Last news in Fakti

13 Май, 2021 23:38 15 623 57

Защо месец преди смъртта си Хитлер е искал да разруши Германия

  • адолф хитлер-
  • германия-
  • втора световна война-
  • разруши-
  • неронов декрет

Тази заповед на Хитлер, издадена броени седмици преди края на войната, влиза в историята с името Неронов декрет

Защо месец преди смъртта си Хитлер е искал да разруши Германия - 1
Снимка: Shutterstock

През пролетта на 1945 година британските и американските части напредват все повече в настъплението си. Самата Германия се превръща в бойно поле, краят на Втората световна война е на една ръка разстояние. Именно в този момент, когато вече всичко изглежда решено, на 19 март 1945 година Хитлер издава заповед, в която между другото се казва: „Заблуда е да се мисли, че неразрушените или временно парализирани съоръжения в транспорта, комуникациите, промишлеността и снабдяването биха могли отново да влязат в експлоатация при възвръщане на изгубените територии". Диктаторът все още пази илюзията за възможен обрат във войната, пише „Ди Велт" в статия по темата.

"Всичко да бъде разрушено"

Логиката му е колкото елементарна, толкова и брутална: след като врагът така и така ще остави след себе си само "изгорена земя", при това положение може и със собствени сили в страната да се унищожи всичко, което има някаква стратегическа стойност. Затова Хитлер нарежда: „Заповядвам да бъдат разрушени всички военни, комуникационни, промишлени и снабдителни съоръжения, както и инфраструктурата, която врагът би могъл по някакъв начин да използва сега или в обозримо бъдеще за продължаване на своята борба".

Това де факто означава, че с приближаването на вражеските войски трябва да бъде разрушена цялата инфраструктура в Германия. Мостове, тунели, жп-линии, пътища, мини, фабрики - всичко това трябва да бъде взривено, тъй като би могло да послужи за военни цели. А за да се предпази от евентуален отпор, Хитлер нарежда: "Тази заповед трябва незабавно да бъде сведена до знанието на всички войскови командири. Невалидни са всички наредби, които влизат в противоречие с нея".

Какво е целял Хитлер?

Според Алберт Шпеер - любимия архитект на Хитлер, който в качеството си на министър на въоръженията е един от най-могъщите хора в нацистка Германия, Хитлер бил казал приблизително следното: „Загубим ли войната, загубен е и народът". Затова не било необходимо "да се пази онова, от което народът има нужда за примитивното си оцеляване". Според свидетелствата на Шпеер, Хитлер бил казал и това: "Най-добре ще е сами да разрушим всички тези неща. Защото германският народ се оказа по-слабият - бъдещето принадлежи на по-силния източен народ".

Вярно ли е всичко това? Оправдан въпрос, като се има предвид, че Шпеер има доста променливо отношение към истината - той лъже безскрупулно всеки път, когато му изнася, пише „Ди Велт", привеждайки като доказателство факта, че по време на Нюрнбергския процес Шпеер изведнъж си измисля някакъв атентат, който той искал да извърши срещу Хитлер през март 1945. Но в случая със заповедта на Хитлер от 19 март 1945, влязла в историята като Неронов декрет (по името на римския император Нерон, за когото се твърди, че опожарил Рим), Шпеер все пак вероятно цитира коректно указанията на Хитлер - за тях има достатъчно свидетелства.

Ролята на Алберт Шпеер

Шпеер очевидно прави всичко възможно, за да откаже Хитлер от унищожителната акция - с това е запознат и министърът на пропагандата Гьобелс, който диктува на своя секретар следното: „Шпеер постоянно говори за това, че не иска да участва в нещо, което на практика ще пререже връзката на германския народ с живота". И още едно доказателство за ролята на Алберт Шпеер: на 16 април 1945, когато Хитлер още е жив, Шпеер записва на грамофонна плоча реч, с която фактически отказва да изпълни заповедта: „Има само една най-важна задача - да се избегне всичко, което би могло да отнеме на германския народ основата за живот".

Поради всичко това може да се смята, че по отношение на Нероновия декрет Шпеер действително казва истината - Хитлер е искал да разруши Германия, а Шпеер в голяма степен е успял да му попречи. Германия определено няма за какво да благодари на Алберт Шпеер. Но това, че Нероновият декрет не е приложен, изглежда действително е негова заслуга, обобщава „Ди Велт".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    45 11 Отговор
    Еврейска пропаганда !
  • 2 Монгола

    58 16 Отговор
    Защото е ненормален фашист спонсориран от Краварите. На военния трибунал в Нюрнберг краварите искат да бъдат засекретени хиляди досиета на нацисти - фашисти и по този начи оставят без присъда хиляди човеконенавистници които могат да се разприказват за връзките между Обора и Нациска Германия!

    Коментиран от #9

  • 3 Да бе

    31 7 Отговор
    Доста преиграване в стил Боко.
  • 4 Сталин е спонсор на Хитлер

    10 25 Отговор
    И му е обучавал кадрите

    Коментиран от #45

  • 5 стоян георгиев

    13 39 Отговор
    хитлер е един глупав наркоман.дете на кръвосмешение ,изкарал ужасите на първата световна воина и напълно отчаян от провалите си в професионален и личен план.стига обаче до върха на германия зомбираики немците с брътвежи за арииска раса и т.н. щуротии.та щом наи-културния и цивилизован европеиски народ не е застрахован ,подобен на хитлер лесно може да се пръкне навсякъде.тръмп е доказателство за това!

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Професора

    27 5 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Адолф Хитлер е дете на граф Ротшилд от Австрия. Ротшилдите има много незаконни деца и Адолф е точно такъв майка му е била прислужница при граф Ротшид и щом забременява я отпращат и я женят за човек който също е със семидски корени, но не му е баща!

    Коментиран от #13, #15

  • 8 уаси Тито

    21 0 Отговор
    Факти оправихме Боко и Путин,сега почваме Хитлер,а?
  • 9 Чичо Том

    7 24 Отговор

    До коментар #2 от "Монгола":

    Кравари,ама Вернер Фон Браун отиде при краварите и ги изпрати на Луната,а ушанките си бъркаха в носа!!!

    Коментиран от #10, #42

  • 10 Монгола

    21 5 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо Том":

    Отатък луната ги е изпратил Вернер, мошенници като всичко останало в Обора е фалшиво.

    Коментиран от #18

  • 11 Сатана

    34 2 Отговор
    Британските и Американските части са воювали срещу Хитлерюгенд (деца) и Немското опълчение.Главните сили на Вермахта и SS са били на Източния фронт—срещу РККА .Нямало е нужда Хитлер да разрушава Германия,това са го направили съюзниците бомбандирали Германски градове без нужда.Да изтребват цивилното население.Справка Дрезден и Хамбург.

    Коментиран от #14

  • 12 1223

    34 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Тръмп беше бутнат от сложна за умът ви организация за да може да дойде Байдън и да започнат военни действия в разни страни безпроблемно

    Коментиран от #16, #20

  • 13 Да бе

    9 10 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    ти си светил на майката на Хитлер при Ротшилд и при човека за когото я омъжват.
  • 14 Не само

    25 3 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана":

    Дрезден и Хамбург колега,а почти цяла Германия.Чак такава жестока отмъстителност света не познава.

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ракета Пейтриът

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "1223":

    Съвършено, съвършено вярно! Но това е едва върхът на айсберга. Какво ще последва е интересно ;)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ракета Пейтриът

    5 13 Отговор

    До коментар #10 от "Монгола":

    Каква сума си готов да заложиш за кацането на Аполо? Хубаво си помисли преди да отговориш. Давам ти жокер за наблюдаването на мисията от СССР и последвалото разкостване, ако тя беше фалшива. Братушките тогава сведоха глава. Та?

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ракета Пейтриът

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Не само":

    Точно! 100 хиляди старци и деца с гранатомети на кормилото са посрещнали 1 млн. червена армия на подстъпите на Берлин и резултатът: градът впоследствие е изнасян от жените тухла по тухла с вагонетки десет години. Изкуствените хълмове стоят и до днес!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 За това всеки знае кои е хитлер

    9 1 Отговор
    Няма някои които да не знае кои е и до ден днешен ако не беше тои за Германия нямаше и да се чуе

    Коментиран от #31, #53

  • 27 Не сравняваи Тръмп с хитлер

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Нямат нищо опщо хитлер е на друго ниво

    Коментиран от #36

  • 28 El chapo

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "А вие":

    Да :Д най-вероятно щеше да измираме по мегаломанските му и грандомански строежи като робска работна ръка лично аз щеше да си боядисам косата руса :ДДД и да си туря сини лещи :ДД и щеше да се спася ама за ниските хора не знам какво ще правят да слагат кокилите :Д щото няма начин щеше да се мислят подобни простотии да правят хората за да се спасят :Д
  • 29 ФАКТ

    19 7 Отговор
    Фюрера е бил прав за всичко ! Погледнете в какъв извратен свят живеем.
  • 30 Както винаги

    15 3 Отговор
    се е случвало с падналите от власт и загубили войната се приписват всички смъртни грехове.Така и с великия Адолф Хитлер.Съюзниците за да оправдаят варварството като сринаха почти цяла Германия,вменяват вина на Хитлер,че той е искал или унищожил Германия.
  • 31 1234

    1 6 Отговор

    До коментар #26 от "За това всеки знае кои е хитлер":

    Голям калпазанин е бил
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стоян георгиев

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "Честит да вие Байдън":

    благодаря.вас такива като хитлер,тръмп и путин ви влекат. роба си търси ярем.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "FAKE NEWS":

    Да новината е фалшива но хората си имат глави на раменете и ако не знаят историята това си е техен проблем просто някой заблуден който само минава ще повярва в това
  • 36 стоян георгиев

    4 12 Отговор

    До коментар #27 от "Не сравняваи Тръмп с хитлер":

    и кое му е другото ниво?елементарен дърдорко без никаква реална представа за нещата.тръмп беше същия.хитлер от началото до края на воината не знае къде се намира.буквално.по цял ден събира машинописките и секретарките и след поредната доза анфети говори глупости с тях.темите наи-обширни от кучета на луната до великата германска история.една от жениците си води дневник и в последствие публикува щуротиите му.тръмп е подобен екземпляр.и двамата нарциси ненагледни ама иначе елементарни като хора.хитлер се проваля в изпитите за университета на тръмп баща му плаща за да ги вземе друг.и двамата се провалят в основната си деиност.тръмп фалира семеиния бизнес ,а хитлер така и не успява да стане нещо.тоталното им непознаване на ситуации и обстановки обаче не ги спира и двамата да ръсят щуротии по теми дето си нямат хал хабер.което води до тежки последици при хитлер за германците,а тръмп за радост бе спрян от американската администрация.

    Коментиран от #37

  • 37 1224

    17 2 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Хитлер беше спрян защото нападна Русия а Тръмп беше спрян Защото не искаше войни точно кратко ясно без глупави романи

    Коментиран от #39, #43

  • 38 Брат Румен

    2 1 Отговор
    Ралчев: Аз ще кажа на братята в Германия...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ханс

    14 6 Отговор
    Една богата група хора в света в голям мащаб,успяха да забранят нацизма и използваната от тях свастика,въпреки,че свастиката не е тяхна,а древен символ.Отрекоха всичко добро което Хитлер е направил за Германия и човечеството.Ще дойде ден когато Адолф Хитлер ще бъде признат като много свята личност,и записан със златни букви в историята.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 инфо

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо Том":

    Десетки години преди Вернер Фон Браун , да прати американците на луната (доста спорно по между другото , щото се твърди , че Стенли Кубрик ги е пратил на луната) пред Москва 1941г. , руските ракетни системи за залпов огън качваха германците на Сатурн. И първият летателен апарат стигнал приземил се на луната , и взел проби от нейната повърхност е руският Луна 2 на 14 септември 1959г , месеци преди това Луна 1 само достига до орбитата на луната . Месец по късно Луна 3 заснема обратната страна на луната , снимките са засекретени , което поражда въпроси и спекулации , какво са видели там руснаците .
  • 43 факт

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "1224":

    Тръмп беше назначен с идеята, да вкара отново руснаците , в американските сфери на влияние , щото между двете свръх държави САЩ и Китай, Русия като третата свръх-държава се явява балансьор , и накъдето Русия насочи суровините натам се накланят везните. Американската политика не търпи партньори , тя иска васали , и Русия отказа да им стане васал.
  • 44 ккк

    16 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: През пролетта на 1945 година британските и американските части напредват все повече в настъплението си.A между другото защо не се споменава къде са тогава съветските войски? А,забравих че сме евроатлантици и за СССР или лошо или нищо!Така де,някакви си 26 милиона съветски живота,такава дреболия не трябва да се споменава,и най-интересното е че от тук пишещите никой даже не забелязва тази малка подробност,а си дрънкат за това какъв е бил хитлерчо

    Коментиран от #49

  • 45 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин е спонсор на Хитлер":

    Печатил му е долари.
  • 46 Анджело

    8 5 Отговор
    Значи американскити и британски части са виновни за тоз Неронски декрет. То и те смазоха целата германцка нациска машина я. Роснацити през туй времи си чоплеха носовети. Питайти поляцити
  • 47 Сър Алтън Джон

    5 2 Отговор
    А за съветските войски не споменават нищо в статията,само хамериканскити и англискити напредвали😁

    Коментиран от #48

  • 48 Лорд Шменти

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Сър Алтън Джон":

    Уважаеми Сър Джон,Алтън Джон,Сир...бихте ли имали предвид че той е говорил точно за упоменатите от него войски Сир...?
  • 49 😗😄😆😁

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "ккк":

    Причината е друга.Не споменават съветските войски защото те отдавна са превзели половин Берлин,разглобили и изнесли всичко към СССР което не е било разрушено.Затова и полумустака е говорил само за американски и британски армии

    Коментиран от #54

  • 50 ВАНИНА

    2 0 Отговор
    ИСТИНАТА. Е. Някъде. ТАМ....
  • 51 един от многото

    5 0 Отговор
    Сигурно е предусещал какви ще ги разбърка Меркел!
  • 52 Иво

    2 1 Отговор
    Ако Адолф смени прическата и си пусне истински мустак ще е същия Милко Калайджиев (певеца-Мустака на народа).
  • 53 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "За това всеки знае кои е хитлер":

    Жалко, че не знаят кои са стояли зад гърба му и са го ръководили.
  • 54 666

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "😗😄😆😁":

    СССР армията са атакували предимно военни обекти и некната индустрия за разлика от западните и американските които бомбардирали предимно цивилни обекти без да засягат индустриални такива. Източната част на Германия била опустошена от руснаците а западняци и американци побързали по стар колониален принцип да унищожат народа без да дадат и малка вреда на промишлените обекти щото после лесно се намирало РОБИ от Африка и православните Балкани. Именно поради това има промишлен бум на Федералната чсст на Германия поделена между САЩ, Англия и Франция.
  • 55 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    На № 54 " 666 "
    От края на ПСВ възстановяването на Германия е поето от САЩ. Щатите имат нужда от мощно промишлено производство , за да излязат окончетелно от депресията, за която се смята , че началото и е от 1929 година. В тридесетте години на миналия век САЩ завладява окончателно икономиката на Германия. Под диктовка на янките, и Англия, и Франция, забравят за контрибуциите , наложени на победената Германия. За да завладеят богатствата на огромната Русия /СССР/, е намерен и финансиран А.Хитлер. Голяма част от предприятия и заводи са създадени с капитали на янките, шведите, англичаните и французите чрез мощни финансови инжекции посредством швейцарски и шведски банки !!!
    Е-е-е, как могат да бомбардират собствените си творения - естествено , че ще избиват мирното население. Германци ще се народят и ще трябва отново дисциплинирано и съвестно да работят в техните фабрики и заводи. И точно това става след ВСВ. За нула време ГФР стана мощна промишлена страна. И да искаха руснаците не можеха така успешно да подкарат ГДР - трябваше да ближат собствените си рани. Това важи за целия Варшавски пакт. Полша е в руини. Чехословакия , Унгария, Румъния и България , бомбардирана от сегашните и " приятели" са на същото дередже !!
    Идеологиите, религиите - нямат нищо общо. Те са за баламите !! И за големите "философи" - като Бжежински. Бизнесът и парите са главна движеща сила !!! Както помагат на Германията да стъпи на крака и да нападне СС
  • 56 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    ....СССР, така после помагат на "чичо Джо" да смаже некадърника Хитлер. Той пък, като вижда, че никаквата не я е свършщил, иска да унищожи всичко - било то руско, френско, американско или руско , ама са му" избити зъбите", с които да хапе
  • 57 Мики Маус

    1 0 Отговор
    Хитлер е жив,пребивава в Исперих,държи дюнерджийница
Новини по държави: