Last news in Fakti

13 Май, 2021 19:40 1 984 10

Казахстан забрани продажбата на земеделски земи на чужденци

  • казахстан-
  • земи-
  • жомрат токаев

Това обяви Жомрат Токаев

Казахстан забрани продажбата на земеделски земи на чужденци - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Държавният глава на Казахстан обнародва закон, с който забранява продажбата на земеделски земи на чужденци, съобщи ТАСС.

Жомрат Токаев обяви решението си днес. Това стана след протести в страната срещу инвестиции от Китай.

Преди пет години в страната беше наложен мораториум над подобни продажби. През миналия месец беше приет закон, според който чужденци нямат право да арендуват селскостопански площи.

Тогава беше удължен мораториума за продажба на земя на фирми с повече от петдесет процента външно участие. Това важи и за етнически казахстанци, които нямат гражданство.

Правителството одобри решението. Счита се, че то може да защити недвижимото имущество на страната.

Решението се подготвя от няколко седмици.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    36 1 Отговор
    Българската земя я изкупиха турци и евреи. Едните ще правят нова Османска империя, другите се подсигуряват ако ги изгонят от Палестина...

    Коментиран от #7

  • 2 123

    35 0 Отговор
    Контрола над земята е контрол над храната и хората.
  • 3 КОТарАК

    34 0 Отговор
    нашите селяци не са разбрали, че земята е най-ценното и я продават за 1 BMW

    Коментиран от #6

  • 4 Юджийн Скайлър

    11 0 Отговор
    Най големият американски димпломат който е българофил и мразел турците
  • 5 А Ганьо

    21 0 Отговор
    си продаде земята чрез всякакви врътки на безценица , ясно , че на платежоспособни чужденци , която бе закупена за жълти стотинки , чрез измислени брокери , често с криминално минало , чрез помощ от общински институции и нотариуси срещу пари !
  • 6 Те селяците

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    не са виновни , а ония в София "избраните" , които премахнаха мораториума за продажба на чужденци и освиркваха Сидеров , който се опитваше да ги спре. Дори отначало се бяха объркали и гласуваха по съвест , но после от Бруксел им "усукаха ушите" и им оправиха настройките .
  • 7 даамане

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    земите дето ги купуват еверите са палестинците, така, че честито на новите заселници.
  • 8 гост

    3 15 Отговор
    Приказки за задръстени коне с капаци и за тролове !!! Единственото което прави тази забрана е , че прави земята на безценица и лесна плячка за номенклатурата на властимащите , щото просто ги оставя без конкуренция !!! Тоест земята ще я изкупят те за без пари , вместо китайците за много пари , които обаче ще идат при собствениците !! И най-вероятно после те тихомълком ще наптравят фирми със същите китайци в които ще апортират същата земя !!!! Цяла Западна Европа и САЩ продават свободно земя на всеки !!! И не виждам да са закъсали от това , даже напротив !!!! Само последния тъпанар може да твърди , че някой като купел земя , щял да си я "загради" и законите на държавата няма да важат за него !!!

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Никой на тоя свят не може да задължи някой да работи земя , само защото е негова !!! Земеделие в 21 век НЕ МОЖЕ да се прави на малки площи и с малък капитал , дори със субсидии !!! А и даже да можеше , хората просто не искат да работят на къра , дори ромите !! Така че уедряването на площите просто няма алтернатива !!! И който обяснява как "селяните" си умирали да копат или е долен лъжец или някой му плаща !!!
  • 10 От чужбина

    10 0 Отговор
    Правилно!
    Съществува голяма разлика във финансовите възможности. При това положение някои ще станат собственици на всичко, а други на нищо. Именно за това някои държави се опитват да защитят собственото си население. Освен това е редно легитимната власт да управлява, а не корпорациите. Надявам се да сте ме разбрали!