Last news in Fakti

11 Май, 2021 17:30 1 527 6

При съседите! Гърция ускорява ваксинирането в опит да привлече туристи

  • гърция-
  • туризъм-
  • ваксина-
  • коронавирус

Южната ни съседка беше една от първите страни от Европейския съюз, заедно с Испания, които подкрепиха идеята за сертификат за ваксинация

При съседите! Гърция ускорява ваксинирането в опит да привлече туристи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция ускорява ваксинациите срещу Covid-19 на своите островни жители преди началото на туристическия сезон на 14 май, предава АФП, цитирайки премиера Кириакос Мицотакис.

"Ние даваме приоритет на нашите острови ... като откриваме ваксинацията на цялото им пълнолетно население по-рано от останалата част на Гърция", каза Мицотакис.

"Целта е да се ваксинират напълно постоянните (островни) жители до края на юни," каза той.

Гърция се опитва да привлече колкото се може повече туристи и да подпомогне туристическия сектор, който страда заради пандемията от коронавирус и ограниченията при пътуване.

За тази цел гръцкият министър на туризма обиколи ключови пазари като САЩ и Русия и в момента провежда преговори във Великобритания. Обединеното кралство засега е включило Гърция в жълтия списъка, което означава, че британците, които се връщат у дома от Гърция, са длъжни да престоят под карантина поне пет дни.

Туризмът допринася за почти една четвърт от БВП на Гърция и Атина иска да убеди туроператорите, че страната е безопасна за посещение.

Гърция беше една от първите страни от Европейския съюз, заедно с Испания, които подкрепиха идеята за сертификат за ваксинация, за да се даде възможност за възобновяване на масовите пътувания.

В частичен локдуаун от 7 ноември, Гърция все още регистрира над 2000 инфекции с Covid-19 ежедневно, най-вече в Атина, заедно с десетки смъртни случаи. Болниците остават под голямо напрежение.

Здравните служители вече са ваксинирали доброволно жители на 32 малки гръцки острова, а други 36 по-големи острова ще завършат процеса след три седмици, каза премиерът. Следват най-големите 19 острова, каза той.

Преди близо месец Гърция премахна седемдневна карантина за пътници от Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство, Израел, Сърбия, Обединените арабски емирства и други страни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    11 2 Отговор
    Неваксиниран келнер не ме плаши. Нито летовник такъв. Като махнат безумните PCRи на границата, чак тогава всичко ще е наред.
  • 2 Гърцакис

    13 2 Отговор
    Докато имат вечерен час, избор на плаж, два чифта маски, pcr-тест и един куп ограничения не виждам какъв летен сезон ще правят.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 110 000

    4 0 Отговор
    ваксинации всеки ден..
  • 4 Вулгароф

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гърцакис":

    Докато някои спят и гроздето ще е кисело, други работят и ще им е сладко.
  • 5 QR Виза

    3 0 Отговор
    Наблюдаваме с интерес развитието на новия еврейски бизнес в Гърция? Който плаща той поръчва музиката ! В случая я спря музиката заради ковида !?!?
  • 6 Селскио бек

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гърцакис":

    Еми да ти кажа че да не се тревожиш- в събота отпадат всички ограничителни мерки. А туристи вече от близо месец има. Даже има и доста руснаци от ония, дето ги изгонихте. Гърците ше бачкат и ше диплят каймета, па ние пак ше опъваме дълбоко сополите..Както винаги де. Нищо ново под слънцето...А па я че си сЕдим на селото, че селадим со биволете и че си маам кренвиршите с кетчуп. Така де, що да се арчим.. Па ако има и некое сорошко НПО да ми прати батерии за ВЕФа, оти съм под летвата..нема да е зле. Ше са плацикам у барата и ше си слушам Хоризонт..за вас..за вас..за вас..