11 Май, 2021 07:38 1 414 2

Университет в Канада става център на Международната агенция за атомна енергия

  • маае-
  • канада-
  • център-
  • атомна енергетика-
  • университет

Центърът ще подпомогне дейностите на агенцията

Университет в Канада става център на Международната агенция за атомна енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) определи Техническия университет на Онтарио (Канада) за Център за сътрудничество, който да подпомогне дейностите на агенцията, свързани с развитие на усъвършенствани атомни технологии - включително малки модулни реактори, както и неенергийните приложения на атомната енергия.

„Тези въпроси отнемат много време, когато сме изправени пред голямото предизвикателство да произвеждаме достатъчно енергия за глобалното развитие, като в същото време не вредим на планетата. Атомната енергия като чист, надежден и устойчив източник на енергия, може да ни помогне да посрещнем тези предизвикателства. И иновациите, разбира се, са ключът към този успех“, заяви заместник генералният директор на МААЕ Михаил Чудаков.

Фокусът на споразумението е да подкрепи проучванията и разработването на интегрирани устойчиви проекти на енергийни системи, модели, фокусирани върху малките модулни реактори и микрореакторите, както и възобновяемите енергийни технологии за многофункционални приложения. Това включва и производство на водород, обезсоляване на вода и топлоснабдяване като част от стремежа за ограничаване на климатичните промени. В момента в света има над 70 дизайна на малки модулни реактори и над 10 – на микрореактори на различни етапи от разработка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехе

    8 0 Отговор
    Всички по света обърнаха палачинката последните 15 години и започнаха да обясняват колко е чиста атомната енергия. А ние си затворихме блоковете и не построихме Белене.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: