Last news in Fakti

11 Май, 2021 21:52 2 032 18

Кралицата: Приемаме закони за борба с враждебна чужда дейност!

  • елизабет втора-
  • великобритания-
  • парламент

В проучване, което беше представено през март, Русия и Китай са определени като основните заплахи за сигурността на Обединеното кралство

Кралицата: Приемаме закони за борба с враждебна чужда дейност! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Великобритания ще приеме закони, насочени към борба с враждебна дейност на чужди държави. Това съобщи във вторник британската кралица Елизабет II с реч при откриването на новата сесия на парламента на страната, съобщават БиБиСи и ТАСС.

"Ще бъдат приети закони за борба с враждебната дейност на чужди държави. Моите министри ще изпълнят препоръките от Всеобхватния преглед на сигурността, отбраната и външната политика", каза Нейно Величество, очертавайки програмата на кабинета за следващата година.

В проучване, което е представено през март, Русия и Китай са определени като основните заплахи за сигурността на кралството.

От няколко години правителството проучва въпроса за разширяване на правомощията на британските разузнавателни служби, което трябва да им позволи да се борят по-ефективно с външни заплахи, включително шпиони и хакерски дейности. Обединеното кралство изучава и опита на други страни при регистрирането на чуждестранни агенти.

Както се посочва в документ, представен от правителството към речта на кралицата, приоритетът на кабинета е да измени остарелия закон за държавната тайна, което ще позволи да се използва срещу много по-широк кръг от хора, които могат да представляват заплаха за сигурността и интересите на страната, включително хакери, работещи за чуждестранни разузнавателни служби.

"Проучваме и въпроса за възможността за въвеждане на наказателна отговорност за други видове вредни дейности, извършвани от чужди държави и по тяхно указание. Обмисляме и изменение на законодателството относно държавната измяна", се казва в документа.

Правителството на премиера Борис Джонсън също възнамерява да въведе правила за регистриране на чуждестранни влияния за организации и лица, за да ограничи възможността за научно-технически шпионаж и чужда намеса в демократичните процеси.

По традиция речта за кралицата се изготвя от кабинета на министрите, а основните ѝ теми са приоритетите на правителството за предстоящата парламентарна сесия, която обикновено трае една година. Предишната церемония по откриването на новата сесия на парламента се състоя през декември 2019 г. - преди началото на пандемията COVID-19.

След речта, в продължение на няколко дни и двете камари - Камарата на общините и Камарата на лордовете - обсъждат основните разпоредби. След това речта се подлага на гласуване в Камарата на общините, което се разглежда като израз на доверие към правителството, което миналата седмица значително укрепи позициите си след уверена победа на консерваторите на регионални избори в Англия.

Поради ограниченията на коронавируса, една от най-поразителните церемонии с участието на кралицата е по-малко пищна от обикновено. Монархът пристигна в Уестминстърския дворец с лимузина, а не с традиционна позлатена карета, теглена от осем коня.

Елизабет II не е придружена от охрана и не е посрещната от членове на почетната гвардия, а в Камарата на лордовете, където тя говори, има само 74 души, които са представили отрицателен резултат от тест за COVID-19, да съблюдават правилата за дистанциране и да носят маски.

Кралицата не носеше традиционното наметало и короната с диаманта "Кохинор", предпочитайки пред тях елегантна светло-лилава рокля и шапка от същия цвят.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалиста

    5 20 Отговор
    Бой по азиатските кочини

    Коментиран от #6

  • 2 Какви страхове

    15 5 Отговор
    На бабицата какво могат да ѝ навредят Русия и Китай? Утре дядо Филип ще ѝ прати хабер, че е уредил новото жилище.
  • 3 реалиста

    7 21 Отговор
    Но най мразя руската сган
    Русифилистиците да джаскат минусите сега

    Коментиран от #7, #13

  • 4 КОТарАК

    24 3 Отговор
    каква заплаха представляват Китай и Русия за Англия? с ей такива простотии пълнят главите на видиотените си народи! единствената заплаха за Англия и Европа са мюсюлманите , които са окупирали вече по-големите градове и е въпрос на време да станат мнозинство!
  • 5 ТаУмВзе

    0 16 Отговор
    Важното е ефикасно да халюцкаш руснаци!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 The band of the idiot's

    20 2 Отговор
    Нападат ги с керамични ножове,облазват ги ежечасно,Мустафа е най-срещаното им име,те тръгнали да си търсят врагове на хиляди мили от Ламанша..
  • 9 Перо

    17 1 Отговор
    Манчестър отдавна е превзет от урките!
  • 10 6977

    12 2 Отговор
    Интрига трябва да има винаги иначе не им е интересно.Винаги трябва да има някой виновен или натрапник.Задължително.
  • 11 ЗАКОН и РЕД

    3 9 Отговор
    България е на дъното на ЕС, с руска енергийна примка на шията!

    Борисов носи СЪДЕБНА отговорност!


    Конституция на Република България

    Чл. 108.
    (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството
    и НОСИ ОТГОВОРНОСТ за нея.

    Конституцията е върховен закон!
  • 12 ФИФИ

    10 0 Отговор
    КАДЕ Е АГЕНТ 007, ТОИ ЩЕ СВЪРШИ РАБОТА
  • 13 Ти си глупак

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "реалиста":

    само погледни двете емблеми тази на НАСА и Роскосмос и си задай въпрос защо са 80% еднакви.Няма запад няма Русия всичко е едно а нас ни баламосват с държави и да се мразим

    Коментиран от #14

  • 14 Ти си глупак

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ти си глупак":

    Е най важното забравих да напиша.Преди 50 години на майка ми на неин първи братовчед са му дали да прочетете секретни документи предоставени от руснаците относно зависимостта ни от извънземна раса.Кой е той и какъв е бил няма значение сега.Управляват ни не от земята
  • 15 Mirko

    5 1 Отговор
    Кво стана с агента на Ми-6 който в Лондон се срещна с шефа на фондацията на Навални и договаряха 10-20 милиона годишно за "пропагандата, организиране на протести, метежи лобиране за фирми" и др?
  • 16 Москва

    1 0 Отговор
    Агентите на Кремъл са обхванали цяла Европа като ракови метастази, особено в България.
  • 17 Виктор браво

    0 0 Отговор
    След 10г.Китай ще създава нов световен ред.Така че,или война или юан.
  • 18 Нормален

    2 0 Отговор
    Сега се сети дъртата, след като ѝ спретнаха Бракзит и сега Шотландия иска независимост, а скоро и Ирландия.
Новини по държави: