15 Май, 2021 14:43 2 238 3

Белгия екстрадира гръцки евродепутат

  • янис лагос-
  • гърция-
  • белгия-
  • депутат-
  • арест-
  • екстрадация

Янис Лагос ще бъде арестуван

Белгия екстрадира гръцки евродепутат - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В ръцете на гръцкото правосъдие ще се озове след няколко часа евродепутатът Янис Лагос, за да бъде отведен в затвора, където ще изтърпи наказанието си лишаване от свобода от 13 години и 8 месеца, на което беше осъден през октомври по делото срещу крайнодясната гръцка партия Златна зора, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА. Допреди няколко години Лагос беше сред водещите функционери на Златна зора, като отговаряше за района на Пирея и за сигурността на водача на партията Никос Михалолякос. Лагос ще бъде отведен в Атина от Брюксел, където беше арестуван в края на април, след като Европейският парламент свали имунитета му. На 7 май белгийски съд реши, че Лагос може да бъде екстрадиран в Гърция.

Лагос беше депутат от Златна зора в гръцкия парламент в периода 2012 - 2019 г. Кариерата му започва като член на охраната на Михалолякос, който го поставя по-късно на ключови позиции в партията. През 2019 г. Лагос е избран за евродепутат, пак с листата на Златна зора, но месец по-късно напуска организацията.

Ръководителите на Златна бора бяха осъдени през миналата година в процес, който започна заради убийството на рапъра Павлос Фисас през 2013 г. Гръцкият съд освен това призна вдъхновената от идеите на нацизма Златна зора за престъпна организация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    3 14 Отговор
    А вдъхновение от идеите на ленинизма-сталинизма кога ще бъдат обявени за престъпници?

    Коментиран от #3

  • 2 Сиртаки

    4 4 Отговор
    Къде беше тази Белгия, някъде в анадола ли?
  • 3 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    А от идеите на ционизма?
Новини по държави: