде, Америка е единствената страна използвала ядрено оръжие С/У МИРНО НАСЕЛЕНИЕ....само след 2 те бомби умират 200хил. японци а последиците от радиацията са за милиони ! Виетнам,над 10 милиона избити във военният конфликт и от последиците след това,отровите които са разпръсквали... Индианците избити от американците над 12 милиона..... и тия ни даряват с демокрация и права на човека,педераса,жената чудо и.т.н.
  • 8 Stefanie 🎲

    43 12 Отговор
    Те са пръскали против въшки и буби. Това е било демократично, човечно и за доброто на виетнамците. Сега нова което тук пишете е путинско- кремълска пропаганда. Спрете се. Но и в Хирошима и Нагасаки не са бомбардирали с атомни бомби цившлно невоюващо население. Бомбите са били руски, самолетите и летците също. Дядото на Путин е наредил това чудовищно деяние и след това на нас от САЩ са го предписали. Стига вече кремълска пропаганда.
  • 9 Стойчо Караилиев

    58 0 Отговор
    Това ли са американските демократи, които се грижат за правата на хората и ходят по света да налагат демокрация?
    Където отидат американците съсипват всичко и след тях тъне разруха, граждански войни и после държавите не могат да се възстановят с десетилетия!
    Заслужават всичко това, което са причинили на други народи и държави, да им се случи на тях!
  • 10 ФАКТ

    13 0 Отговор
    Оrange-5 . Tова е веществото !
  • 11 GnG

    45 3 Отговор
    За своята 238 годишна история северно-американската държава САЩ е водила повече от 100 войни по света !

    Въпросът е : Колко са ЖЕРТВИТЕ от тези войни ?!

    САЩ са ЕДИНСТВЕНАТА държава, която е използвала ЯДРЕНО оръжие, срещу МИРНО НАСЕЛЕНИЕ.
    В края на Втората Световна Война, САЩ бомбардират японските градове Хирошима и Нагасаки и убиват повече 200 хиляди човека.
  • 12 Чешмеджиев

    35 1 Отговор
    ами какво да кажем за белия фосфор дето го пръскаха над Сирия !
  • 13 Ганьо

    7 0 Отговор
    Ние признаваме само Orange County...
  • 14 РусофреникНАщат

    0 28 Отговор
    Това е от Дойче зеле и следователно е пропаганда!
  • 15 Шляхтиц

    47 1 Отговор
    Дойче Веле, моите почитания за тази статия, която прочетох почти цялата. Ако нямате нищо против, публикувайте и статия за атомните бомбардировки на Хирошима и Нагазаки и атомните бомбардировки на атола Бикини, извършени от Франция. Много ще се зарадвам и за сравнение да посочите къде СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ или РОССИЯ са извършили подобни действия. Ще съм ВИ много благодарен. ШЛЯХТИЦ.
  • 16 ГОСТ

    43 0 Отговор
    Където са стъпали колонизаторите трева не е поникнала! Базите им трябва да бъдат изхвърлени от майка България!
  • 17 Ко, не

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ганчо":

    Това е демокрация.
  • 18 И ние с тия ли сме съюзници

    31 0 Отговор
    Срам.
  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    36 1 Отговор
    Резултат на непрекъснатите експерименти за изобретяване на средства за убиване на хора, САЩ създадоха вируса на придобитата имунна недостатъчност СПИН. А откъде дойде т. нар. "КОВИД 19" ?
  • 20 Ганьо

    18 1 Отговор
    Тези и с нас могат да експериментират някое витаминче, базите и условията ги имат...
  • 21 Ицо

    20 0 Отговор
    Имаше и такъв албум на Sodom от 90-те. И в тоя ред на мисли се сещам за групата Napalm death. В нейното име също има връзка с геройствата на САЩ във Виетнам.
  • 22 цска=литекс

    3 31 Отговор

    До коментар #6 от "Коментатор":

    Какво против имаш срещу това да се избиват жълтури.Да не си азиатец.
    Ако си да си знаеш че за жълти бклуци място в Европа Няма!

    Коментиран от #26

  • 23 Nike1234

    19 2 Отговор
    САЩ трябва да бъде унищожен в ядрен холокост

    Коментиран от #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 не може да бъде

    27 1 Отговор
    използването на агент Ориндж е военно престъпление ,погледнато от която и да е страна -но кой на Запад смее да се опълчи на САЩ!?Това е още едно доказателство,че международното право отдавна е унищожено и сега това е едно лишено от съдържание понятие!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 gradski

    15 2 Отговор
    Тава са демократични химикали. А комунистите са колили и бесели в България...

    Коментиран от #35

  • 28 гост

    16 0 Отговор
    Пак неясна статия. За диоксина разбрахме, но кое е активното вещество заради, което окапват листата на дърветата в жунглата и се унищожава реколтата на Виетнамаците.
    Да не би да е глифозат на фирмата Монсанто. Позна колега, след войната във Виетнам, Монсанто премахват диоксиона и остава само глифозата, абсолютен тотален хербицид, да се продава и до днес. Платили са 40 годищен патент и никой няма право да го произвежда по света освен тях. Познайте за какви пари става въпрос.
  • 29 напротив

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "Роза":

    имаше и има документирани хиляди доказателства за "хуманните" методи използвани от САЩ във Виетнам, надминавайки дори най-злите нацистки гении. Разбира се тази истина е неудобна, затова Холивуд избълва стотици, ако не хиляди измишльотини за героизма на "ветераните от Виетнам". И така... никой не иска да си спомня. Актуално сега е "тровенето с новичок", гръмнати складове, заплахата от Русия и тн, и тн, простотия след простотия...
  • 30 ивелин

    19 0 Отговор
    Когато ги наричам убийци и престъпници американците има предвид това което вършат от 75 години насам и остават ненаказани. Нашите малоумни предатели нямащи нищо българско - любов към родината си ,историята си , миналото уважение към хора които са отдали живота си за България единственото при тези предатели да лижат з ....ка на същите убийци и да им се прекланят.Това е само един пример последният е когато в бившата Югославия използваха бомби с разреден уранhий от който днес все още се раждат деца с увреждания.
  • 31 ивелин

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "Nike1234":

    "Бащата" на термоядрената бомба Академик А. Сахаров го попитали в държавната комисия след изпитанията след което е производството ( Специална комисия от специалисти на главнокомандващите на въоръжените сили одобряват производството на вид оръжие в СССР) Къде бихме могли да използваме тези бомби? "Ако взривим в двата океана едновременно в Северна Америка то след 15-20 минути ще се образуват огромни цунами движейки се около 700 км/ час достигащи 35-40 метра височина и само след определени минути голямата част от Континента ще е под водите на океаните ". (точно не помня Маршал Язов или Маршал Устинов) замислейки се казва " Не, не може ние не сме убийци не можем да допуснем това ние сме само войници това не е приемливо за нас " и така за тогава не се одобрява произвoдството му.
  • 32 Гошо

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "By by America":

    Сащ - единствените ползвали атомно оръжие срещу ЦИВИЛНИ и въобще!

    Бомби с обеднен уран!

    Химикали (Бел. Разбирай хим.оръжия) срещу ПРИРОДАТА и ЦИВИЛНИ!

    Тази наьия води света към гибел!
    Нагли, арогантни, самовлюбени и самозабравили се, нация от престъпници!
  • 33 веселяк

    9 0 Отговор
    Ам чи тва не може да бъде! Американците са добри хора, да не са били руснаците?
  • 34 Гадове американски

    9 0 Отговор
    Да горите в ада!!
  • 35 Мдаа

    1 8 Отговор

    До коментар #27 от "gradski":

    Те комунистите,така без нищо са го правили?!