Last news in Fakti

13 Май, 2021 12:23 1 999 7

Украйна: Състоянието на Чернобилската АЕЦ е стабилно!

  • чернобил-
  • украйна-
  • ядрена централа

Правителството в Киев все повече се стреми да използва забранената зона за икономически цели и на мястото е построена слънчева електроцентрала

Украйна: Състоянието на Чернобилската АЕЦ е стабилно! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ситуацията на Чернобилската атомна електроцентрала е стабилна, заявиха украински представители след доклада на учен, който заяви, че в погребаните в реактора маси от ураниево гориво протичат реакции на ядрено делене, 35 години след катастрофата, предаде ДПА.

В момента сензорите във всички зали са стабилни и не показват признаци за повишение, заяви вчера администрацията на бившата ядрена централа, предава БТА.

Украинските представители заявиха, че няма опасност от самоподдържаща се верижна реакция. Ако има повишение на неутронния поток, ще се прибегне до специално решение.

Намиращият се в Киев Институт за проблеми с безопасността на атомните електроцентрали заяви, че увеличаване на броя на реакциите в останките от ядрото на реактора е било очаквано след поставянето на новото защитно покритие през 2016 година. Намаляващото равнище на водата поради изпаряването също може да доведе до засилено отделяне на неутрони.

През 2016 г. беше разработена специална програма за наблюдение, но контролираното от държавата предприятие, надзираващо бившата централа, не разполага с достатъчно средства за прилагането ѝ, припомня ДПА.

В статия, публикувана миналата седмица в сп. "Science", експертът по ядрени материали Нийл Хаят предупреди, че има нова опасност от протичане на реакции на делене в останките на ядрото на четвърти реактор, унищожен при катастрофата през 1986 година. Той сравни това с "искри в яма за барбекю".

Катастрофата в Чернобил доведе до хиляди смъртни случаи и ранени и значително радиоактивно замърсяване и наложи преселването на десетки хиляди жители. Правителството обаче все повече се стреми да използва забранената зона за икономически цели и на мястото е построена слънчева електроцентрала, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитно

    4 0 Отговор
    Можеха да отглеждат домати около централата, и да ги изнасят за Европа!

    Коментиран от #3

  • 2 Няма страшно

    0 0 Отговор
    Само след 20-30000 години от замърсяването няма да има и следа.
  • 3 Голям Слон

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Любопитно":

    Тия от Европата, според мен, отдавна са отглеждани на отровни плодове и зеленчуци. Лошото е, че и ние вече ядем от тях... Домати от Холандия, ябълки от Полша...
  • 4 ФУКОШИМАГЕЙТ

    6 0 Отговор
    ФАКТИ Я КАЖЕТЕ КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО НА ФУКУШИМА КРАВАРСКАТА АЕЦ ,ЩОТО МНОГО Е НЕСТАБИЛНА И БЪЛВА ЗАРАЗНА МОРСКА ВОДА ДИРЕКТНО В ОКЕЯНА. КАЖЕТЕ И РАДИОАКТИВНАТА РИБА ОТ ТИХИЯ ОКЕЯН.

    Коментиран от #5

  • 5 Голям Слон

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "ФУКОШИМАГЕЙТ":

    Няма да кажат. Дори, когато ги хванат в лъжа и публично разобличат. Япончетата до последно си лъгаха. Но техните лъжи много бързо се забравят, защото никой повече не пише за тях. А Чернобил още дълго ще се предъвква и премила. Нали комунисти стоят зад трагедията...
  • 6 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Щом така са го рекли бандеровските правители, значи положението е плачевно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: