16 Май, 2021 21:11 2 070 36

Посланикът на Палестина: Позицията ни е единна – израелската агресия трябва да спре

Президентът Абу Мазен каза, че без участието на Йерусалим няма да има избори и всички са обединени зад тези думи

Посланикът на Палестина: Позицията ни е единна – израелската агресия трябва да спре - 1

Десетки загинали на фона на ескалиращ конфликт между Израел и палестинските групировки "Хамас" и "Ислямски джихад" в Ивицата Газа. Сблъсъци между араби и евреи в редица израелски градове. Опасения от намесата на още играчи в конфликта, който може да увеличи неговата сила и обхват.

Посланикът на Палестина у нас Ахмед Ал-Мадбух коментира ситуацията с ракетните обстрели. Пред “120 минути“ той каза, че „палестинската арена е единна. Всички говорят за прекратяване на агресията, за прекратяване на израелските нарушения в Йерусалим – столицата на Държавата Палестина.“

Как си обяснявате тази внезапна ескалация на конфликта, която доведе до човешки жертви, несигурност и много страх и от двете страни на конфликта?

Последната ескалация се дължи на няколко фактора. Първо, непрекъснатите атаки срещу Йерусалим и християнските, и ислямските религиозни места. Неотдавна, на Светла събота, бяха нападнати християнски богомолци пред църквата "Свето Възкресение Христово". След това, по време на рамаданските вечери ифтар и в навечерието на празника Рамадан Байрям биваха нападани мюсюлмани богомолци в ислямските храмове и по-специално в джамията "Ал-Акса". След това окупационните власти решиха да изселят 25 семейства от кв. "Шейх Джаррах" в окупирания Йерусалим. Това са семейства на бежанци по начало - от районите и селата около Западен Йерусалим още през 1948 г. Така се стигна до силно изостряне на ситуацията.

Друг фактор, довел до ескалацията, е, че г-н Нетаняху е в криза, неспособен да състави правителство. Израелският кабинет трябваше да бъде съставен преди два дена. Така че политическата и военната ескалация идва, за да бъде преместен крайният срок за съставяне на правителството и за да избегне Нетаняху от провеждането на следствени действия спрямо него и хвърлянето му в затвора.

Как политическите и идеологическите различия между "Фатах" и "Хамас" влияят на капацитета на палестинците да говорят с един глас в ситуации като тази?

Понастоящем палестинската арена е единна. Всички говорят за прекратяване на агресията, за прекратяване на израелските нарушения в Йерусалим – столицата на държавата Палестина. Президентът Абу Мазен каза, че без участието на Йерусалим няма да има избори и всички са обединени зад тези думи. Тоест палестинската позиция е единна – израелската агресия трябва да бъде прекратена, трябва да престанат посегателствата срещу християнските и ислямските религиозни места в окупирания Йерусалим.

Според "Ню Йорк Таймс" в Газа първоначалното опиянение, че има военен капацитет, който да се противопостави на Израел премина в притеснения и страх за бъдещето, защото Газа е блокирана от години.

Най-напред нека кажем, че онова, с което разполагат организациите от палестинската съпротива в Ивицата Газа - абсолютно не може да се сравнява с онова, което притежава Израел откъм разрушителна сила и военна мощ. Така че няма място за никакво опиянение – не знам, въпросът остава неразбираем за мен. „Ню Йорк таймс“ е свободен да коментира, както иска, но Ивицата Газа е подложена на методично разрушаване на инфраструктурата, разрушаване на високите жилищни сгради т.нар. "кули" от страна на израелската армия. Днес вече те са започнали да използват и международно забранени оръжия. Кореспонденти предадоха снимки, които показват, че Израел използва забранени оръжия. Така че няма никакво опиянение от рода на това, че палестинската мощ е кой знае колко голяма. Напротив, капацитетът на палестинските организации е местно производство и няма никаква разрушителна сила, каквато имат боеприпасите, използвани от Израел – направляемите ракети, "Апачи" и "Ф-16", които причиняват големи разрушения. Въпреки това моралният дух на нашия народ по цялата историческа територия на Палестина – в Ивицата Газа, в Йерусалим, на Западния бряг, и дори вътре - е на териториите от 48-ма година, моралният дух е много висок, абсолютно няма място за униние, и победата със сигурност ще бъде наша.

При какви условия според Вас "Хамас" биха били склонни на прекратяване на огъня?

Този въпрос трябва да бъде отправен към Движението „Хамас“. Не мога аз да говоря от името на „Хамас“. Пътят към прекратяване на огъня - така е по-добре да бъде зададен въпросът. Израел да прекрати всички свои агресивни действия в Източен Йерусалим, да изтегли всички свои войници от светите места, да не изселва населението на квартал "Шейх Джаррах" и да прекрати безразборния обстрел, който взема на прицел цивилно население. Към момента има 119 загинали, сред които 27 деца и 121 жени, т.е. жените и децата съставляват повече от 40%. Това е тежко престъпно деяние, извършено от Израел.

Вашата прогноза как ще се развият събитията в следващите седмици?

Всичко зависи от Нетаняху - един десен екстремист, който се стреми да спаси себе си на всяка цена и така води след себе си евреите към гибел. Той иска да се спаси, да избегне влизане в затвор, иска да избегне падането си от премиерския пост и в тази ситуация тласка целия регион към продължителна безразборна война, а според някои – и към гражданска война вътре в самия Израел. Този човек представлява опасност за международния мир и сигурност и незабавно трябва да бъде отстранен от Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само че

    16 16 Отговор
    хвърляйки безразборно ракети по цивилни, всичко, което можете да очаквате, е тъжки шамари

    Коментиран от #32

  • 2 Хахаха

    16 26 Отговор
    А кой започна с ракетите ?
    Израел сега ще избие доста терористи, преди да се съгласи на мир

    Коментиран от #5, #16

  • 3 SS от Dnesbg

    10 6 Отговор
    В африка има китайска полиция скоро и у Криводол
  • 4 МУТРИ ВЪН

    13 26 Отговор
    Агресорът Хамаз ,
    казва нападнатият със стотици ракети Израел
    да спре агресията!
  • 5 Гост

    35 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Какви терористи бе мушморок, не виждаш ли че убитите са жени и деца???

    Коментиран от #8

  • 6 Двуличие

    25 9 Отговор
    Каква е позицията на палестинския посланик за превръщането на Света София в джамия, за геноцида на християнските арменци, за окупацията и националното прочистване в християнския Кипър, от неговите приятели, турските ислямисти?

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Колкото са жени и деца навлеците, дето ги покани Танте.
    Хамас избиват палестинци с ракетите, които падат преди да стигнат Израел, и после ги снима, уж са убити при атака на свърталища на терористи.
    Дори арабите се гнусят от палестинците ...

    Коментиран от #11

  • 9 Леа Коен

    7 20 Отговор
    Левски е терорист, осъден от законен османски съд. Кадията криво стои, но право съди!

    Коментиран от #14, #24

  • 10 Точно казано......

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Двуличие":

    Турския диктатор е зад Палестинеца следователно не може да говори за геноцида на Арменци, Кипърци и т.н. интересува го само джамията Ал Акса най вече пука му за Света София ......
  • 11 мдаa

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    безмилостната турска пропаганда стигна до там да покаже мъртви кюрдски деца, убити от турските военни, като мъртви палестински деца .........
  • 12 Голем смях

    9 11 Отговор
    Тези арабски цигани много добре знаеха какво ще се случи,когато нападнаха Израел.Нарочно провокираха войната ,а Хамаз са се скрили като мишки и гледат сеир.
  • 13 Ами в случая.........

    7 6 Отговор
    България има интерес да подкрепи Израел против Турско-азеро-палестинския аксон който между впрочем заплашва и Кипър и Гърция особено Султана с открита война или други думи пълна балканска дестабилизация!

    Коментиран от #34

  • 14 Орлин

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Леа Коен":

    Целият ти род ще се затрие.
  • 15 Херо

    16 5 Отговор
    Израел е международното лицена религиозният фанатизъм, мизантропията и расизмът. Да се срути в океана, целият.

    Коментиран от #25

  • 16 Селянин

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    То хубаво ракетите са лошо нещо ама кой започна с краденето на земя? На тебе Ердоган ако ти вземе нивата няма ли да му мяташ ракети или ще пиеш една студена вода и кой от къде е?

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 МУТРИ ВЪН

    7 15 Отговор

    До коментар #16 от "Селянин":

    Неграмотен кремълски Тролчо!
    Ти чел ли си Библията?
    Моисей е водил 30 години из пустинята израелците!
    От Египет до Ханаан, обетованата изконна израелска земя!
    Тогава още е нямало никакви палестинци, нали?
    Тогава кои са окупаторите???

    Коментиран от #27, #33

  • 19 Хахаха

    3 11 Отговор

    До коментар #16 от "Селянин":

    Не е крадена, а заплатена ...
    Да не са продавали ...
    и второ ... изгонените палестинци са били настанени в еврейски жилища и съд е постановил, дъ се разкарат ...
  • 20 Селянин

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Маке":

    След малку, сига го ръгам на мяка ти и тейко ти ни свети!
  • 21 14 88

    3 13 Отговор
    Туморът на планетата ни се нарича Рассия когато той бъде отстранен тогава ще настъпи мир за всички!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 😲😄😆😁

    3 0 Отговор
    Трябва ,обаче малко ракети имате
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Весо

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Херо":

    Те изобщо защо там им направиха държава,толкова далеч от Европа? Трябваше някъде по близо да го измислят.Сега щяха на спокойствие да си въртят чеверметата
  • 26 Сега истината е друга но е

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ко каза ко":

    бил престъпник но не терорист
  • 27 Сър Алтън Джон

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "МУТРИ ВЪН":

    30 години са вървели след откачалка...в пустинята от Египет до Ханан,е бая дрифтове са били

    Коментиран от #28

  • 28 требе стригане

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Сър Алтън Джон":

    Нали си знаеш че тези завети са всъщност сборник с притчи от които нищо не е вярно.
  • 29 CNN

    5 0 Отговор
    ООН както даде да се образува Израел и то с арабско население да направи Палестинска арабска държава в центъра на Пекин Китай и да видим 260 милиона араби ще водят войни с китайците постоянно

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Kcaniba

    4 0 Отговор
    вce пaк изглeждa чe хитлeр,химлeр и рaйхa ca eднa и cъщa , нeвидимa ръкa, cъздaлa иcрaeл... фшиизъмa и кceнoфoбиятa прoмeнят измeрeниятa cи, нo нe и cъщнocттa и aдcкoтo cъдържaниe.
  • 32 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "само че":

    А колко евреи са били убити ? Или изобщо цивилни в Израел ??
  • 33 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "МУТРИ ВЪН":

    Охоооо...много приказки си слушал
  • 34 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами в случая.........":

    Ами тогава Турция пък ще подкрепи Турско - македонска - косоварски - албанска ост
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Евреите след масовото-100% "ваксиниране" са станали злобни и раздразнителни.......Не знам какво се случва, но това си е античовешки заговор.
  • 36 Аууу

    0 0 Отговор
    Алчноста на евреите няма граница. Целта на евреите е да завладеят ерусалим и всички светини за да могат да печелят. Израел е терористична държава те управляват хамас въоражават ги с техни ракети и след това си ги прихваат като пропускат някоя за да сплашат и самите евреи и този смотаняху да се задържи на власт.