Last news in Fakti

10 Май, 2021 20:51 4 092 19

Експлозии в Ерусалим след съобщения за ракетен обстрел от "Хамас"

  • израел-
  • ерусалим-
  • хамас-
  • газа

Турският президент Реджеп Ердоган критикува Израел в нови коментари, заявявайки, че ще се мобилизира за борба с израелския терор

Експлозии в Ерусалим след съобщения за ракетен обстрел от "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Напрежение в Ерусалим, чуват се експлозии, а "Хамас" твърди, че са изстреляли ракети по Израел в понеделник, задействайки предупредителни сирени в Йерусалим и близо до границата с Газа, в очевиден отговор на ранени повече от 300 палестинци при сблъсъци с израелската полиция пред джамия Ал Акса, съобщават "Ройтерс" и "Дойче веле".

"Сега мога да чуя, че има някакъв удар", коментира кореспондентът на DW Таня Кремер, на живо от Ерусалим, когато сирените се включват и в града се чуват експлозии.

"Хамас" пое отговорност за нападението, заявявайки, че то се дължи на "израелски престъпления и агресия".

Израелските военни съобщиха, че от ивицата Газа е изстреляна противотанкова ракета. Военните съобщиха, че досега от Газа са изстреляни седем ракети, като повечето от тях падат в открити площи.

Сирени са включени и в южния град Сдерот. Бригадите "Ал-Кудс", въоръженото крило на групата "Ислямски джихад", заявиха, че са изстреляли 30 ракети по Сдерот.

Израелските военни съобщиха, че цивилно превозно средство е ударено от ракета от Газа, ранявайки един човек.

Турският президент Реджеп Ердоган в понеделник критикува Израел в нови коментари, заявявайки, че ще се мобилизира за борба с израелския "терор".

Ердоган направи коментарите по време на телефонем разговор с палестинския президент Махмуд Абас и ръководителя на "Хамас" Исмаил Хания.

От кабинета на Ердоган заявиха, че турският лидер "ще направи всичко по силите си, за да мобилизира света, особено ислямския, за да спре терора и окупацията на Израел".

Ердоган е чест критик на Израел, като турско-израелските отношения се влошиха значително под негово ръководство.

"Хамас", паравоенната група, контролираща ивицата Газа, постави ултиматум на израелските власти. Групата настоява израелски войски да се изтеглят от Храмовия хълм и квартал Шейх Джара до 18 часа местно време или ще започне атаки срещу Израел.

На израелските сили е даден около час за отговор. Израелската армия спря голямо военно учение, за да се съсредоточи върху продължаващата криза.

Израелската полиция реши да ограничи марша "Денят на Ерусалим" днес следобед, като участниците нямаха право да преминават през Йерусалимската порта на Стария град и мюсюлманския квартал. Този ход има за цел да предотврати конфронтацията между израелските участници в марша и палестинците.

Съобщава се, че решението е на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Палестински радикали от ивицата Газа са изстреляли над 45 ракети по Израел", коментира говорител на израелската армията. "Израел гледа на ракетната атака срещу Ерусалим от ивицата Газа като много сериозна и няма да я остави без отговор".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бал Истан

    44 18 Отговор
    Окупаторът вън от Палестина! 😈
  • 2 U.S.Imperialism

    7 21 Отговор
    Ще е яко не ядрена турция да нападне израел и ще ги видим срещу американската армия колко добре седят на 11 място по военна сила турците

    Коментиран от #5, #7, #11

  • 3 Sieg

    35 15 Отговор
    Еврейската сган, когато и колкото да затриеш пак ще е късно и малко.

    Коментиран от #9

  • 4 Немска мъка

    14 26 Отговор
    Израел има право да се защитава
  • 5 Обосновано

    13 28 Отговор

    До коментар #2 от "U.S.Imperialism":

    предположение:

    Израел може и сам да се справи с наглата Турция, но засега предпочитат да гледа сеира на изживяващият се като халиф бабаит Ерсдухан...

    Коментиран от #14, #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кямил Улу

    20 2 Отговор
    Ердоган заплашва и обвинява публично Израел, но тайно работи с Израел! Голям артист! Не му вярвайте!
  • 9 12udar

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Sieg":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 10 В 10ката

    4 4 Отговор
    ....
    и няма да я остави без отговор".

    Израел

    Ще хвърчат чалми и шалвари -така ми се вижда
  • 11 Сатана

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "U.S.Imperialism":

    Кръвожадният Анадолски Башибозук (КАБ) хем ще ги коли,хем че ги ЕWE афроамериканските тесняци през памперсите.
  • 12 Жълтия пингвин

    1 1 Отговор
    Честито, айтоллах Аали Хаменей прогласи първата серия от подземни ирански ядрени опити в района на градовете Машад и Керман в 11 часа тази вечер, когато е бил задействан и първият детонатор. Президентът на Северна Корея, Ким Чен ун, се е ообърнал към дългокорейският си колега с предложение за ообединение под мотото "две столици, една държава" с което да се ускори нуклеаризацията на Корейския полуостров срещу империалистичната заплаха. Кълвете, мисирки!
  • 13 луд Ленин

    3 4 Отговор
    Точно така. Палестинците трябва да си ходят. Палестина е бившата Юдея. Прекръстена е от римляните след последното еврейско възстание срещу тях през 66 година след Хр. Тогава останалите живи евреи са прокудени под страх от смъртно наказание. Това е моментът в който евреите са пръснати по света. За край на възстанието и унищожаване на еврейската държава се счита падането в римски ръце на крепостта Масада. Околните семитски народи веднага се настаняват на готово в израелските градове и жилища, а юрисдикцията поемат римляни , кръстоносци, мюсулмани, англичани. И така до 1919, когато евреите започват да се връщат по родните си земи, та до днес. Британският мандат е прекратен през 1948 година и на 14 май премиерът Давид Бен Гурион обявява независимостта на израелската държава. Палестинците са като нашите цигани и по манталитет и по начин на живот. Държавата им е фиктивна, защото практически няма територия. Освен ивицата Газа има малки населени пунктове оградени от израелска зема и "опаковани" в бодлива тел. Повечето работят и живеят в Израел. Ако не ги подкокоросват Хамаз и други мюсулмански сили всичко ще е мирно и кротко. Израел има желязно лоби по целия свят. Изключително милитаризирана държава е. От всяка война която започват арабските държави, Израел излиза с увеличена вече своя или нова окупирана територия.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Едно е да искаш

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Обосновано":

    Друго е да можеш 😂😂😂😂а трето и четвърто е да го направиш
  • 15 Къде да си ходят палестинците

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "луд Ленин":

    Като те са си на своя земя. Я погледни колко трябваше да бъде Израел според решението на ООН от 1948? Всичко извън това е незаконно окупирано.
  • 16 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "луд Ленин":

    Да оставят свободно да се размножават след 10 г палестинците ще са повече от евреите
  • 17 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Обосновано":

    Израел не може да се справи с гладните и мършави палестинци пък какво остава с 83 милионна имперска Турция?
  • 18 ФАКТ

    0 0 Отговор
    Като кажат ракети и става смешно ! Хамас нямат бойни ракети а си правят самоделки и ги изстрелват от водопроводни тръби ! Прочетете въоръжение на хамас и трайко !
  • 19 Израелски заселници и Ортодокс гонят

    0 0 Отговор
    Палестинци, от домовете им!! Това е истината!!