Last news in Fakti

13 Май, 2021 10:30 3 992 29

Експерти на СЗО: Пандемията от COVID-19 e можело да бъде избегната!

  • световна здравна организация-
  • пандемия-
  • коронавирус

Докато ваксинирането напредва добре в развитите държави, докладът настоява богатите страни да осигурят 1 милиард дози ваксини до септември и още един милиард до средата на 2022 г.

Експерти на СЗО: Пандемията от COVID-19 e можело да бъде избегната! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доклад на независима комисия от експерти и служители, упълномощени от Световната здравна организация, стига до извод, че тя е закъсняла много, преди да вдигне тревога за появата на коронавируса.

Според тях катастрофалната пандемия от коронавирус, наречена "Чернобил на 21 в." и отнела живота на най-малко 3,3 милиона души, е можело да бъде избегната, а с нея и предизвиканата световна икономическа криза, предаде Франс прес.

Ясно е, че съчетанието от лош стратегически избор, липсата на воля за справяне с неравенствата и наличието на система без координация създадоха токсичен коктейл, който позволи пандемията да се превърне в катастрофална хуманитарна криза, пише в доклада, предаде БТА.

Прекалено голям е бил периодът между съобщението за огнище на епидемия в Китай през втората половина на декември 2019 г. и обявяването от СЗО от 30 януари 2020 г. на международна извънредна ситуация в общественото здравеопазване, смятат експертите. Китай, от своя страна, беше обвинен, че е прикрил епидемията.

Експертите настояват за спешно осъществяване на широки реформи в системата за предупреждение и превенция, за да не се стига до нови пандемии.

Докато напредъкът във ваксинирането позволява да се мисли за постепенно връщане към нормален живот в Америка и Европа, в Индия починалите за последното денонощие са 4200, с което общият брой на жертвите достигна 250 000. Азиатската държава се бори с вариант на коронавируса, който се е разпространил в над 44 други държави.

Експертната група препоръчва създаването на нова световна система за наблюдение, основана на "пълна прозрачност".

Предлагаме СЗО да може да публикува в реално време цялата информация, с която разполага, без да има разрешение от националните правителства, каза френският лекар Мишел Казачкин, който е член на независимата комисия.

Същевременно 194-те държави членки на ООН трябва да позволят на СЗО да отива да разследва на място в държави, където има огнище на зараза, каза Казачкин.

Докато ваксинирането напредва добре в развитите държави, докладът настоява богатите страни да осигурят 1 милиард дози ваксини до септември и още един милиард до средата на 2022 г.

Те ще са за 92 държави с ниски и средни доходи, подпомагани от системата за разпределение КОВАКС.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болен

    33 1 Отговор
    Пазете се и се лекувайте, но не ходете при
    проф. Николай Габровски - Пирогов
    или доц. Зафер Оркун Токташ - Медикал Караджъ от болница Медикал парк.
    Това са изключително арогантни, нахакани, некадърни, интересуващи се само от парите ви хора
    Ще ви осакатят.
  • 2 bandita

    11 48 Отговор
    да ако бяха въведени строги правила за последните година и половина - две + по-ускорена ваксинация можеше и да бъде избегната трагедията. ама ганчо като му кажат да носи по 2 маски както съветваха СЗО се озъби и нарочно ходише да се снима по касите в лидл че е без маска и видиш ли му нарушавали правата...

    Коментиран от #3, #11

  • 3 Баща ти

    28 8 Отговор

    До коментар #2 от "bandita":

    Тъп ли си или да

    Коментиран от #18

  • 4 Последния Софиянец

    7 19 Отговор
    Сега с новото правителство на генерал Румен Радев очаквам официално изявление, че коронавируса не съществува и да почнем да живеем нормално. Провали ли се Радев в това, губи изборите наесен

    Коментиран от #6, #9

  • 5 ТаУмВзе

    25 4 Отговор
    Глупости! Номерата на умиращата краварска империя, те първа започват. Когато биологичното оръжие се превърне в политическо, не е случайно.
  • 6 bandita

    6 14 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    тоест над 3 милиона официално (а неофициално са поне двойно защото не всеки се пише починал от ковид когато реално е така) са измислени лица?
  • 7 противник

    23 5 Отговор
    Каква пандемия бе? Ако спрете да облъчвате шилетата по масмедиите и ако спрете да вадите фалшиви сводки за болни-починали, след 3 месеца всичко това ще е само спомен.
    каква е тая ОПАСНА пандемия? Я проверете при истинската пандемия от"испански грип" за колко време, колко хора са измрели и сравнете със сегашните, макар там бройката да е мнооооооого силно преувеличена, даже.
    Пандемия! Къде е сезонният грип? Няма го, нали?
    Сега съобщават че в БГ слуаите намаляват и това се дължи на това ,че идва топъл сезон. Ами как ще обясните драстичното увеличение на бройката в Индия. Та там дори е още по-топъл сезон.
    РАзбира се хипохондрик-ковидиотите и на това ще намерят "логично" обяснение!

    Коментиран от #10

  • 8 Хахаха

    19 1 Отговор
    Глупости. Чернобилската катастрофа не е най голямата от тоя род в света. Фукушима в Япония е по мащабна. Защо да не назоват ,,Фукушимската катастрофа"
  • 9 Плевенчанин

    12 7 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Нищо няма да направи новото правителство, та ако ще да не е на Радев , а на Майка Тереза. ВСичките в него са НПО-кадри, платени и обучени от сорос кадри на световната банка, оон и пр. Кой звършил в САЩ, кой в Англия.. Нали от там тръгват тия лъжи с тоя вирус? Я чети как дойчевеле пропагандира ковидиотството и ваксинациите, па си вади изводи.
    А изводът е един- пак ни излъгаха и употребиха.
  • 10 mafiota

    3 22 Отговор

    До коментар #7 от "противник":

    ковидиота си ти и получаваш здраво минуси. пандемията отстъпва защото хората се ваксинират и има някаква маса прекарали го. вярвай в науката, СЗО и американската агенция, недей вярва на някакви писачи от фб

    Коментиран от #14

  • 11 ковисектант

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "bandita":

    За това ли в Германия, дето ги държат затворени и са дисциплинирани, та носят не по 2 , а по 3 маски са с такъв рекорден брой болни и умрели?
    Баламурници!
  • 12 Левски

    8 0 Отговор
    Кой разрешава на Проф. Токташак и други лекари от Турция да преглеждат и оперират/осакатяват /безнаказано в България? Турската Болница Токуда и Сити клиник да ограбват Българите и България ?
  • 13 въх

    8 3 Отговор
    Месеци наред си вземам ивермектин, цялото ми семейство и куп приятели също. Живеем си спокойно, никой ковид не го хвана.

    Коментиран от #26

  • 14 противник

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "mafiota":

    Нямам и не съм имал фейсбук. Вярвам на логиката и на това, дето го виждам и знам. А логиката е, че предните години,, докато се чуеше думата грип, половината ми клиенти бяха вече болни, а другата половина на път да оздравяват. Дори болнични не даваха за кашлица и грип. Сега за две години, все още не познавам някой преболедувал или починал от ковид. На мен си ли да вярвам или на СЗО и САЩ?
    Намерил си кой дами даваш да му вярвам.
  • 15 Данъчния

    23 2 Отговор
    За справка всяка година в Азия умират по 3 милиона души от липсата на витамин- А!!! СЗО са слуги на Севтовните конспиратори от САЩ.
  • 16 Професора

    24 2 Отговор
    СЗО са криминални типове финансирани от Сорос!
  • 17 занзибарец

    9 0 Отговор
    Те не спряха да летят напред, назад. Много на свободни се правеха. И от Китай ги влачехме, и на курорти ходеха в Алпите, в Италия, в Испания,...
  • 18 майка ти

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Баща ти":

    Виж се в огледалото.
  • 19 Правилно

    3 14 Отговор
    Естествено че можеше да се избегне пандемията.

    Ако безмозъчните индивиди не тръбяха по интернет че нямало вирус и че това било грипче и че ваксините и 5G щяли да ги зомбират

    Но така е, като се толерират малоумните по сайтовете

    Коментиран от #22

  • 20 Реалност

    14 2 Отговор
    Много лесно можеше да бъде избегната - само трябваше да продължим да наричаме грипа, настинката и пневмонията с предишните им имена.
  • 21 dfu

    6 1 Отговор
    Четох в друг сайт за тоя доклад и там СЗО искат още пари от държавите и предлагат таксата да се увеличала с 2/3 от основния им бюджет. :D Освен това искат затягане на глобалния здравен контрол и да се следи дали членките спазват разборедбите.
  • 22 Хахаха

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Правилно":

    Как ще е грип бре, при грипа всеки има симптоми, а при страшния ковид 80% даже не разбират, че са заразени, 10% кихат, 5% кашлят, 4.9% умират заради некадърни лекари и нелекувани придружаващи заболявания като рак примерно и 0.1% умират от пневмония, което си е нормално.
  • 23 ОПГ, - - СЗО заедно с основния им

    8 0 Отговор
    "Спонсор" Бил Гейтс!!! Мафия на Световно ниво!!!
  • 24 mi6osp

    9 0 Отговор
    Този набор вируси е много добре замислен и отлично изпълнен, така че епидемията да не може да бъде избегната и почти да не може да бъде съществено ограничена и спряна. Ваксините са временно решение, до следващ
  • 25 mi6osp

    4 0 Отговор
    ...щам, който елиминира ефектите от ваксинирането.
  • 26 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "въх":

    Провери си черния дроб.

    Коментиран от #28

  • 27 111

    6 0 Отговор
    Поредният опит за световна организация да прави каквото си иска и да не отговаря пред никоя държава.
  • 28 въх

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хахаха":

    тотален мит е това за черния дроб, няма никакви данни, че води до проблеми с него. Всички, които знам, че са били лекувани с ивермектин в болницата, след това чернодробните им бяха идеални. Още повече, че профилактично се пие само веднъж седмично, пълен абсурд нещо да ти стане
  • 29 ARGON

    1 0 Отговор
    Ковид-пропагандата вилнее с пълна сила за лъжливата пландемия.
    Убеждават ковид-овцете доброволно да се инжектират с отровата.