12 Май, 2021 10:15 2 683 54

Докога ще продължат убийствата в руски училища?

  • русия-
  • казан-
  • училище-
  • илназ галявиев

Докато политиците анонсираха затягане на гайките за законопослушните притежатели на оръжия, пострадали ученици настояха стрелецът да бъде екзекутиран

Докога ще продължат убийствата в руски училища? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Кошмарът на улица "Файзи" ("Комерсант"), "Хората в Русия са потресени от трагедията в Казан" ("Труд"), "Пътна карта за Дивия Запад" (агенция РОСБАЛТ) - под такива заглавия руските медии коментират вчерашното масово убийство в столицата на Република Татарстан, където младеж застреля 9 души и рани 21 в местно училище, след което бе задържан.

Нямаше кой да спре 19-годишния Илназ Галявиев, който се бе помислил за "бог" и беше предупредил в социална мрежа какво ще направи - специалните служби този път не се задействаха, а самата гимназия вече втора година е без професионална охрана, пише "Комерсант".

След трагедията руският президент Владимир Путин нареди да се приемат по-строги закони за притежаване на оръжие, прокуратурата ще провери законно ли е получил нападателят лиценз за пушка, а федералното просветно министерство разпрати препоръки за засилване на мерките за сигурност в училищата и детските градини, добавя вестникът. Изрежда и законодателни инициативи в тази връзка на спешно свикана работна група в руския парламент.

Докато политиците анонсираха затягане на гайките за законопослушните притежатели на оръжия, пострадали ученици настояха стрелецът да бъде екзекутиран, посочва "Труд".

Подобно убийство, явно организирано с умисъл, води до "стопроцентов доживотен затвор. Без никакви съмнения", заявява автор на "Известия". Според него обаче е "почти безполезно" да се слага охрана навсякъде в училищата. Охранителят е "сам, в пенсионна възраст, какво може всъщност да стори на един въоръжен престъпник? Най-много да натисне паник бутона и после да загине", разсъждава журналистът.

По данни на руския Институт по образованието от 2019 г. в 79 на сто от училищата в Русия има паник бутон, 78-79 процента имат охрана и видеокамери, 92 процента са оградени, пише "Росийская газета". Според експерта Сергей Заир-Бек далеч невинаги агресията идва от девиантни тийнейджъри, а често пъти от "кротки деца" със "сериозни психологични травми".

Галявиев е заявил на разпита, че се отказва от собствените си родители, а някои негови думи пораждат съмнения дали е психически стабилен, изтъква "Взгляд". Психиатрите в Русия "пропускат опасни случаи" и някой ден може би "всички ще бъдат следени (. . .) от изкуствен интелект", но засега трябва да се формира мащабна психологическа служба в учебните заведения, коментира Дмитрий Ковпак, вицепрезидент на Руската психотерапевтична асоциация.

Въпреки многото опити да се ограничи притежаването на оръжия от цивилни граждани в Русия това така и не стана, констатира "Новая газета".

От две години и половина Държавната дума отклонява всички предложения в този дух или не ги допуска и до първо четене, разказва източник на вестника. От 2014 г. до момента обаче в Русия са станали най-малко 30 нападения с участие на ученици и тийнейджъри, взели 42 жертви, а други 157 души са пострадали. А с оглед новините за предотвратени атентати те можеше да са поне 2,5 пъти повече, възмущава се "Новая газета".

"Пак ли са под прицел училищата в Русия?", пита се "Свободная преса", изрежда подобни случаи в страната от близките години и прави извод: "Властта не може да гарантира сигурността на децата ни".

"Всяка атака, успешна за терориста, е мощен удар по устоите на една държава, изградена върху идеята да се жертват всички общопризнати в света човешки права и свободи в името на сигурността за населението", пише автор на РОСБАЛТ.

Разрушител на устоите в случая обаче е обикновено момче от Казан, което не е с всичкия си. А не някакви врагове и интервенти. Защото явният противник, за съпротива срещу който от десетилетия насам готвят хората в Русия фантастично високоплатени майстори на пропагандата, всъщност не съществува, се казва в коментара.

"Московский комсомолец" обвинява "съвременната идеология, поставяща в центъра на света "аза", постоянно насъскваща: ти си главният, твоите желания са свещени, твоята индивидуалност е уникална, тя стои над всичко". Успокоителните за обществото мерки на руската власт лекуват само симптомите и животът на хора "все така ще пада в бездната на нечий безмерен егоцентризъм", предрича изданието.

Печатът отбелязва, че никой не се е обадил в татарстанската полиция, за да сигнализира за въоръжен човек. И Галявиев с оръжие в ръка изминал близо километър от дома си до училището.

Извършителят "качва пост в социалните мрежи, анонсира разстрели - и на всички им е безразлично; апатия и равнодушие (. . .) Главната трагедия е, че това е само началото", предупреждава коментатор на агенция РЕГНУМ.

Световната практика наистина сочи, че няма похвати, ефективни срещу самотни нападатели, особено ако са психари. Понякога обаче се налага да не бъдеш толкова равнодушен, за да предотвратиш голяма трагедия. Особено щом става дума за деца, подчертава "Комсомолская правда".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    91 6 Отговор
    То защото в американските училища изобщо не се стреля. Разликата е, че при руснаците това става на 5 години, а в американските на две седмици.

    Коментиран от #40

  • 2 Пучо Капучо

    72 4 Отговор
    По-точно - докога ще продължат убийствата в хамерските училища?
  • 3 Има време

    63 3 Отговор
    Докато настигнат най-свветовната демокрация като в сащ
  • 4 Гюро Михайлов

    49 4 Отговор
    Убийствата в руските училища ще продължат,когато убийствата в САЩ-училищата спрат??!! Просто и логично бе тикви!!

    Коментиран от #5

  • 5 Американче

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гюро Михайлов":

    Ха ха ха ха!! Хи хи хи!!
  • 6 Бае Въло

    34 3 Отговор
    Чист руснак - Илназ Галявиев от Република Татарстан, мюсюлманин.
    Между другото Р. Татарстан е наследник на Волжка България.
  • 7 Жужето е убиец

    4 50 Отговор
    И мародер и ватниците му подражават

    Коментиран от #11

  • 8 Настъпление...

    34 3 Отговор
    ...на ,,ЕвроАтлантическите ценности" на сравнително запазеният (за сега...) остров- Русия...!Не запеете ли скоро -,,Вставай страна огромная"... ще гризнете и вие като нас ,,демократичното" дръвце...
  • 9 чичо Сам

    25 5 Отговор
    Докато руските училища грабнат приза в кушията с американските.
  • 10 мсс

    15 17 Отговор
    Най-вероятно на стрелеца му е отказана американска виза.Нали на всички в бедна Русия мечтата е американска виза за да живеят нормално.

    Коментиран от #12

  • 11 Ко прайм...?!

    38 4 Отговор

    До коментар #7 от "Жужето е убиец":

    Още много ряпа има да изядат ,,ватниците",докато стигнат ,,демокрацията" на краварите...!Например убийство посред бял ден на...-президент,като Джон Кенеди...

    Коментиран от #44, #50

  • 12 МКС

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "мсс":

    Ти да не си един от тях-,,бедните руснаци",че говориш от тяхно име...?!
  • 13 7 дена

    2 29 Отговор
    7 дена децата гледаха дрънчене на оръжие в Москва за парада и накрая се помислиха за " Богове".
  • 14 Най трудно

    10 2 Отговор
    се диагностицират "тихите"води,примерни в къщи и на улицата,но набиращи и таящи в себе си огромна злоба,която в един момент се отключва и резултата е такъв. Кога ще настъпи този момент е почти невъзможно да се определи. А когато такъв тръгне с оръжие в ръка,охранта няма как да го спре,освен ако не седи нон стоп на камера и не го види,че идва с оръжие за да вземе ответните мерки,за такъв просто се посреща с куршум и точка.А,въпросния субект е избрал това училище защото охраната му е била една жена на възраст,иначе е искал да отмъсти в лицея в който учи,но там охраната е серьозна,та това училище е просто било с лош късмет.
  • 15 тренд

    19 1 Отговор
    Докога?
    Докато не спрат тези в американските.
  • 16 TRD

    16 1 Отговор
    А в американски?
  • 17 Монгола

    12 3 Отговор
    У Тататрстан са българи!
  • 18 Културовед

    16 1 Отговор
    Амерската култура и навици покваряват света!
  • 19 абг

    14 1 Отговор
    Трябва да се затегне контролът за получаване на разрешително за оръжие, защото тия, които са решили да трепят изпълняват стриктно буквата на закона и ако не могат да си изкарат разрешително няма да имат оръжие, с което да извършат престъплението. Да не си помислите, че ще си намерят оръжие нелегално, абсурд.
  • 20 MARUSIA

    18 1 Отговор
    Tози поне е 19 годишен, а в САЩ 12 годишната с патлака на тате?
  • 21 Каква Русия тук?!

    10 3 Отговор
    Татарстан,татарин,мюсюлманин..

    Коментиран от #22

  • 22 Професора

    10 9 Отговор

    До коментар #21 от "Каква Русия тук?!":

    Татарстан е Волушка България баце, колкото и дa не ви се ще да сте дошли от Азия от там сте, не сте траки, а просто живеете по земите на древните тракийци. В Татарстан са останалите българи които не са тръгнали на запад преди 1300г и са похомаданчени от Златната орда някъде след 10 век!

    Коментиран от #23

  • 23 падналия ангел

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "Професора":

    Професоре, историята не емешана скара! През 922 г. волжките прабългари начело със своя владетел Алмуш (от тази година – емир) приемат исляма от арабите. Воложка, не Волушка! И не са останали, а са тръгнали на север от Стара Велика България! Наричали са ги още сребърните българи, няма да ти обяснявам защо. Микс са от етноси-заварените Угро-фини, Сувари, Чуваши. В 13 век падат под монголо-татарско владичество.

    Коментиран от #24, #27

  • 24 Професора

    2 11 Отговор

    До коментар #23 от "падналия ангел":

    Какви араби в Татарстан бе моноголите и хазарите ги похамеданчват!

    Коментиран от #45

  • 25 еш па тоа

    8 2 Отговор
    Напъни се още малко,Анатоли!Може Мустафата да те забележи.
  • 26 😁😁😁😁😁

    4 2 Отговор
    Бойко кажи сега да видим какво ще кажеш
  • 27 Хисторик

    4 5 Отговор

    До коментар #23 от "падналия ангел":

    Кое наричаш ти стара велика България? По време на Римската Империя на север от р. Дунав е Дакското царство на Юг живеят славяни и тарки славяни са северно племе минало р. Дунав през римската империя. Почнахте да си изфабрикувате история!

    Коментиран от #42, #43

  • 28 Статистик

    8 3 Отговор
    Когато говорите за кръвна връзка на българите с някой средноазиатски народ, може да проверите в генетичните таблици направени по представителни изследвания за гена на различните народи.Нямаме общо с мюсюлмани.

    Българите сме наполовина траки (като румънци, гърци и сицилианци) и наполовина славяни.

    Коментиран от #33

  • 29 Распутин

    9 1 Отговор
    Докато продължават в USA
  • 30 Верно ли

    13 2 Отговор
    Хахаха, чета заглавието и не мога да повярвам на очите си! Всеки ден четем за разстрели в американски училища и сега - хоп, докога в руските :)))) Анатолка, пропагандираш, а???
  • 31 mi6osp

    9 2 Отговор
    Училищата в САЩ водят по убийства на тези в Русия с десетина обиколки и с хиляди жертви. Причината е разликата в режимите на притежаване на оръжие в двете държави.
  • 32 Биби Кинг

    1 14 Отговор
    Тревожиме се за братскиа савецки нарот! Искрени соболезнованиа на нашиа брад,френт и кольега товариш Тупин деа! Обеспокоително е каде у матушката все по често и натрапчиво се проиавяват изблици на сатанизам и нечовешка жестокос! У Тупинистан се завръштат езическите верваниа, облечени в псевдопатреотизам и мнозина,особено младите и лековерните безкорисно прегръштад отровната град на мракобесието! Начело на царквата им стои недостоен празнодумец с самнителна репотациа на кагебешник. Тай ка е трагнало не слет далго пиангурите че бадат одново завладени од староверството и че бадат одритнати окончателно од световната цвиливизациа дее!

    Коментиран от #36, #51

  • 33 mi6osp

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Статистик":

    Генетични изследвания от 2018-2019 г. показват еднозначно, че славяните от Балканите, от Германия и тези от Русия произхождат от Алтайски славянски племена, част от които обитават Алтай и днес.
  • 34 Българин

    3 11 Отговор
    Убийствата в руските училища няма да спрат никога, защото такива са руските ценности.

    Коментиран от #37

  • 35 " Комерсант " = ДОЙЧЕ ВЕЛЕ "

    3 1 Отговор
    ПРЕСститутки - по поръчка , за пари и с горните си д/пки !
  • 36 Всеки път,

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Биби Кинг":

    Когато, простикато теб, българи издевателствлват над трагедията в друга държава, след време същото се случва и тука. Всичко се връща. Още повече, че всичкилуди в българия се разхождат съвсем свободно

    Коментиран от #54

  • 37 Казан е в Татарстан

    10 3 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Стрелял е татарин, загинали са татарски деца и възрастни. Те са мусулмани, нямат нищо общо със славяни и руснаци

    Коментиран от #49

  • 38 Каракорум

    3 1 Отговор
    Пусифейс с бръдътъ и очилътъ се лага със заглавия на господарите си !
  • 39 Бай Шиле

    3 0 Отговор
    Това не може да се случи в САЩ.Там убийствата стават в петък.Всеки петък.
  • 40 Пфф

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Какво общо имат американските училища и руските ? Статията е за Русия и започвате пак с истериите . Сякаш всичко им е цъфнало и вързало , че ги защитавате постоянно . Колкото и да ги възхвалявате , руснаците са същите като нас , но в голям мащаб . Нали не мислите , че всичко там е розово ? Защо всички бягате назапад , а в Русия никой ме иска да ходи ?
  • 41 Сами си правят Рубашки те

    4 2 Отговор
    Жалко за ПраБългарчетата
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 падналия ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хисторик":

    На Кубрат Българията, онази там около Крим и Таманския полуостров! С предполагаема столица Фанагория! Извинявай ако съм си я измислил!
  • 44 тва прайш

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ко прайм...?!":

    кога американси президент ше бъде изложен в аквариум и да му се кланят хората хахахах
  • 45 падналия ангел

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Професора":

    Публикувано във факти.бг:" Какви араби в Татарстан бе моноголите и хазарите ги похамеданчват!" Момчета ама вие наистина ли? Ето ви малко история и спрете да се излагате!-"През първите два века от основаването си Волжка България трябвало непрекъснато да отблъсква войските на Хазарския хаганат, затова в началото на Х в. българският кан Алмас (Алмуш) се обърнал за помощ към Арабския халифат. Арабският халиф поставил условие волжките българи да приемат исляма като държавна религия. През 922 г. в България пристигнали посланици от Багдад и започнали преговори, в резултат на които българите приели исляма. Приемането на новата вяра приобщило България към културата на мюсюлманския свят. Българското руническо писмо било заменено с арабско, открити били първите начални училища и медресета. Грамотността широко се разпространила сред населението. Започнал разцвет на литературата. Били създадени поемата “Сказание за Юсуф” от Кул-Гали, “История на България” от Якуб ибн-Ногман, книги по риторика и фармация от Бурхан ибн-Булгари и др."
  • 46 МАРА

    3 2 Отговор
    ДОКОГА ЩЕ СВЪРШАТ УБИЙСТВАТА В АМЕРИКА ???????

    Коментиран от #47

  • 47 Ххх

    3 6 Отговор

    До коментар #46 от "МАРА":

    Къде мешаш САЩ тук и на кой му пука въобще за там ,че ги мешаш в статията бе българофоб предателски ? Ходи пусни една сълза в руския обор за избитите и недей гледа другите !
  • 48 ихтанмет

    2 7 Отговор
    Да се избиват.На никой не му пука за тея паразити

    Коментиран от #52

  • 49 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Казан е в Татарстан":

    Що се обясняваш на щатско-турски трол, дето редовно ми краде ника.?
  • 50 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ко прайм...?!":

    Ние ги стигнахме и задминахме хамериканците- Андрей Луканов.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ха ха

    2 5 Отговор

    До коментар #48 от "ихтанмет":

    Скрит фен си на Мумията.Още си е на Червения площад.
  • 53 SQUAD GAME 2015

    0 1 Отговор
    Не съм чул катарски деца стрелят в училище или в училище в северна корея застреля съученици, явно психарите от вагнер са навсякъде от русия и запада
  • 54 Биби Кинг

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Всеки път,":

    Не ми се прави на умен матреал! Исправи се и мутрата од под краста извади си БГ!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания