Last news in Fakti

11 Май, 2021 22:00 4 229 31

В Германия започва икономически бум. За това има поне пет причини

  • германия-
  • икономика-
  • пандемия-
  • коронавирус

Сериозен импулс за нарастването на БВП в Германия дава и стремително бързо развиващото се производство на ваксини срещу коронавируса и на компоненти за тях

В Германия започва икономически бум. За това има поне пет причини - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия магазините, хотелите и заведенията все още са затворени. На пръв поглед човек не би си помислил, че се задава икономически бум. Но точно такива са прогнозите на експертите. А за това има поне пет причини.

Търговските улици и развлекателните средища в Германия все още предлагат тъжна гледка: повечето магазини са затворени заради третата вълна на пандемията, ресторантите предлагат храна и напитки единствено за вкъщи, посещенията в киносалоните, концертните зали или нощните клубове са само сладки спомени от миналото. На пръв поглед човек изобщо не би си помислил, че в Германия започва икономически подем, ако не и същински бум. Пък и числата показват, че през първото тримесечие на годината БВП е спаднал с 1,7% в сравнение със същия период на 2020.

Но германската икономика е сложна машина, за чието функциониране не бива да се съди само по търговията или гастрономията. Последните статистически данни, индикатори и анализи на бизнеса показват, че Германия бързо ще излезе от кризата. От Дойче Банк прогнозират за 2021 година нарастване на БВП с около 3,7% до 4%. И експертите на Комерцбанк очакват подобен ръст - между 3,5% и 4%. Ако тези прогнози се сбъднат, икономическите щети от пандемията ще се окажат по-леки, отколкото се очакваше първоначално. Ето и кои са петте най-важни двигателя за предстоящото бързо нарастване на БВП:

Промишленото производство

Главният фактор, както и през миналата година, ще бъде преработващата промишленост. "Германия все още е една от малкото високо развити икономики, която продължава да разполага със силна индустриална база", констатират специалистите от Центъра за анализи на Дойче Банк.

За перспективите пред промишлеността най-точна прогноза дават новите поръчки, които постъпват във фирмите. През март тази година в Германия те са нараснали с цели 9,1% спрямо февруари 2020 година, когато още нямаше ограничения заради пандемията. Тази тенденция продължава вече шести пореден месец. Най-добре се чувстват производителите на електроника и на автомобили. В автоиндустрията производствените мощности вече са натоварени до 91%.

Сериозен импулс за нарастването на БВП в Германия дава и стремително бързо развиващото се производство на ваксини срещу коронавируса и на компоненти за тях - област, в която работят редица германски фирми. Става дума най-вече за препарата на BioNTech/Pfizer, от който ЕС наскоро поръча 1,8 милиарда дози до 2023 година. А по-голямата част от производството на този препарат е съсредоточена тъкмо в Германия.

Износът на продукти "Made in Germany"

Германската индустрия произвежда много повече промишлени стоки (преди всичко автомобили, металорежещи машини, оборудване, химически и фармацевтични продукти), отколкото се нуждае вътрешният пазар. От това логично следва, че Германия изнася много продукти на външния пазар. След първата криза през април миналата година, предизвикана от пандемията, германският износ бележи ръст вече 11 месеца подред и почти е достигнал нивото от февруари 2020.

Най-много стоки германските фирми изнасят за държавите от ЕС. А през следващите месеци те ще отменят антипандемичните ограничения, което означава нарастваща икономическа активност и още по-добри пазари за германските стоки. Най-бързо обаче расте германският износ за Китай, чиято икономика устремно се възстановява след пандемията. Големи надежди германският бизнес възлага и на гигантската инфраструктурна програма, която обяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Строителен бум - хората търсят жилища

Строителството в Германия се намира във възход вече шеста поредна година. Дори пандемията не успя да му попречи. Докато през миналата година в други икономически сегменти имаше спад, строителството отбеляза ръст от 6,6% и достигна рекордния за страната обем от 98,3 милиарда евро.

Най-динамично се развива жилищното строителство, което получава импулси от няколко посоки: ръста на населението, увеличаващата се жилищна площ на човек, изострящия се дефицит на достъпни жилища и изключително изгодните ипотеки заради рекордно ниските лихви в еврозоната. В момента много добре се развива отново и промишленото строителство.

Ваксинациите - стимул за потреблението и за туризма

В момента около 1/3 от жителите на Германия са били ваксинирани поне с първа доза. Може да се очаква, че през юли 2021 мнозинството германци, които желаят да се ваксинират, вече ще са получили защита срещу коронавируса. Това създава възможност да се отменят значителна част от ограниченията и най-вече - да заработят търговските и туристическите обекти, заведенията и културните институции. Всичко това най-вероятно ще предизвика същински потребителски бум, защото германците се измъчиха от променения си делник и мечтаят да тръгнат на шопинг, да седнат на кафе или в ресторанта, да отидат на почивка. Да не говорим, че заради многомесечните ограничения много хора в Германия не бяха в състояние да си харчат парите и сега разполагат със свободни средства. Очаква се, че хората масово ще прекарат летните си почивки в страната, защото все още се опасяват да пътуват зад граница.

Парите от европейския фонд за възстановяване

Освен всичко това Германия ще получи 25,6 милиарда евро от европейския фонд за възстановяване, които ще се изплащат в продължение на няколко години. Правителството реши да ги инвестира най-вече в "зелените" технологии и в цифровизацията: ще се развива водородната икономика, ще се модернизира жп-инфраструктурата, ще се произвеждат и закупуват автобуси с екологични двигатели, бързо ще се изграждат зарядни инсталации за електромобили.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    23 4 Отговор
    Пропуснат е халифата и Палавите женени кочове. Иначе всичко е точно!

    Коментиран от #5

  • 2 Нескромен

    19 20 Отговор
    Аз досега за 20 г си купих 4 нови германски коли... Как няма да е във възход, по скоро тя винаги е във възход, цял свят купува немското
  • 3 xaxaxaxaxaxa

    24 11 Отговор
    Най-важната причина ... Не са толкова тъпи да изберат слабоумна и необразована Тиква Неандерталка за канцлер!
  • 4 Хихихи..

    32 6 Отговор
    Аз рекох че са надминали руснаците във зърнопроизводството,те с ваксините оборот направили.Боц,боц,боц,боооц...

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Толу що

    26 4 Отговор
    Претох неква Немска Пропаганда..
  • 7 Знаете ли че

    15 13 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Германците взимат над 20 пъти по-високи заплати от руснаците?

    Коментиран от #9, #11, #30

  • 8 ТаУмВзе

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "ЗАКОН и РЕД":

    Последния Жив да вземе Българското Знаме. Последна национална Катастрофа е. След мутропитека идва още по голям шит.

    Коментиран от #12

  • 9 знаем

    9 14 Отговор

    До коментар #7 от "Знаете ли че":

    Знаем, че дори в Москва,
    болшинството още живеят в комуналки и сутрен се редят на опашка за тоалетната...

    Коментиран от #15

  • 10 хахахахаха

    1 10 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    "Вирус на СПИН, използван в генната терапия за отстраняване на “bubble baby disease” "

    Ето ти още материал за празната ти главица , неаобразован антиваксър/шофер/бан.тус/орк.
    Хахахахахахахахаха.
    Ае бЕгай в ютюб да се "образоваш" антиваксър/рептилолог/кемтрейл специалист etc
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Та Умдал

    5 23 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Факт е, че Русия е като Нигерия, но покрита със сняг.
    Ботоксовото джудже Путин е като рус негър със сини очи...

    Коментиран от #14

  • 13 Знаете ли че

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "Е,и?":

    Да де!
    Тъкмо защото вече не са окопирани от Русия!
    Както бяха окупирани, като социалистически концлагер ГДР и НРБ!

    А Борисов и Фандъкова още лъскат МОЧА на окупаторите!

    Коментиран от #18

  • 14 ТаУмВзе

    17 4 Отговор

    До коментар #12 от "Та Умдал":

    Хубаво е, че не разбираш, че без Русия нямаше да те има. Нито пък Европа. Но лай!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ковидарите

    22 3 Отговор
    Създадоха търсене с ковид, после и предлагане на ваксини! Мръсен бизнес и Германия е чадт от бего! Затова онзи ден категорично отказаха да предоставят патенти на ваксините на трети бедни страни за да си произведат сами! Нищо добро не чакайте от Германия, никога! Вижте историческите факти!
  • 17 Истината съм аз

    27 2 Отговор
    Пълни глупости...16 000 фирми фалирали ...и още и още ...аз живея в германия и тук масата са против тия измислени мерки....д в само лъжи
  • 18 Приказваш си сам

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Знаете ли че":

    Аз съм 11,такива като мен ги трият..
  • 19 GnG

    13 2 Отговор
    В Германия започва икономически БУМ
    ---------------------------------------------

    А, нас, ЗАЩО ни НАТИКАХА в ЕС, да ни НАТРУПАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, да си ПОСТРОЯТ свои ВОЕННИ бази, да си ЛЕТЯТ в БЪЛГАРСКОТО НЕБЕ като в свое и да ни ИЗКУПЯТ земята ли ( ТЕРИТОРИЯ ) ?!
  • 20 Минал през Германия,видял какво е

    19 0 Отговор
    Бум в строителството ,а кой работи в строителството- БГ,поляци ,румънци,турци. Турчина или Етническия Косовар предприемач ,подизпълнител на немеца и така. Живеят цялата бригада в един апартамент ,ако са повече хора турчина е наел стара къща за 2000 евро месечно. Лъвския пай е пак за немеца,после поизпълнителя,и най -накрая бай Васил арматуристи с 1800 евро заплата. А запитайте се дали ако му се дава на същия тоя бай Васил 1800 лв в БГ и си е вкъщи,през уйкенда дали ще ходи от град на град с непознати да бачка на Агата.
  • 21 Нормално е

    10 3 Отговор
    Цялата немска икономика се движи от турци.
  • 22 Начо Крика

    11 2 Отговор
    Ами да, нали от Германия тръгна цялата история с пцр теста, дето изобщо не е за това. Германия е един от първите играчи в ковид индустрията. Дано се задавят тия, дето пълнят гушите
  • 23 БРЦК

    7 1 Отговор
    Глупости глупости глупости . Само лъжи и заблуди. Срива на световната икономика е с около 20 на сто. Проблема вече не е в заетоста инвестиция или изобщо икономически ТОЙ Е ПСИХОЛОГИЧЕН. ТЕЗИ КОИТО ГО ПРЕДИЗВИКАХА НЕМОГАТ ДА ПРЕДВИДЯТ БЪДЕЩИЯ ПОЖАР .
  • 24 Гост

    11 2 Отговор
    ДВ лъже, както винаги. Защо не пишат за удълженият закон за фалитите до края на годината. Ако не го бяха удължили, 40% от фирмите са във фалирали. Протакане на помощите. Само големите компании са горе долу добре. Другите псетата ги яли
  • 25 Фен

    14 2 Отговор
    Пълни глупости, живея в провинция баден вюртемберг, мерцедес само за тази провинция са съкратили 2500 работника от началото на календарната година. Нищо не работи, имаше кратък период къде работеха със 15 до 40 мин време да пазаруваш и те гонеха от магазина и то преди това си запазваш час (някой магазини бяха с дневни квоти) тъпотия голяма. Хората са станали масово Асоциални тук
  • 26 стоян георгиев

    3 7 Отговор
    германия ще тръгне ударно,след нея и цяла европа .очаква ни сериозен икономически подем след пандемията.за комунистити обаче не се отнася.те ще са прецакани както обикновенно!
  • 27 Бончо

    4 0 Отговор
    Отсява се бизнесът..малките загиват, основно се разкарват чужденците от Германия! Вечерният час точно за това беше!!
  • 28 Ваксиниран = СТЕРИЛЕН ;)

    3 0 Отговор
    Германия има опит с КОНЦЛАГЕРИТЕ и го прилага върху цялото си население от 1 година!
  • 29 глоги

    0 0 Отговор
    Износът на ваксини "Made in Germany" е приоритет.
  • 30 А ти знаеше ли

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Знаете ли че":

    Колко струва един наем в германя, отоплението тока, застраховките, колко процента са данъците и излиза че германеца е съвсееееем малко по-богат от руснака, който има всичко това за 20 пъти по-малко пари?
  • 31 удри

    1 0 Отговор
    Така е то, така е... Чудят се с какви глупости да баламосват хората, че само и само някой на есен да се излъже да гласува за Мюсюлмандемократическиа съюз на бабето, защото той направо е хукнал към небитието.