Last news in Fakti

16 Май, 2021 11:33 6 416 29

Великобритания пъди граждани на ЕС

  • великобритания-
  • граждани-
  • ес

Британските гранични служби задържат граждани на Европейския съюз, настаняват ги в центрове за имигранти и след това ги експулсират

Великобритания пъди граждани на ЕС - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

По информация на "Гардиън", поне дузина европейски граждани, основно млади жени от Испания, Италия, Франция, България и Гърция, са били задържани на летище "Гетуик" и отведени в центъра за имигранти "Ярлс Ууд" в Бедфордшър. Причина за задържането, а впоследствие и за тяхното експулсиране е, че не са имали входна виза. За същия проблем информира и американското издание "Политико", според което потърпевшите граждани на ЕС са най-малко 30.

Според "Гардиън", някои от гражданите на ЕС, които са били спрени на летището, имали уговорени интервюта за работа. В правилата, публикувани от британското вътрешно министерство, изрично е посочено, че при насрочено интервю за работа е допустимо влизането на територията на Великобритания и без виза. Същото важи и за участието в "дискусии, конференции и семинари", както и за "обсъждане и подписване на договори".

"Още съм в шок"

Журналистите от "Гардиън" са разговаряли с две испанки, недопуснати във Великобритания след пристигането им на "Гетуик". Мария е на 25 години и е от Валенсия. Тя и преди е работила на Острова. Мислела, че свободно може да си търси място на трудовия пазар до октомври тази година. Когато граничните служби я информирали, че трябва да бъде депортирана, тя предложила да си купи билет в обратната посока още същия ден. Но вместо това я изпратили в "Ярлс Ууд" за три дни. "Още съм в шок", казва жената. "Отнеха ми свободата и не ми дадоха възможност да получа правна помощ."

В подобна ситуация изпаднала и 24-годишната Еухения. Тя пристигнала на "Гетуик" на втори май. Планирала да си намери работа и да заживее със своя испански приятел, който е служител на здравните власти на Великобритания и живее там от четири години. "Имах билет за връщане и попълних онлайн формуляр за пътуване, в който обясних всичко", казва тя. При кацането телефонът ѝ бил взет и тя престояла 24 часа в чакалня, преди да бъде изпратена обратно в Барселона.

Изискванията объркват

"Гардиън" посочва, че основна причина за задържанията и депортациите е объркването около въпроса дали гражданите на Европейския съюз могат да посетят Великобритания, за да проучат пазара, и да кандидатстват за виза чак след като получат предложение за работа. Имало и случаи, в които пристигащите директно нарушавали правилата като например забраната за граждани на ЕС да карат неплатени стажове във Великобритания.

Междувременно осем депутати от Европейския парламент са изразили пред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възраженията си срещу подхода на британските власти спрямо гражданите на ЕС, който се възприема като нарушение на споразумението за Брекзит. Британското вътрешно министерство от своя страна настоява, че правилата са ясни и могат лесно да бъдат проверени онлайн. "Имаме нужда от доказателство за правото на всеки отделен човек, че може да живее и да работи във Великобритания", подчерта говорител на министерството.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    64 4 Отговор
    Хора с документи се експулсира, а за орките без име и националност дошли незнайно как и откъде- да се грижим‼
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 доко

    31 14 Отговор
    ЕМИ КАКВО ДА ГИ ПРАВИ..КРАЛИЦАТА НАЙ СЕТНЕ РАЗБРА ЧЕ С ЦИГАНИТЕ НЕ МОЕ СЕ ИЗЛЕЗЕ НА ГЛАВА И ЧЕ ДЪРПАТ ДЪРЖАВАТА НАЗАД.ЗА ТОВА ПО НЕЙНА КОМАНДА..СЛЕДВА АДИ КЪШ..

    Коментиран от #17

  • 4 Гошо

    39 4 Отговор
    Сега нацията която върти прдалите на обратно сама ще си бере реколтата и ще си мие чиниите.
  • 5 Баня

    15 7 Отговор
    Все млади жени? Защо ли само млади жени!?

    Коментиран от #7

  • 6 млада женска

    8 17 Отговор
    Младите жени са с предимство навсякъде. В администрацията , пиарки , шефки на ведомства, все жени. Бъдещето е на жените. Сменяйте пола навреме.

    Коментиран от #8

  • 7 Как що!?

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Баня":

    Щото можИ да заработват по едни допълнителни 200-300 паунда ежедневно след работа във фиш енд чипс!
  • 8 Колко?

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "млада женска":

    Хау мъч?
  • 9 14/88

    13 4 Отговор
    Бъдещето не е на никакви женищото скоро арабите и азиатците ще заменят белите пдли на Запад и ще сложат жената където и е мястото дом да ражда и пере.
  • 10 Веднага

    15 0 Отговор
    реципрочни мерки срещу тези смешници
  • 11 Гнъъъъсссс

    21 0 Отговор
    Ингилизите с визи! Да си стоят на айлънда и това е! Никаква Европа! Не съм си и помислял, че няма да има подобни схеми с тях
  • 12 Англия

    5 14 Отговор
    Това е държава, а не като тази територия, в която всеки си влиза и излиза както си иска.
  • 13 2015 година

    9 1 Отговор
    Това не е от сега. 2015г. след като си платих 220 евро за тунела /бях с кола/ просто на екскурзия, защото работя в Германия, като видяха, че колата ми е с български номер ме отбиха и ме скъсаха от проверки и разпити, душиха ме даже с едно куче- помиярче. Дълго за разказване. Исках да се върна веднага, но нямаше как да си взема обратно 220 -те евро. Много са хитри.
  • 14 6272

    5 5 Отговор
    Вие какво очаквате дойче зеле??? След като короната напъсна жалкия ви 4райх ще гони жалките му поданици. Ахаха
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сър Алтън Джон

    3 1 Отговор
    Търсят шпиони Сир,руски шпиони...😁
  • 17 Прав си

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "доко":

    Циганите=Българите не ги щат и експулдират. Но индийци и Пакистан и са добре дошли. Хахайа
  • 18 факт

    12 4 Отговор
    Какво ми пука за държава в която правят секс с овцете

    Коментиран от #28

  • 19 Алкохолен паспорт

    16 0 Отговор
    Алкохолна виза за британските туристи
  • 20 Тоя пропаднал остров

    2 3 Отговор
    Мижитурки ,там ги псуват па наще се хилят и викат тенк ю.... умреляци роби и тапири
  • 21 Анонимен

    4 14 Отговор
    Гледайте бг кочина. Те са с хиляди години преди вас комунистите от дс кгб цк на бкп кпсс новичок йок там. С черните било те хридтияни или мюсюлмани по добре се живее, защото са много над българите по възпитание. Не крадат, не убиват, не пушат, не вкарват момичета в квартири и сие. Лошо няма да си индиец, пакистанец, кениец, те са си окей. Мирални хора. Има и от другата, лошата страна, но бягаш и се спасяваш, но никога с егоист, злибен, наркоман, пиянде, крадец българи от България. Да ги пази Бог, да имат работа и крака им да не стъпва им пожелаваме в България. България е комунистическа държава, не толерантна и не ни еня за нея. Простака си харесва кочината. Защото без да работи печели. А там е друго. Велика Държава е Великобритания, с усмихнат народ и именно затова много българи с образование не избират работа, нищо, Ч е са завършили висше в бг, но с 0 стаж, но се мъчат за децата си, и то от големите градове повечето са. А и не подценявайте старите или 50,55 г полякини, дават работа за 10 души, децата им учат в САЩ и ги поддържат. Парите им са чисти. Изводите за вас.

    Коментиран от #24, #29

  • 22 1234_5

    4 2 Отговор
    Вбг всичко е не така от много, много годинии. И не търсете под вола теле. Пример: две жени, едната учила повече от втората. Първата съкратена от Костов, а другата оставена до пенсия. Първата с пенсия от 300 лева, а втората над 600 лева. Ето ви Бг. Учителката учила децата живее под 300 лева, а другата неука или с над 300 лева. За запатите около до скоро 360 лева пазачи. И така над 35 годишните мъже самотнижи са с отклонения и безработни. Казваме ви неща от кухнята оплакващите, а имаха си гаджета и побегнаха. Съсипани човешки съдби. А бяха по на 25, 26 преди или след завършване на висшето образование. Споделят мъката си... Ще гласуваме за slavi.. Не им се бъркам, ние не мислим нищо, нашите проблеми са други. Дори ми спиделят, ако знаехме щяхме за сл. Тр. Не се бъркаме. Безработни. Пазач, няма. Повръща ми се от БГ. При ихон никой не иска, защо, те ди знаят, защо..

    Коментиран от #23

  • 23 К-19

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "1234_5":

    Икато гласуват за slavi... какво ще се промени? Абсолютно нищо.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Четете

    4 2 Отговор
    Няма нужда от визи,всеки който няма settled status може да посети страната за максимум 6 мес.без право на работа.БЕЗ ПРАВО НА РАБОТА.Правилата са навсякъде и някой трябва да чете преди път.Да бе говорим,че има толкова адвокати от Европейските страни които да дадат указания на незнаещите език и т.н.
    Аз се връщам в Англия,но нямам никакви проблеми тъй като съм с Indefinite to remain или settled status,Моите интервюта се случиха онлайн и подписах договор вече.Света е напълно електронен,кой прави интервюта на живо днес!?!
  • 26 Сър Алтън Джон

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "К-19":

    За които и да се гласува БЕЗ ЯКО БАЧКАНЕ И ОТРАСЛИ КАТО МАШИНОСТРОЕНЕ НЯМА ДА СТАНЕ! НИКОГА .
  • 27 Калин

    3 1 Отговор
    Работя в Белгия.Имам няколко колеги Англичани.И преди те бяха първо качество, а ние източноевропейците трето. Тея са просто едни татуирани алкохолици и неграмотни скатавки. Иначе само им дай да ходят с белите ризки и да се правят на супер зети да решат проблемите на света. След брекзита се надявах да ги турят на място, но то стана обратното. Тея влизат и излизат в ЕС без визи и работят без уъркпермити (разрешително за работа). Защо бе? Айде да иде някой европеец и да се опита да се хване на работа в Обединеното кралство. Там ти трябва разрешително и виза. Къде е справедливоста? Браво на евроегейските дупетати.
    Този ЕС няма да го бъде май...
  • 28 Хитър Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "факт":

    За Турция ли говориш?
  • 29 До анонимния, Бая си сбъркан

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    А там е друго.
    - Верни е друго ,там е най скапаната и нисша държавица, там е псевдо великата ти британия, със злобен гнусен народ, и именно затова много българи са махнаха от там, и не искат и да се връщат, с образование и отидоха да работят на други много- в пъти много по Добри места по света. , "че са завършили висше в бг, но с 0 стаж, но се мъчат за децата си, и то от големите градове повечето са".
    -Тия приказки ги разтягай на някой, който не е видял свят по цялото земно кълбо.Тръгнало да ми хвали точно тия пияни стари уша.вки 50,55 г полякини.Щом се мъчиш да А там е друго. Велика Държава е Великобритания, с усмихнат народ и именно затова много българи с образование не избират работа, нищо, Ч е са завършили висше в бг, но с 0 стаж, но се мъчат за децата си, и то от големите градове повечето са".и не ти се отдава си ни Ясен. Изводите сме си ги направили и То ,много преди ти да се мъчиш да ни съветваш грешно за там!
    Който се е махала от тая британска кочина е е сполучил, там са ар.тисалите, психопатите, завистниците и безвъзвратно сбъркано заблудените.
Новини по държави: