14 Май, 2021 11:19 1 558 15

Франция въвежда квоти за жени в управлението на големи компании

  • франция-
  • квоти-
  • жени

Решение на народните представители

Франция въвежда квоти за жени в управлението на големи компании - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Френското национално събрание единодушно прие на първо четене законопроект за равенство между половете, съобщи Фигаро.

Въвеждат се квоти за жени в управлението на големи компании. Законът предвижда поне тридесет процента от управленските постове в компаниите да се заемат от жени.

Инициативата среща голямо одобрение. Експерти обаче смятат, че вероятно ще е трудна за реализиране.

Компаниите ще трябва да имат предвид икономическата реалност. Те ще трябва да избегнат освобождаването на важни служители.

Решението беше подкрепено единодушно от всички народни представители. Имаше и предложения за по-крайни промени, но беше предпочетено по-умерено решение.

Автор на предложението е Мари – Пиер Риксан. Представители на правителството признават, че приемането на квоти не е лесно за одобрение, но е важно , за да бъдат преодолени неравенствата в обществото.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    26 1 Отговор
    И в качеството си на какви ще се месите в управлението на собствената ми фирма?! Трябва да се откажа от даден специалист и да назнача друг с по-ниски компетенции, само защото е с друг пол и да търпя загуби, така ли?! Вие нормални ли сте?!

    Коментиран от #7

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    24 0 Отговор
    Новата демоДИСКРИМИНАЦИЯ‼ Във всяка фирма квота за жени, еднополовлюбци , НЕбели, ... и някой който да върши работата‼
  • 4 Псевдоним

    16 1 Отговор
    Тези закони са всъщност проява на неуважение към жените, които на повечето места се справят отлично и без квоти. Пък и има бизнеси и професии, където предпочитанията са от определен пол - как ще работят там квотите? Дивотия.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Псевдоним":

    Ще накарат ли шеф на транспортна фирма да назначи 50% жени водачи на ТИР🤔 Или само за меката мебел с квоти‼
  • 7 фен на сидеров

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    ако ви е много ценен кадър, пишете го някакъв джендър, пък може и субсидия да ви дадат......
  • 8 Фак ти

    11 0 Отговор
    Ами честно е и в хамалските фирми да сложите 50% жени. Това е едно от най-тъпите решения, без да съм женомразец, расист или хомофоб. Това е възможност да бъдат отстранявани кадърни мъже за сметка на квотите.
  • 9 someone

    10 0 Отговор
    малумщината взима нов връх, не се питаме дали взимаме кадърни хора без значение на пол и прочие , а налагаме като в комунизма квоти без значение колко е кадърен дадения човек.Гаранция за разпад е това .
  • 10 Ланс Линк

    8 0 Отговор
    Когато една жена е знаеща и можеща тя сама ще се издигне до управлението на компанията или държавата.На нея не и трябват законопроекти,иначе аман от калинки
  • 11 шефче

    8 0 Отговор
    Идиотщините от към Европа нямат край!
    Съвсем скоро чакайте квоти за негри! Ама примерно в България няма негри - това си е ваш проблем, ще си внесете..............!!!
  • 12 истинко

    6 0 Отговор
    Това е края на ЕС! Пълен сексизъм - може да е глупава и некомпетентна но щом е жена - ще трябва да я назначат за директор!
    А в България кога ще има квоти за мъже-теляци в женската баня?!
  • 13 Stéfanie 🎲

    3 0 Отговор
    А относно третия, четвъртия, петия и шестия пол какво ще пушат депутатите ? Много хора не се определят ни за мъж, ни за жена, ни за нещо по средата . Полове много, закони малко . Горките неразбрани те.
  • 14 цербер

    1 0 Отговор
    АвторКА на предложен Мари – Пиер Риксан. И други привилегии на жените предвижда текстът на г-жа Риксан,като женски квоти в ръководствата на университетите,количество на студентките,подпомагане парично на самотните майки,които са изгубили работните си места,имайки деца в яслите и детските градини и т.н. Айде жените да взимат властта,крайно време е,пише вестник Льо Фигаро.
  • 15 Франсоа Мусеебе

    4 0 Отговор
    А следващите квоти ще бъдат за ваксинирани, афрофранцузи и за пед.али. Няма значение какво знаят и могат...
Новини по държави: