11 Май, 2021 12:32 3 431 20

"10 часа ракетен обстрел": Израел отвърна на удара

  • израел-
  • ракети-
  • палестина-
  • палестинци-
  • ерусалим-
  • обстрел-
  • война-
  • убити-
  • хамас

Това е най-тежката ескалация между Израел и "Хамас" от години

"10 часа ракетен обстрел": Израел отвърна на удара - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Въпреки всички международни призиви за край на насилието, ситуацията в Близкия Изток ескалира. Според израелската армия, ракетният обстрел от Ивицата Газа продължава. "От 18 часа терористични групи в Газа изстрелват непрестанно ракети по израелски цивилисти", обяви израелската армия рано тази сутрин по Туитър. "Сега е 4 часа сутринта (местно време). Това са вече десет часа ракетен обстрел." Още преди полунощ израелската армия обяви, че са изстреляни най-малко 150 ракети, десетки от които са били прехванати от отбранителната система на страната.

Как се стигна дотук?

Конфликтът между израелци и палестинци започна да ескалира опасно още преди няколко дни. В петък, 8 май, се стигна до сблъсъци между израелската полиция и палестинци в арабския квартал Шейх Джара в Източен Ерусалим. Причината: няколко палестински семейства са били заплашени от принудително изселване, след като една еврейска националистическа организация предяви претенции за собственост. В петък избухна напрежение и на Храмовия хълм - между силите за сигурност и палестински вярващи. А според медийни публикации, над 300 души са били ранени в понеделник, 10 май, когато в Израел честват Деня на Ерусалим, с който се отбелязва завладяването на източната му част през 1967 година.

След последвали масивни ракетни нападения от Ивицата Газа, в понеделник израелската армия отвърна на удара и бомбардира цели в контролираната от "Хамас" територия. Според "Jerusalem Post", при ударите са били убити осем активисти на "Хамас". Здравното министерство на Газа обяви, че има 20 убити палестинци, сред които девет деца. Около полунощ говорител на "Хамас" предупреди, че ще последват тежки нападения над цели в Израел, ако израелските полицаи не се оттеглят от квартала Шейх Джара, както и от Храмовия хълм в рамките на два часа. Тъй като Израел не спази поставения ултиматум, малко след 18 часа местно време започна масивният ракетен обстрел от Ивицата Газа. Отговорност за атаките пое както "Хамас", така и групировката "Ислямски джихад".

"Неделимият" Ерусалим

Храмовият хълм е от огромно значение както за евреите, така и за мюсюлманите. "Куполът на скалата" и джамията "Ал Акса", намиращи се там, са третото най-свещено място за изповядващите исляма. На Храмовия хълм е имало и два еврейски храма, последният от които е бил разрушен от римляните през 70 г. сл. Хр.. "Страната на плача" е остатък от разрушения храм и най-свещеното място за евреите. Статутът на Ерусалим е един от основните спорни въпроси в близкоизточния кофликт. Израел смята града за своя "вечна и неделима столица". Палестинците от своя страна смятат Източен Ерусалим за своя столица.

ООН, САЩ и ЕС осъдиха насилието

Ескалацията на напрежението в Близкия Изток предизвика множество международни реакции. Главният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди насилието и предпуреди, че на фона на случващото се ситуацията в района може да продължи да ескалира. Той настоя за "максимално въздържание". Според източник от дипломатичните кръгове, САЩ се опитвали "зад кулисите" да успокоят двете страни в конфликта. Както американският външен министър Антъни Блинкън, така и отговорникът за външна политика на ЕС Жозеп Борел настояха за край на насилието в Близкия Изток. Изстрелването на ракети от Ивицата Газа над цивилното население в Израел е напълно неприемливо и засилва ескалационната динамика, критикува говорител на Борел. Според него, предотвратяването на нови цивилни жертви сега има пълен приоритет. Антъни Блинкен обяви, че е "дълбоко загрижен" относно ракетния обстрел от Ивицата Газа. "Дори и ако всички страни в конфликта предприемат стъпки към деескалация, Израел има, разбира се, правото да пази територията и населението си от тези атаки". Но в крайна сметка както израелците, така и палестинците трябва да дадат своя принос за намаляване на напрежението, каза още той.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн настоя близкоизточният конфликт да заеме централна роля в разговорите на ЕС. Германският му колега Хайко Маас осъди случващото се и го нарече "безсмислена нова ескалация". Всички шест арабски страни, които поддържат дипломатически отношение с Израел - Египет, Йордания, ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Судан - осъдиха израелския подход. И Турция настоя за край на конфликта. Израел трябва да престане да напада палестинци в Ерусалим, подчерта говорителят на правителството Ибрахим Калин.

"Няма да търпим нападения над нашата територия"

Случващото се тези дни в Близкия Изток е най-тежката ескалация между Израел и "Хамас" от години насам. В понеделник израелският премиер Бенямин Нетаняху защити подхода на израелските служби за сигурност с думите: "Ще се грижим за поддържането на правото и реда." И още: "Няма да търпим нападения над нашата територия, нашата столица, нашите граждани и нашите войници. Онези, които ни нападат, ще платят висока цена." По думите му, "Хамас" е прекрачила "червената линия". Според преценка на говорител на израелската армия, сегашният конфликт с "Хамас" ще продължи поне още няколко дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моше

    9 12 Отговор
    Сега ше им напраим на бърза ръка една Шатила и ше се кротнат за поне 20 години.
  • 2 гост

    22 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "От 18 часа терористични групи в Газа изстрелват непрестанно ракети по израелски цивилисти", - какво означава ,,цивилисти " ?

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ал Бунди

    5 8 Отговор
    Аааа, то без Турция може ли. Ем ядоха шамарите на един турски кораб, дето возеше уж ''хуманитарни'' помощи за палестинците преди няколко години, ем се подлагат на ритниците.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пър-р-ц...пръ-ъ-ц...

    4 1 Отговор
    Строят,строят с години строят....след това си го събарят един на друг за няколко секунди... отново строят и отново събарят😁.И така баце от векове.А след това четем : "странни сигнали пристигат от Марс"😁.Забавно а😁

    Коментиран от #7, #9, #10, #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пър-р-ц...пръ-ъ-ц...

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пър-р-ц...пръ-ъ-ц...":

    Пардон... заглавието беше:"странни сигнали пристигат от Венера"😁

    Коментиран от #11

  • 11 Петьов

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пър-р-ц...пръ-ъ-ц...":

    Може и от Мелмак да са получили сигнали от братовчедите на Алф
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 цербер

    8 0 Отговор
    " израелски цивилисти"-Вече цивилисти ли наричат цивилните граждани?"Страната на плача"....СТЕНАТА на плача е,а не страната!
  • 14 кастроли

    7 0 Отговор
    "Стената на плача" е подпорна стена от времето на Втория храм в Йерусалим. Този храм е бил най-свещеното място в юдаизма. Ирод Велики построява огромни подпорни стени около Храмовия хълм, разширявайки малкото, квазиприродно плато. Тя е единствената останала /западната стена/от Соломоновия дворец. Пред тази стена са молитвите на ортодоксалните еври на празника Пасха. В кухините на стената те поставят и бележки от хартия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бири

    4 5 Отговор
    Тези израелци не са хора! Никой нищо добро не видя от тези г@дняри. Сключват бракове само с роднини, какви иди0ти са само.
  • 18 Бири

    5 3 Отговор
    Тихом и мълком се опитват да превземат земите на Палестина! А и го правят де!
  • 19 Росен

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пър-р-ц...пръ-ъ-ц...":

    Чета какво си написал и си мисля ми те сигналите от Венера надали са били изпратени до планетата Земя🧐
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.