Last news in Fakti

17 Май, 2021 10:14 6 051 29

Отношенията между САЩ и Турция се влошават

  • гърция-
  • турция-
  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • инджирлик

Русия засилва военното си присъствие в Средиземно море, докато Китай засилва финансовото си присъствие в региона

Отношенията между САЩ и Турция се влошават - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ и Гърция планират да задълбочат военното си сътрудничество, отбелязва германското издание Contra Magazin, цитирано от агенция "Фокус".

Министърът на отбраната на южната ни съседка Никос Панайотопулос обяви подписването на нов договор за сигурност между двете страни в рамките на речта си Американския център за стратегически и международни изследвания, като отбеляза, че отношенията между Вашингтон и Атина в тази област са достигнали „безпрецедентни висоти“. Експертите смятат, че на фона на влошените отношения с Анкара Белият дом търси алтернатива на турските бази в региона.

Страните ще подпишат новия договор за сигурност това лято, който ще даде на САЩ „повече пространство“ за провеждане на военни дейности в Гърция, добави Панайотопулос. Всичко това се случва на фона на нарастващото напрежение в отношенията на Атина с партньора им от НАТО Анкара. Конфликтът за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие доведе до рязко влошаване на тона между двете съседни страни, обяснява изданието. Отношенията между САЩ и Турция също се влошават и ако това продължи, възможно е гръцките бази да станат алтернатива на турските за провеждане на военни операции, твърдят експерти. Но до момента Вашингтон не е обявил планове за изтегляне на войските си от Турция, където се намира авиобазата „Инджирлик“, както и американски радар за ПРО.

Русия засилва военното си присъствие в Средиземно море, докато Китай засилва финансовото си присъствие в региона. Пекин „много методично, търпеливо и систематично - както всичко, което прави Китай - укрепва стратегическата си позиция в региона“, предупреди Панайотопулос. В отговор администрацията на новия лидер на Белия дом също се стреми да укрепи позициите си. По-специално, през последните три години американците значително увеличиха броя на операциите, извършени от гръцки бази. САЩ наскоро акостираха своя USS Hershel Woody Williams в залива Суда на остров Крит. Така за първи път през последните 40 години американски военен кораб навлезе в тези води. В гръцкия град Лариса има американски бойни дронове MQ-9 Reaper. Също така пристанището в Александруполис играе ключова роля в ротацията на американските войски в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    52 11 Отговор
    Сащ е най голямата заплаха за човечеството която съществува.Само някакъв природен катаклизъм обаче може да ги погуби.Прекалено далеч са и прекалено изолирани.

    Коментиран от #3

  • 2 Иван

    32 8 Отговор
    Какво търсят нацистите в Дедеагач?7237
  • 3 Шабан

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хо хо хо":

    Той природният катаклизъм вече е на лице! А америте сами ще се погубят, просто стой и гледай! Има една поговорка - кога човек го заболява най-много, или като бяга или когато сам се оака!!!
    Да не мислиш че, тази техногенна отрова която бълват, разпространяват и ядат ще им се размине!? Нищо такова, те първа ще бъдем свидетели на още по-голям лумпелизъм и дженджърщина от тяхна страна!
  • 4 МАРА

    27 8 Отговор
    НИКАДЕ НЕ УСПЯХА И СЕГА САЩ СА СЕ НАСОЧИЛИ КЪМ БАЛКАНИТЕ,ЗНАЯТ ПО-ДАЛЕЧ ОТ ТЯХНИТЕ ГРАНИЦИ.ОЧАКВАЙТЕ БОМБИТЕ ИМ
  • 5 Сесесере

    10 31 Отговор
    Слава на САЩ !

    Коментиран от #13, #16

  • 6 Учуден

    27 7 Отговор
    Тоя Путин, тоя Путин! Жертва един самолет и блокира най-голямата, след тази на съединените щати, армия на НАТО.

    Коментиран от #7, #8, #10, #28

  • 7 крокодила Гена

    4 14 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    Това го кажи на семейството на пилота.

    Коментиран от #21

  • 8 Шабан

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    Блокирал, таратанци! Турция си гони собственият интерес и много много не цепи басма на америте! А гърчолята с плесираните полички използват случая да си наместят задника на амерският черен мущук!? :)
  • 9 ха-ха

    10 3 Отговор
    Пълен булашик ! НАТО, САЩ - САЩ, НАТО. Кой се договорил, кой е против, на кого са базите ... . Закривайте единият, да ни стане по-ясно.
  • 10 кубрат

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    Прав си,така хвана краставото куче,че няма да го пусне преди да го изцеди.
  • 11 Банг-банг

    13 5 Отговор
    Оборът видя, че Турция не им играе по свирката и се насочиха към Гърция. Разделяй и владей. Подмолни и слузести, това са те...
  • 12 стоян георгиев

    7 12 Отговор
    тръмп обърка много и сега на баидън му се налага да взема решения които са различни от тези на тръмп.едно от тях е политиката спрямо ердоган.ердоган ще има големи неприятности със сащ.историята с османските шамари в сирия не е забравена и няма как да се забрави.тия номера дето охраната му би представители на кюрдите в сащ ако ги пробва сега ,ще си тръгне без охрана ,щото ще ги заключат и няма да има пускане ,а ако се издървят и ще ги приключат.та както писах ердоган го чакат сериозни проблеми.

    Коментиран от #14, #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шабан

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Ердоган няма какво да губи! В случая с америте, турците ЗНАЯТ че винаги ще ги третират като третокласна държава(за това не им продават Пейтриът и Ф35) и започнаха да водят своя по-малко зависима политика от ФАЩ и МВФ. Като насочиха значителни ресурси за преструктуриране на икономиката си и я ориентираха към Азия и Африка. Това не се харесва на америте но, пък се харесва на всички останали световни играчи(Китай, Русия, и др) който започнаха все по-интензивно да търгуват и подкрепят Турция. Така че, турците ги боли фара за амерските капризи!

    Коментиран от #15, #22

  • 15 стоян георгиев

    9 13 Отговор

    До коментар #14 от "Шабан":

    шабане ,без америте турците още щеше да скопявате магарета.нямате дори един единствен болт в икономиката си дето да не е американски.докато турция потдържаше демократичните си стандарти вървеше напред подобно на китаи с американска помощ.без въпросната помощ ще страдате много и страданието от няколко години почна.китаи и русия са в пъти с по-лошо отношение към турция от сащ.нали прочете турски дрогарю в пъти.без американска помощ русия ще ви разпампори за секунди.жалко обаче че разни фенове на новия султан не виждате къде е проблема и се дървите точно срещу турския интерес.после се сърдите от шамарите дето ядете .

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Zzzz

    11 8 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Оооф колко се лъжеш и нищо не знаеш за турската техника дето въобще не е от сега.но няма да ми стигне времето да ти обеснявам какво произвежда о от колко столетия, нито вие ще разберете какво е ТУРЦИЯ
  • 18 Шабан

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Нещо си се объркал, другарю сър! И то много! Но не те виня! Те слепите никога не проглеждат, само си придърпват сурдинката по-близо до по-голямото тяло и се радват че, са намерили временно препитание!? Относно подкрепата на америте към Турция, те са ги подкрепили толкова колкото им е интереса! Не повече, дори и много по-малко. Да не ти отварям повече очите че, туку виж си получил епилептични гърчове от завист! Мисли каквото си искаш. мен като турчин ме топли сегашната политика на Турция защото показва че, страната има воля и ресурси да се справи с това предизвикателство, Да се откопчи от прекалената си амерска и европейска зависимост. Бъдещето е на Изток. Там е големият потребителски поток.
  • 19 Хасан

    14 5 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Нищо няма да стане ...Сащ търси тепих за боричкане с Русия и по възможност други да са на амбразурата ,защото знае че мечката ако излезе от бърлогата спира в Берлин ...да отидат в Аляска и там руско и американски войници да се боричкат и да определят кой е " по ..най"
  • 20 СССРБарета

    11 6 Отговор
    Важното е че САЩ вече не са световен полицай, лично Путин ги уволни!
  • 21 Учуден

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "крокодила Гена":

    А какво да кажем на майките на нашите войни от Кербала.
  • 22 Ей Хасане

    9 10 Отговор

    До коментар #14 от "Шабан":

    нека Ердото остане на власт още 20 години, така че Турция да престане да съществува като държава, и цивилизованият свят да диша

    Коментиран от #23, #25, #26, #27

  • 23 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ей Хасане":

    Не съм Шабан ...защо така си мислиш !? Ти си четеш филтрирана медия
  • 24 Army Ranger

    5 0 Отговор
    САЩ е заплаха за света този на европейските народи, с решението си да смени белите в америка и по света и да признае турската анексия на северен кипър и да не защити гърция
  • 25 А дано

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ей Хасане":

    Много мъка ви носи 🤣🤣
  • 26 Истината

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ей Хасане":

    Точно обратното е Турция се разширява и създава военни бази в много страни и за това вият гърчолята и другите джендъри! Гърция вече е колония на САЩ!
  • 27 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ей Хасане":

    Точно обратното е Турция се разширява и създава военни бази в много страни и за това вият гърчолята и другите джендъри! Гърция вече е колония на САЩ!
  • 28 Запознат

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    Как точно блокира? Путин достави най- модерните си ракетни комплекси С- 400 на Турция и и строи атомна централа!
  • 29 Истината

    6 0 Отговор
    Само идиот може да си помисли, че гръцките бази са алтернатива на турските! Ако беше така американците досега да са се изнесли от турските си бази!
Новини по държави: