Last news in Fakti

12 Май, 2021 23:16 4 045 39

Как българи в Тел Авив прекараха най-тежката вечер на обстрели

  • израел-
  • палестинци-
  • обстрел-
  • ракети-
  • българи-
  • тел авив-
  • ивицата газа

Улиците в град Газа са в руини от разрушени сгради

Как българи в Тел Авив прекараха най-тежката вечер на обстрели - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Близо 60 са вече жертвите на ожесточения ракетен обстрел между Израел и ивицата Газа. Палестинската групировка „Хамас“ е изстреляла над 1000 ракети срещу различни израелски градове в последните 38 часа, съобщават световните медии. Израел съобщи, че част от ракетите са били прехванати на нейна територия, а другата изобщо не е преминала границата с ивицата Газа, предаде bTV.

Улиците в град Газа са в руини от разрушени сгради след стотиците бомбардировки на израелски самолети. Убити са над 15 членове на палестинските групировки. Тел Авив прекара една тежка вечер след разпалването на конфликта. Това е най-голямата ескалация на напрежението между двете страни от 2014 г. Сред жителите на града е българката Рая Паунова, която живее там от 11 години. Пред bTV тя разказа, че обстрелът не е чужд на част от хората. Други пък са в паника.

„Трябва да сме близо до бомбоубежище - поне на 60-90 секунди от него. Повечето сгради не отговарят на този стандарт“, пояснява тя. Българката разказа, че в нейната сграда има бомбоубежище, други обаче нямат този късмет. И продължи: „За много хора с малки деца се налага да стават през нощта и да стоят и спят по стълбищата, защото няма друго безопасно място в сградата.“

Ивицата Газа отдавна е точка на голямо напрежение, а този път ударите са в на територията на цялата страна, смята бившият специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов. По думите му ескалацията е могла да бъде избегната, но през последните седмици и двете страни са допуснали много грешки. „Ако трябва да се търси изход от ситуацията, то това може единствено да се направи, ако нещата в Ерусалим се успокоят и се постигне споразумение за прекратяване на огъня от двете страни“, допълни Младенов. Освен прекратяване на огъня, той смята, че трябва да се намери трайно решение на дългогодишния конфликт.

Какво се случи през изминалата нощ?

13 етажа са изравнени със земята в град Газа. Ударено е и 9-етажно здание, в което са се помещавали апартаменти и компании за производство на лекарства. Местните жители се опитват да избягат от района с деца на ръце и раници с най-необходимото. „Това е ужасяващо. Магазините и домовете ни бяха разрушени. Израелската армия не прави разлика между цивилно и военно лице“, смята палестинецът Фирас Белбеиси.

Израел обяви, че атакува цели на "Хамас", сред които разузнавателни центрове и ракетни установки. Съобщават и за 15 убити лидери на разузнаването на палестинските групировки. В Тел Авив нощта премина с вой на сирени за тревога, взривове и търсене на убежища. Описват ситуацията като „страшна“. Растат опасенията от нова война, а редица страни изразиха „сериозна загриженост“. Съветът за сигурност на ООН се събира отново спешно, за да обсъди кризата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имат си ПВО Денисе

    9 5 Отговор
    Пак не четеш
  • 2 Гледам

    8 5 Отговор
    Като у дома си, в България
  • 3 Бг пенсионер

    56 3 Отговор
    Да си дойдат в БГ-то да видят пенсионерите как прекарват ноща от страх някой ром гербаджия да не ги заколи.

    Коментиран от #6

  • 4 за войната

    10 5 Отговор
    Разваляли ли сте пясъчни кули на плажа.Ей това са сградите в Газа в момента.Докато в Тел Авив си имат заря 24 часа в денонощието.
  • 5 Дельо Хайдутин

    19 10 Отговор
    С 1000 ракети убиват шестима евреи.Голяма ефективност, няма що!С камъни май вършеха по добра работа едно време.
  • 6 Пакман

    45 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бг пенсионер":

    По селата е страшно не пожелавам на никой да живее на село особено с българско малцинство и ромейско мнозинство,
  • 7 ВОйнаа

    9 23 Отговор
    След Армения, където гледахме на живо тела да хвърчат във въздуха и танкове да горят като слама от новия вид война с дронове на Ердог, сега гледаме обратния случай, където руско-китайските ракети атакуват и.....правят една вълнуваща заря в небето.И Израел се оказа, че е по напред с оръжията от ращата.
  • 8 требе стригане

    9 38 Отговор
    Проблема е в тумора Китай те дават и спонсорират Иран който въоръжава палестинските примати.
    Китай трябва да бъде победен с всички възможни средства.
    На първо време трябва да почнат да атакуват китайските имигранти в Европа и Сащ палене на ресторанти търговски обекти жилищни сгради отвлиане на децата им и атентати.

    Коментиран от #13, #16

  • 9 7 дни

    11 6 Отговор
    Аз камикадзетата ги разбирам, но палестинците не.Къде са тръгнали с лъка и стрелите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сталин

    8 25 Отговор
    Израел полудя. По време на целия Рамадан имаше провокации. Изстреляха няколко ракети, така между другото. Правиха терактове. Хвърляха камъни и молотовки. Събираха хилядни тълпи без да ги е грижа за ограниченията за ковид. Всеки опит да ги убедят да се разотидат беше посрещнат с актове на насилие. Рамадана им беше една малка лудница. Минаха всички възможни граници. Сега правят погроми в Ако и Луд и палят синагогите. Какво искат? Да ги търпим? Да сведем глава? Да избягаме? Няма да го бъде. Хамас подкокоросва през цялото време а сега се оказва че както няма пари за ваксини имал пари за поне 1000-та ракети изстреляни до сега. Лъжат цял свят. Ал Аксата им си е цяла и невредима. Някой да я е подпалил? Какво я защитават? Бесни терористи! Сега ще плачат по цял свят колко са нещастни. Нещастни са им простите хора. Нещастни деца, и техните и нашите. Нещастни тези дето искат да си живеят мирно и тихо. Нищо не ги интересува. Вандали, варвари.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хитлер

    18 13 Отговор
    Незабавна намеса на международната общност срещу геноцида прилаган от Израел!
  • 16 SQUAD GAME 2015

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "требе стригане":

    Най точния коментар браво, отлично колега

    Коментиран от #25

  • 17 Гешев

    11 14 Отговор
    Интересни хора са палестинците.
    В Израел освен евреи живеят и много палестинци. Когато бомбардират Израел не се ли сещат, че бомбардират и тези палестинци.
    Всъщност нашите русофили, които подкрепят руснаците и се радват на техните ракети са 1:1 с палестинците, живеещи в Израел.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Хитлер

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гешев":

    Френде, а няма ли да кажеш как сирийците се радват на американските ракети?

    Долу НАТО! Долу U$A! Колонизаторите вън!
  • 19 Турбо

    10 4 Отговор
    Войната е най-голямата безумие пренесено в 21-ви век от историята на човечеството! Това е безумие! Само да попитам нали Израел имаше Patriot щит? Работи ли? Ердоган докога ще си играе? Хора международната търговия (Адам Смит), международния туризъм и международния спорт са в пъти по силен двигател на прогреса, добросъседството и еволюцията от съндъците с патрони!
  • 20 Хитлер

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гешев":

    Другарю Гешев, мисълта ти не тече гладко - би ли ми разяснил как така аз, като русофил (бил съм и американофил в един период от живота ми), съм "1:1 с палестинците" ? Какво значи това?

    Не е нужно да си някакъв си -фил за да си антиционист.
    Най-върлите противници на политическия ционизъм, разбирай на държавата Израел, са евреи, от сектата на Любавичите. Те да не би да са русофили и 1:1 с палестинците, та затова?
  • 21 Сталин

    8 9 Отговор
    на Ердо някой трябва да му даде урок. Палестинците от крайно време са си били терористи и дори държава да им дадеш ще продължават като неблагодарни кучетата да извършват терористични атаки.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Катюша

    8 4 Отговор
    Въпроса е от къде могат да дойдат толкова много ракети?

    Коментиран от #31

  • 24 И ти

    11 7 Отговор

    До коментар #11 от "SQUAD GAME 2015":

    присъства и видя когато рогатият им бог им подари земята? Страшен аргумент! С чепик угаси лампата!
  • 25 И ти

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "SQUAD GAME 2015":

    ли си евреин? Я кажи с кого се е борил цяла нощ яков и на разсъмване оня му обещал ако го пусне да му даде на него и потомците му Земята?

    Коментиран от #26

  • 26 SQUAD GAME 2015

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "И ти":

    Не съм евреин, и ги мразя но повече арабите палестинци и споменатите

    Коментиран от #28

  • 27 Малко уточнение

    21 4 Отговор
    Тази райка павунова не може да е българка, живееща там от 11г. Просто няма да й разрешат. А николай младенов си е хазарин, отбил военната си служба в изсраел и обещал на нетаняху земите и водите на България когато беше министър. Това го има в някои сайтове с подробности.
  • 28 Ми тогава

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "SQUAD GAME 2015":

    нека си се тепат.
  • 29 МХММ

    9 5 Отговор
    В ИСРАЕЛ НЯМА БЪЛГАРИ НЕ ЛЪЖЕТЕ.
  • 30 Лелииииии...

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "SQUAD GAME 2015":

    Дадена от кой от Бог ли.... ХО-ХО-ХО-ХО-ХО, 😆😄😆😄
  • 31 Абе

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Катюша":

    Не си ли гледал как арабите си правят ракети от стоманени тръби
  • 32 МЕДИУМ7636

    5 1 Отговор
    след като израелската армия не прави разлика между цивилно и военно лице“, както смята палестинецът Фирас Белбеиси, редно е да попитаме дали организацията Хамаз прави такава разлика?.
  • 33 грес

    8 2 Отговор
    Браво на палестинците. Корав народ излязоха. Срещу тях е цялата модерна технология, а те с голи ръце и недоизкусурени ракети. Но, те нямат какво да губят, това е голямото им предимство пред цялата техногизирана еврейска напаст.
  • 34 Tarnovetz

    3 2 Отговор
    Извинявам се ако греша но около 15-20 % от Палестинците са Православни Християни. Палестинците също произхождат от планината Цион. Израел е терористична организация базирана на верска основа и с притежаваща атомни бомби.
  • 35 5иция

    1 1 Отговор
    Никои не забелязва надигането и засилването на палестинците но Сейд е там и го има а да знаете това са делата на Селятин Еюби.
  • 36 Израел

    5 1 Отговор
    Хaмac e тeрoриcтичнo вoeннo крилo..
    Финaнcирaнo oт бoгaти пeтрoлни държaви.
    Oбcтрeлът c нaд 120 рaкeти пo мирнo цивилнo нaceлeниe в Тeл Aвив зa eднa нoщ, нe e ли aкт нa aгрecия.
    Кaк бихтe нaрeкли пaлecтинцитe, криeщи ce зaд дeцa-изпoлзвaни кaтo щит oт тeрoриcтитe?
    Aкo ви избухнe aвтoбуc в Coфия дo НДК и близкитe ви зaгинaт, дaли щe жaлитe пaлecтинcкитe тeрoриcти?
    Oпрaвдaвaтe ли aтeнтaтитe в Бунoвo, вaгoни зa брeмeнни.
    Caмитe мирни пaлecтинци cтрaдaт oт Хaмac, зa тях нищo нe пишeтe.
    Къдe ca милиaрдитe дaдeни oт CAЩ, EC и Руcия зa рaзвивaнe нa икoнoмикaтa.И ми кaжeтe кaк "гoркитe и бeдни хaмaCци", ca oблeчeни c нaй-cкъпитe eкипирoвки и въoръжeниe?
    При връщaнe нa тeритoриитe cлeд вoйнитe, Изрaeл върнa нa Eгипeт и Йoрдaния Гaзa и З. Бряг, нo Eгипeт и Йoрдaния oткaзaхa.
    Фaктитe гoвoрят, държaвитe нe иcкa тeрoриcти нa coбcтвeнaтa cи тeритoрия.
    Зaщo нe пишeтe зa тeрoриcтитe oт "Xизбулa"-финaнcирaнa oт Cирия, и изклaнитe пo нoщитe дeceтки хиляди хриcтияни, и чe eдинcтвeнaтa държaвa, кoятo приe хриcтиянcкитe бeжaнци бeшe Изрaeл.
    Кoлeхa хриcтияни, в прeкия cмиcъл дoкaтo cпяхa.
    Eдин oт пoвoдитe Изрaeл дa зaпoчнe Ливaнcкaтa oфaнзивa.
    Зaщo нe пишeтe "хриcтиянитe" cпoрeд тях ca нeвeрници?
    Нoрмaлнo ли e нa 5-гoдишнo пaлecтинcкo дeтe дa ce дaвa aвтoмaт в ръцeтe, вмecтo eнциклoпeдия?
    Дa, Пaлecтинa cтрaдa, cтрaдa oт тeрoриcтичнитe крилa, зaвлaдeли държaвaтa.
    Вижтe кaквo e Ливaн в мoмeнтa, блaгoдaрeниe нa тeрoриcтитe-РУИНИ.
    A бeшe Швeйцaрия нa БИ.
  • 37 Израел

    3 0 Отговор
    А Хамас прави ли разлика между цивилни сгради, от покривите на които изстрелва ракетите.
    За да "реват", че Израел обстрелвал "цивилни".
    Израел обстрелва обектите, от които са изстрелвани ракетите на терористите от Хамас..
    Защо терористите не изстрелват ракетите от военни лагери и обекти.
    Скъп им е животеца?
    А когато обстрелваха Тел Авив цивилни обекти, не се ли брои за пореднатаагресия на терористите от Хамас?
    Грозно и подло е, терористи да се крият зад деца и цивилни.

    Помислете защо държави като Египет и Йордания не пожелаха предложените територии за връщане след войните, Газа и З. Бряг.
    Просто, никоя уважаваща себе си държава не иска терористи на територията си.

    Коментиран от #38

  • 38 гвяассдьця

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Израел":

    11 После ангелът Господен й каза: Ето ти си зачнала, и ще родиш син; да го наименуваш Исмаил, защото Господ чу скръбта ти.
    12 Той ще бъде между човеците, като див осел; ще дига ръката си против всекиго и всеки ще дига ръката си против него; и той ще живее независим от всичките си братя.
  • 39 Някой

    0 0 Отговор
    Колко е трудно да се живее спокойно и мирно,боже божеее!!!
    Какво делят тия хора ?То войните винаги са се водили за земи,заради това ли е цялата работа?