13 Май, 2021 14:23 5 468 102

Война срещу съветските паметници в Европа

  • ссср-
  • втората световна война-
  • паметник-
  • червена армия

Кремъл обяви, че ще въвежда санкции и наказателна отговорност за държавите, които демонтират паметниците си във възхвала на съветски герои или на армията на СССР

Война срещу съветските паметници в Европа - 1
Снимка: БГНЕС

Не е лека съдбата на паметниците на съветските войски в Европа. Традиционно оценките за историческите събития и монументите в тяхна чест варират от клеймото “символ на окупация” до сърдечна благодарност за освобождението от фашизма.

В Европа има над 4000 мемориала, посветени на историческата битка на съветската армия срещу фашизма. В тях са погребани над 2,5 млн. съветски воини, участвали в разгрома на хитлеристка Германия. Най-много паметници и гробове на войници от Червената армия има в Унгария - 940, в Полша - 560, в Чехия и Словакия - около 60.

Подобни мемориали могат да се видят още в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния, България и дори в САЩ.

От 30 г. периодично се подхваща и темата за бъдещето на най-големия паметник в центъра на София - този на Съветската армия. Построен през 1954 г., той многократно осъмва с обидни надписи, маски на скулптурите, дори изрисуван като герои от американски комикси.

Само преди 3 дни дойде последният призив да бъде демонтиран, а още преди година общински съветници от “Демократична България” внесоха и доклад за това в общината. А опитът от предишни полемики показва, че дискусията “за” и “против” Паметника на Съветската армия в центъра на столицата никога не стига до финал.

Как обаче обществата в други европейски държави приемат на своя територия “съветските войници”?

Съветският военен мемориал във Виена, по-известен като Паметник на героите от Червената армия, се намира на Шварценбергплац, близо до идеалния център на австрийската столица. Полукръглата колонада от бял мрамор, частично ограждаща 12-метрова фигура на войник от Червената армия, е открит през 1945 г. в памет на 17 000 съветски войници, убити по време на Виенската офанзива през Втората световна война. Боецът на скулптурата в центъра е със златен шлем и държи съветското знаме.

Все по-чести стават вандалските атаки срещу монумента през последните години. През април 2012-а част от паметника бе полята с червена боя. През май 2014 г. бе покрит с цветовете на украинския флаг заради руската военна интервенция в Украйна. През февруари 2015 г. червена боя бе излята върху изписаните думи на Сталин, с които той поздравява съветските сили за победата им във Виенската офанзива през 1945 г., когато градът е превзет.

През януари 2017 г. паметникът бе атакуван пак с червена боя върху надпис на централната колона.

Паметникът на съветските танкисти в Прага, известен като Розовия танк, е поставен през 1945 г. на площад “Кински” - твърде оживено място в чехословашката по това време столица, за да символизира освобождаването на страната от Червената армия. За мнозина чехи и словаци този танк впоследствие става символ на нашествието на войските на Варшавския договор, които през август 1968 г. сразяват Пражката пролет.

В продължение на десетилетия танкът стоеше на 5-метровия си постамент, насочил заплашително дулото си към трамвайната спирка наблизо. През април 1991 г. чешкият художник Давид Черни заедно с приятели го боядиса с розова боя. После статутът на национален паметник на културата е свален, а монументът демонтиран и откаран във военен музей на 20 км от Прага. От 2002 г. на мястото му има фонтан.

През юни 2011 г. Розовия танк временно се завърна в Прага като част от честването на 20-годишнината от изтеглянето на съветските окупационни сили.

През 2020 г. друг паметник в Прага - статуята на съветския маршал Иван Конев, бе демонтиран. През ноември 2017 г. неизвестни го боядисаха в розово и изписаха “1956, 1961, 1968, 2017” - датите на потушаването на унгарското въстание, строежа на Берлинската стена, Пражката пролет и 120-годишнината от рождението на Конев. Малко след демонтажа Русия повдигна наказателно дело срещу действията на общинските власти в Прага, които са “цинични и нарушават поети от Чехия ангажименти”. Германия съхранява едни от най-внушителните паметници, посветени на съветската победа. През 2019 г. правителството отдели над 9 млн. евро за обновяване на мемориалните комплекси на съветските войници в Берлин - в Трептов парк и в Тиргартен. И в Германия от десетилетия си задават въпроса трябва ли да има паметници на съветската армия в Берлин. На 300 метра от Райхстага и от Бранденбургската врата от десетилетия се издига 20-метров паметник. Гранитни стъпала, заобиколени от два танка Т-34 и две тежки гаубици, водят към аркообразна колонада. В средата на пиедестал се възправя 6-метров съветски войник с надянат щик на пушката.

“Съветски танкове като символ на отречена политика на сила нямат място в Берлин! Те трябва да се премахнат от мемориала на Съветската армия край Бранденбургската врата!” Този призив през 2014 г. отправят в. “Билд” и “Берлинер цайтунг”.

Естония най-известен съветски паметник е този на освободителите на Талин, прочут като Бронзовия войник. Мемориалът е открит през 1947 г. в центъра на града. За много естонци той е символ на съветска окупация и репресии. Заради политически спорове през 2007 г. правителството решава да отстрани статуята. Обявяването на плана довежда до най-големите масови протести и гражданско неподчинение, които Естония познава.

Ключов за градския пейзаж в унгарската столица Будапеща е издигнатият на Площада на свободата паметник в чест на 80 000 войници от Червената армия, загинали по време на освобождението на унгарската столица от нацистите. През 2020 г. премиерът Виктор Орбан го нарече “паметник на съветската окупация”. През 2007 г. протестиращи, настояващи за премахването на паметника, опънаха лагер пред него.

Полша най-активно е вдигнала мерника срещу съветското минало. През 2017 г. страната прие актуализиран закон за декомунизация, който постановява, че паметници и мемориали, отбелязващи “хора, организации, събития и дати, които символизират комунизма или друг тоталитарен режим”, трябва да бъдат демонтирани. Още през ноември 2017 г. Пoлшa зaпoчнa рaзрушaвaнeтo нa пaмeтникa нa блaгoдaрнocт към Съвeтcкaтa aрмия в цeнтърa нa Шчeчин. Година по-късно в полската столица бе демонтиран и паметникът на благодарността към Червената армия - последният съветски монумент във Варшава.

Според списък със съветски паметници от 1997 г. в Полша имало 561 такива. Инспекция в началото на 2021 г., установява, че са останали само 112 от тях.

Като отговор на войната срещу съветските паметници в Европа в средата на 2020 г. Кремъл обяви, че ще въвежда санкции и наказателна отговорност за държавите, които демонтират паметниците си във възхвала на съветски герои или на армията на СССР.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    92 33 Отговор
    фашистката змия отново надига глава трябва да и бъде стъпано на нея.

    Коментиран от #100

  • 2 Софиянец

    26 62 Отговор
    Скоро ще му дойде и неговия ред,
  • 3 антирус

    51 105 Отговор
    Всички руски паметници трябва да бъдат изринати от България и върнати обратно на руксия окупатор.

    Коментиран от #10

  • 4 БОЛШЕВИК

    86 53 Отговор
    Да им изсъхнат ръцете на тия къде посегат на съветските паметници.

    Коментиран от #7, #56, #57

  • 5 Псевдоним

    90 16 Отговор
    В Европа в последно време се воюва предимно срещу паметници и призраци, но не и срещу реалните опасности.
  • 6 КРЕМЪЛ е ТУМОР

    49 77 Отговор
    Кремъл щял да въвежда САНКЦИИ и НАКАЗАТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ срещу всяка държава която демонтирвала ТЕРОРИСТИЧНИ ПАМЕТНИЦИ НА ИДЕОЛОГИЯ ОСЪДЕНА И ЗАБРАНЕНА ОТ ЗАКОНА ?? ?? ЕЙ НА ТОВА КАЗВАМ ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА. По тази логика ние искаме ПАМЕТНИЦИ НА ХИТЛЕР В ЦЯЛА РУСИЯ. Щом може за комунистическите паметници значи може и за НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ

    Коментиран от #23, #77

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ганчо

    7 29 Отговор
    Това за нас не важи, само за европейци....
  • 9 мици

    83 27 Отговор
    историческите паметници трябва да се пазят. ние не сме фашисти

    Коментиран от #19, #94

  • 10 Хи их хи

    32 11 Отговор

    До коментар #3 от "антирус":

    Ти лично да им ги върнеш.
  • 11 mmda

    59 14 Отговор
    История ...паметници трябва да си има - било е ,имало го е ...кой както иска да тълкува
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факт

    62 22 Отговор
    Ами Европа май скърби за ... ФАШИЗМА :( Тъжно, много лошо, че се възражда ЧУДОВИЩЕТО!
  • 14 Българин

    20 45 Отговор
    Скоро ТРЕТИЯ РАЙХ отново като феникс ще се възцари и отново всички 500 милиона европейци НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ ще маршируваме по всички пътища на Европа . С кръв и чест ще бесим и обезглавяване всеки предател комунист БЕЗРОДНИК и еничер . Комунистите под ножа ,Ци-ганите екстрадирани в Индия и решаване окончателно на еврейския въпрос а синагоги те изгорени до основи

    Коментиран от #34, #49, #50

  • 15 А паметникът на Александър Гръцки

    26 4 Отговор
    Кога ще го демонтират от Скопска България?

    Коментиран от #27

  • 16 Червени боклуци.

    28 40 Отговор
    Премахването на МОЧА ще е добро начало
  • 17 Логика БГ

    30 47 Отговор
    Къде е логиката? Бутнахме мавзолея , а тотема на окупатора стои. Все още се кланяме на окупатора.

    Коментиран от #26

  • 18 реалиста

    26 44 Отговор
    всичко що е руско трябва да се премахне от европа.Да ги дават на Потин да си ги слага там къде слънце не огрява
  • 19 Иван

    23 48 Отговор

    До коментар #9 от "мици":

    Напротив ние българите сме били съюзници на нашите братя германците к сме националсоциалисти в кръвта и душата. Ние не сме комунисти и всички позорящи България съветски еврейски масонски терористични паметници трябва да бъдат изринати
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Абе

    34 24 Отговор

    До коментар #6 от "КРЕМЪЛ е ТУМОР":

    Ахмак само, че без червената армия нямаше да има най малкото Израел, да не говорим, че нашата България щеше да е с границите на княжеството ни преди съединението
  • 24 ДжафДжаф

    52 16 Отговор
    Очевидно за днешните пишман либерали, джамията в центъра на София е къде къде по- приемлива от паметнтика на СА. Друго си е мюезина да ти реве по 5 пъти на ден, докато ръфаш дюнер направен от миризлив арабин, който 5мин преди това със същите ръце си е плакнал дирнико. Къде къде по-европейско си е. Умесиш се арабелите и турчалятя около джамията и все едно си в Германия.

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ганьо

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "Логика БГ":

    Кой ще разреши да го бутнат? Само ако се разреши, ние решаваме само кои да са ни господари, т.е. кой да ни държи каишката...
  • 27 Дедо ми

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "А паметникът на Александър Гръцки":

    Наскоро го прекръстиха, сега се казва " момче со кон". Но до него все още си стои и този на СамОил.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Yehudim ve ani

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Забрави ,ще бъдеш като Айхман и другите убит
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Майна

    11 25 Отговор

    До коментар #25 от "Пловдивчанин":

    Альоша терориста ще бъде бутнат и разрушен а на негово място ще бъде издигнат паметник на цар Борис трети или на генерал ЛУКОВ

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пловдивчанин

    9 24 Отговор

    До коментар #37 от "Пловдивчанин":

    Альоша ще бъде сринат защото пловдивчани не го искаме и не желаем един терорист да ни грози града

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пловдивчанин

    12 4 Отговор

    До коментар #41 от "Пловдивчанин":

    Ти ми дублираш ника, толкова си жалък и безпомощен. Ти не си от Пловдив.
  • 44 Пловдивчанин

    10 8 Отговор

    До коментар #42 от "Майна":

    Кършияка беше един кър. После дойдохте вие от близките села. Нямаш право на глас. Обратно - но село!
  • 45 А питам

    18 5 Отговор
    Бе що само изборно,само съветските? Като махаме символи и паметници, да махаме наред,американски, турски, византийски...
  • 46 Пловдивчанин

    11 21 Отговор
    На Альоша се кланят майцепродавци те еничерите ибри-кчийците националните предатели българомразците и съветските сектанти- общо взето калта на обществото. Когато сринем този терористичен паметник и изгоним всички които го подкрепят от България тогава ще можем да започнем на чисто . България трябва да стане свободна зона от комунисти евреи масони , Ци-гани , лгтб джендъри феминистки и всякаква подобна пап-лач

    Коментиран от #60

  • 47 Майна

    10 11 Отговор
    Аз съм си тракиец и Пловдив е бил наш административен център още от преди 4000 години мръ-сна татарска сви-ньо

    Коментиран от #58

  • 48 ManofTomorrow

    13 1 Отговор
    Много лицемерие се наблюдава като се заговори на тая тема. Значи положението е такова, щом тези паметници са история, то и джамиите са история и трябва да бъдат запазени. Историята така работи. Не дискриминира на база предпочитание. Обаче ако се даде предложение да бъдат сринати до основи всички джамии, колко ли българи ще скочат ,че са история и трябва да се пазят? Прогнозата ми е не много...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Българин

    9 6 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Не пиши под моя ник, бе щатско-турски натовец психясал !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 русия враг на България

    13 18 Отговор
    Всичко руско трябва да се изкорени от България и да се върне на руските окупатори! Русофилите са национални предатели и трябва да бъдат съдени за изменничество.България такива ги счита за руски шпиони и до един трябва да бъдат махнати от родината ни!

    Коментиран от #102

  • 54 Шамара

    11 14 Отговор
    Ако не бяха червените, сега България щеше да бъде като малка Германия!

    Коментиран от #84

  • 55 Шамара

    8 11 Отговор
    Вън на червените боклуци!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бае, тодор

    9 11 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК":

    Болшевишки МУСОР, за такива като тебе, Въже за измяна на родината....
  • 58 Пловдивчанин

    8 3 Отговор

    До коментар #47 от "Майна":

    Говориш като типичния селяндур. Ще ви изметем от Пловдив.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Пловдивчанин

    14 6 Отговор

    До коментар #46 от "Пловдивчанин":

    Продължаваш да пишеш с моя ник. Ти си роб и се кланяш насам натам дано ти излезе късмета някой да те клати. Аз не се кланям на никого. Альоша е история и си остава там където е. Така желаят пловдивчани.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Костов

    7 13 Отговор
    Нека говорим без емоции. Питам и веднага си отговарям. Загинали съветски войници на територията на България след нахлуването на червената армия, има ли? Няма! Тогава защо на пъпа на София, трябва да се издига най-високия паметник за армия окупатор.

    Коментиран от #87

  • 63 Сър Алтън Джон

    6 4 Отговор
    Бравос,а защо направо с булдозерите не ги обърнат с гробовете и костите да излязат отгоре вълците да си играят с тях?Защо само Кремъл реагира, Русия? Паметниците са съветски.Всички държави които са били в състава на СССР би трябвало да вземат отношение по въпроса.И не само те.
  • 64 Ицо

    9 3 Отговор

    До коментар #61 от "шопендар":

    Ама вие от провинцията само ако знаете какъв паметник имаме във Варна 😁на френски и английски войници големи ГОЛЕМИ ГЕРОИ на розовия фронт и на меките китки
  • 65 Олга

    9 4 Отговор
    За Европа това е нормално. Там възникнала расова теория за избрани хора, свръхчовеци. Всичко се връща към основите й и появата на Хитлер като явление е било закономерно,тъй като цялата им философия и култура е построена върху неравенство на нациите на превъзходство на бялата (арийска) раса и дори сред белите според тях има по непълноценни или пародия на хората. Носители на тази идеология Хегел, Кант, Ницше, Вагнер (с него дружил Хитлер), Мартин Лутер (лутеранство),француз Габино,Чембърлейн и т.н. Всичките те са източните на нацизма. Според тях война пречиства света, за това те нямат никакви скрупули да унищожат на непълноценни хора и народи и да захванат чуждо пространство. Затова унищожили Югославия, а и не само тази държава.. А паметниците ? Това е според тях реванш на “връхчовеци” за позорното им поражение и поражение на расовата им теория.
  • 66 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    15 6 Отговор
    Както вървят нещата, един ден вместо Т-34, ще има паметници с Т-70 и Т-14 Армата и С-500. Даже и в центъра на Вашингтон!

    Коментиран от #76

  • 67 ПАМЕТНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СТОЯТ😈😈😈

    16 5 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ ИСТОРИЯТА. .ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ ПРОЧИСТИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ФАШИСТКАТА ЧУМА! !
  • 68 стоян георгиев

    7 12 Отговор
    паметниците на съветската армия не биха имали проблеми ако след това въпросната армия не окупира уж освободените държави.затова едва ли някои ще бута паметници на комунистите в холандия или белгия,но в полша нещат и на снимка да ги видят.у нас все още сред бившите комсомолски и партиини активисти остава дълго натрапваната лъжа че червената армия ни била освободила от нещо,което исторически не е вярно,но всяка година около деня на победата над нацизма хиляди комуняги повтарят с цел да го направят истина!

    Коментиран от #70, #71, #72, #88

  • 69 барчо

    8 1 Отговор

    До коментар #61 от "шопендар":

    А Списаревски и другите български пилоти, както и противовъздушната ни отбрана защитавала България се обявяват за терористи. Да. Това може и да стане за в бъдеще, защото преди няколко години ги сравниха с терористи и то съвсем официално от американците. Интересно ми стана, че се използва точно думата Терористи, а не някоя друга. За сега плахо и ненастойчиво, но за в бъдеще съм сигурен, че ще има все по-голям натиск.
  • 70 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 3 Отговор

    До коментар #68 от "стоян георгиев":

    В момента турската и американската армии са в България! Това как се дефинира?

    Коментиран от #83

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 барчо

    8 4 Отговор
    Махнаха ми коментара, защото съм ги нарекъл еди как си. Ще сменя тая думичка. Поляците винаги са били готини и в червата си. Направи си справка къде са били най-страшните, най-жестоките и най-много на брой концентрационни лагери през ВСВ. Прословутия доктор Менгеле се подвизава в Аушвиц и Освиенцим. А Аушвиц къде е?? Ми в Полша. Има и други прочути като Треблянка и няма да изброявам повече. Да не говорим че да речем само Аушвиц има 45 сателитни лагера. Та в Полша са били разположени машини за убиване на хора от всякаква възраст над 400 обекта /разбирай лагери/. Не ми хвали поляците. Ако и беше попаднал по онова време щеше някой да си мие ръцете с теб, щото там са правели сапун от хората. И още нещо. Самите поляци с удоволствие са работели там - избивали. Германците в общи линии са охранявали.

    Коментиран от #89

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 барчо

    7 6 Отговор
    Паметниците са си паметници и не трябва да бъдат премахвани. Има си международни спогодби. Когато се издигне паметник в дадена държава на чужди граждани, то си е имало причина за онова време. Държавата в която се намира паметника има задълженията да го поддържа и да го пази от вандали. Винаги има хора, които носят цвети и такива на които не е изгоден. Тази държава също има паметници да речем в другата и също би желала нейните паметници да си седят и да се поддържат. Същото се отнася и до погребани войници, военни в чужда държава
  • 76 антирус

    3 9 Отговор

    До коментар #66 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    Изброяваш все някакви тенекии ,които могат да сработят само срещу армии на ниво талибаните.В реалния свят само турците ще ги напрвят на трески с байрактарите ,а какво остава ако САЩ се захванат.Най-много в Москва официалния език да стане английски.

    Коментиран от #85, #90

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 барчо

    7 2 Отговор

    До коментар #74 от "антирус":

    Има и такъв момент, но я си направи справка колко сгради са съборени и колко са убити и ранени??? Убити няма, а и ранени няма. Бомбандировките са просто вяли и без какъвто и да е смисъл. Обяснение няма. Нооооо. Направи си справка какво правят англичаните и американците. Сомо ще ти дам пример, че 80% от пътищата на София са унищожени. Само в София са разрушени над 100 000 жилища, училища, църкви, детски градини, болници. За убитите по спомен са над 4 500, отделно ранени, осакатени, бомби със закъснител до 12 часа след бомбенето, играчки с взривател, специални подаръци за децата. Само не ми говори врели некипели. Едното с другото нямат и грам база за сравнение. Естествено че не оправдавам руските бомбандировки, защото ние сме запазили евреите за разлика от поляците, които сами си ги избиват.

    Коментиран от #81

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 антирус

    5 7 Отговор

    До коментар #79 от "барчо":

    Викаш едните като бомбардират може ,но за другите "Имало такъв момент".Ти осъзнаваш ли колко отчаян коментар даде туко що ? Бомбардировката е бомбардировка,чиято цел е единствено да разрушава и нищо друго.САЩ и Великобритания бомбардират София ,защото сме във война с тях и въпреки това тези две държави въобще не ме интерсуват.От друга страна Русия бомбардира почти всички български градове без дори да сме във война с тях ,като за пореден път руснаците ни забиват нож в гърба и се вижда ,че Русия е най-големия враг на нашата родина.

    Коментиран от #91

  • 82 Соломоновско решение

    5 4 Отговор
    На добра воля няма да ги унищожаваме Подаряваме им ги безвъзмездно да си ги взимат И митото ще им платим
  • 83 стоян георгиев

    5 7 Отговор

    До коментар #70 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    ти в коя година живееш бе дрогар?сега сме 2021 ако не си забелязал.българия е в нато със съюзници американци и турци.ква е драмата?или си мислиш че ние во веки веков за да угодим на дрогаря ленин не трябва да влизаме в съюз с американците или турците?света се променя и итереса на страните също.едно време благодарение на руското киевско княжество паднахме под византииско ,800 години по-късно руснаците ни освободиха от турците,после 70 години по-късно ни окупираха и т.н.та интереса на българия няма как да бъде следващ този на русия или когото и да било.българия трябва да преследва основно своя и на своите граждани интерес.

    Коментиран от #86, #92

  • 84 Плана за

    6 3 Отговор

    До коментар #54 от "Шамара":

    България е бил да служи като поддръжка и гръб докато трае войната,а след това прочистване и поробване на населението в служба на чистата арииска раса. Забрави за малка германия,а и сега голяма Германия е като капалъ чарши и африкански пазар примесена с немска воня от урина,с две думи немски кенеф.
  • 85 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 2 Отговор

    До коментар #76 от "антирус":

    Ти да не мислиш, че САЩ ще тръгнат да се бият директно с Русия? Те затова правят тези учения, за да хвърлят срещу Русия такива балъци като теб и мен. А за танковете САЩ и Англия сами са си признали, че изостават от Русия. Турция може да се фука с дроновете, но може да им се порадва, докато войната е все още само конвенционална.
  • 86 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 2 Отговор

    До коментар #83 от "стоян георгиев":

    Тяна, здраве бе приятел! Първо да ти кажа пиши с главна буква поне България. Другар, а не дрогар! Макар, че не съм ти нито едното, нито другото. И накрая, освен интереси, имаме и ценности! Ти сам казваш, че Русия ни е освободила от турско робство.
  • 87 Костов

    4 2 Отговор

    До коментар #62 от "Костов":

    когато не ти достига акъла задаваш тъпи въпроси.Този паметник е като събирателен образ от признателните хора за освобождаването на Европа от нацизма и няма значение дали са били убити руснаци тук или не.На тях и без това много дължим още от освобождението през 1878г. до 1989г.Виж от това което с тяхна помощ се създаде все още има да се краде от новите ти господари и това не са руснаците. Ако не бяха те щеше да си излетял като дим от комина на някой лагер или калъп сапун за миене на кучета.
  • 88 Стояне сине

    7 0 Отговор

    До коментар #68 от "стоян георгиев":

    Стояне,колко си ми плиткоумичък,ами нали Европа е разделена на две окупационни зони,западна шефовете са англо-американци и източна на руснаците. Значи след ВСВ бяхме в източната зона и страната ни бе съградена от изостнала до такава в първите редици,а сега вече над 30 години сме в западната зона и сме на дъното на всички класации по жизнени стандарти и доходи и какво ли не и на първите места по отрицателните фактори определящи една страна. Та кое е по-добро според теб. Аман от тъпи льольовци.
  • 89 Само да

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "барчо":

    поправя сапуна е бил ползван за миене на животни,разбирай за коне и кучета.
  • 90 Видяхме ги

    7 2 Отговор

    До коментар #76 от "антирус":

    Байрактарите в Сирия когато срещу тях работят руснаците. Ако не знаеш поинетресувай се и ще разбереш защо турците ги изкараха на бърза ряъка след намесата на руските системи. Жокер,турците казаха че са прекалено скъпи за да бъдат унищожавани като патки на стрелбище. Що се отнася до американците май си забравил за изстреляните ракети от някаккъв американски есминец и то ракети Томахоук над 120 бр.,от които до целите достигна една която падна върху празен склад,по-голямата част бяха поразени от сирийската ПВО подпомагана от руснаците в Хмейми и не малко паднаха отклонени в пустинята познай кой им помогна да отидат там,няма да те мъча руските РЕБ. Та толкова за модерните ти натовски оръжия.И още нещо ,ако бяха толкова с голямо надмощие американци и натовци скапани щяха до сега да са започнали война срещу руснаците,но си знаят до къдеим стига неможенето и че това е огромен залък за тяхната миниатюрна устица и тесен анален отвор та за това си стоята на пърдялника и само се ерчат като пекинез в клетка.
  • 91 Ти добре ли си

    8 0 Отговор

    До коментар #81 от "антирус":

    или си с корона вирус и бълнуваш,кога руснаците са бомбардирали и то всички български градове бе неграмотник отчаян. Когато хвърляш играчки бомби това си е живо изтребление и то масово с цел на тази територия дори и тези които след време могат да създадат поколение трямва да бъдат избити,а това се нарича геноцид в пълния смисъл.И бомбата която намериха преди седмица в центъра на София трябваше да я пратят на американското посолство в знак на благодарност към тях където са ги хвърляли и избивали мирно население. Определено не си в час мой човек.
  • 92 А бе и пич

    5 1 Отговор

    До коментар #83 от "стоян георгиев":

    не мога да те нарека защото ми се струва,че трябва да прибавя и наставка "ка". Интереса на България сега май е изцяло този на господарите ти от САЩ и правиш това което те ти кажат. Предпочитам руснаци,защото са ни по близки и като нрави и като характер и обичаи,а не някакви метили и то тъпанари,които дори историята на собствената си държава незнаят.
  • 93 шопендар

    7 2 Отговор
    демонтираме руските паметници и слагаМЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ПИЛОТИ които са сринали СОФИЯ С БОМБИ.тече процес на подмяна на история,на култура,на манталитета на народа,на поредно промиване на мозъци,изпадане от крайност в крайност,отричане на вчерашните събития,,но това не означава че живота ни става по добър
  • 94 ГОЦЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "мици":

    вие сте терористи
  • 95 Павел пенев

    3 2 Отговор
    Защо в София няма паметник на алкохолика Чърчил, заповядал бомбардировките над града.

    Коментиран от #96

  • 96 Lazo

    3 5 Отговор

    До коментар #95 от "Павел пенев":

    Чърчил е нищо пред руската администрация.
    Тя, на няколко пъти ни напада, без обявена война, по суша, въздух и вода. И всякога сме ги пребивали брутално, така че, след това, поне 10 години, руски войник не си е подавал носа от кочината.
    Чърчил е чавдарче, сравнен с руснаците, които на няколко пъти ни подаряват земите на комшиите. С Македония успяха, благодарение на сръбския гнет, който по нищо не отстъпва на турския.
    И все пак, от руското робство, щетите са най-непоправими. Ще мине много време, докато се отървем от тази мизерия. И чак тогава, България, ще тръгне в правилна посока.

    Коментиран от #97

  • 97 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "Lazo":

    Лелеееее, и сега ли си мислиш, че ще ги пребием брутално? Да, веджъж сме им изгонили оркестъра. Те краварите с тези учения, точно за това ни подготвят. Не си го пожелавай!

    Коментиран от #98

  • 98 Ген Иван Колев

    1 1 Отговор

    До коментар #97 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Малката разлика е че сега не сме сами а членове на НАТО Нека се пробват ако имат малко кураж Ще се сдобием с още един трофей на пленено бойно руско знаме

    Коментиран от #101

  • 99 Гошо

    1 1 Отговор
    Да си ги взимат !! Много ми е чудно какви точно санкции ще прилага русия защото аз нещо не се досещам!
  • 100 Гошо

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Комунистическата змия е много по опасна от фашистката !! За това тя трябва да бъде заличена заедно с паметниците си!!
  • 101 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "Ген Иван Колев":

    Ти си се сетил да ми пишеш отговор чак след 15 дни?! Да ама аз следя! Какъв генерал си ти бе? Русия е велика сила! А ние заставаме между Русия и НАТО и ще ни смачкат като гроздено зърно!
  • 102 дончичо

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "русия враг на България":

    И България да бъде върната на турция,льохманинов