Last news in Fakti

15 Май, 2021 15:21 2 171 6

Съседите отварят първо кафенетата и магазините

  • турция-
  • пандемия-
  • коронавирус

Съседите се връщат към нормален живот на 3 етапа

Съседите отварят първо кафенетата и магазините - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В рамките на плана за нормализиране на живота след локдауна Турция обмисля стратегия на три етапа, като ограниченията върху ресторантите и кафенетата ще бъдат вдигнати още на първия, пише "Хюриет дейли нюз". По-рано тази седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция постепенно ще облекчи ограниченията след празника Рамазан байрам поради намаляването на случаите на новия коронавирус в цялата страна.

Според СиЕнЕн Тюрк планът предвижда на първия етап от нормализацията да бъдат отворени ресторантите и кафенетата, но ще бъде разрешено да сервират само до 20 ч. Освен това полицейският час ще започва от 21 ч., а не от 19 ч. В събота полицейският час ще бъде отменен напълно, докато в неделя ще остане на първия етап на нормализацията.

Онлайн обучението ще остане, а училищата вероятно ще отворят през септември или октомври в зависимост от епидемичната обстановка.
На втория етап от нормализацията, който се очаква да започне от края на май, работата на кафенетата и ресторантите ще се удължи до 22 ч., като те ще сервират на клиенти на открито с до 50 процента заетост на капацитета. По-малките заведения като чайни ще се нуждаят от разрешение от валийството, за да работят. Очаква се на този етап да бъде отменен полицейският час и в неделя.

На третия етап, който ще започне през юли, ще отпаднат още ограничения. Тогава се очаква да бъдат позволени сватбените тържества с определени мерки за безопасност. Тогава ще бъде разрешено кафенетата и ресторантите да работят до 23,45 ч., но все още ще е забранено да сервират на закрито.

Турските власти разработват и планове за организация на автомобилния трафик след празника. Милиони напуснаха големите градове като Истанбул и Анкара преди налагането на пълен локдаун на 29 април, за да прекарат Рамазан байрам с близките си в провинцията. Очаква се те да се завърнат след празника. Властите обмислят да разрешат завръщането им в големите градове на групи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    2 1 Отговор
    ...но ще бъде разрешено да сервирА само до 20:00 ч. И какво? Половината София ще се изсипе в Истанбул на пазар и на кафе ли?
  • 2 въпросче

    0 0 Отговор
    Да се сервира.Извинете,грешка!
  • 3 Професора

    5 8 Отговор
    Кафенета, ние да не сме още в турско робство да ми пишеш кафенета!!?? А пивниците кога ще отворят?

    Коментиран от #4

  • 4 Хаха

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    Кви пивници бре,казва се Хоремак и какво значи Турско робство?та вие още не сте излезнали от там,това е нещастието да си Булгарин,цял живот роби мааму

    Коментиран от #6

  • 5 Аферим машала

    0 2 Отговор
    Искам да плющя дивите ханъми 😍😍😍
  • 6 666

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    ХоРеМаг е правилния термин и е съкращение от първите букви на ХОтел РЕсторант МАГазин. Лесно е да критикуваш другите от опит го знам, тъй като в момента именно това правя.