Last news in Fakti

17 Май, 2021 15:37 2 103 16

СЗО: Нараства смъртността от дългото работно време

  • сзо-
  • смъртност-
  • работно време-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • работа-
  • здраве

Работата от 55 часа или повече на седмица е сериозна опасност за здравето

СЗО: Нараства смъртността от дългото работно време - 1
Снимка: Shutterstock

Работата над 55 часа седмично може да представлява "сериозна опасност за здравето", установява ново проучване. Стотици хиляди хора умират всяка година поради дълго работно време и пандемията може да влоши нещата, предаде агенция БГНЕС.

Дългото работно време води до стотици хиляди смъртни случаи всяка година, в тенденция, която се задълбочава от икономическата несигурност поради пандемията от коронавируса, заяви Световната здравна организация (СЗО). В първото глобално проучване за загубата на живот, свързана с по-дългото работно време, статия, публикувана в списание „Environment International“ показва, че 745 000 души са починали от инсулт и сърдечни заболявания, свързани с дългото работно време през 2016 г., отбелязвайки почти 30% увеличение спрямо 2000 г. Изследването също така отбелязва, че броят на хората, които работят дълги часове, се увеличава и в момента възлиза на 9% от общото население на света, съобщава „Дойче Веле“.

„Работата от 55 часа или повече на седмица е сериозна опасност за здравето“, каза Мария Нейра, директор на Департамента по околна среда, изменение на климата и здравеопазване на СЗО. "Това, което искаме да направим с тази информация, е да насърчим повече действия и по-голяма защита на работниците", каза тя. "Пандемията от COVID-19 промени значително начина, по който работят много хора", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „Работата от разстояние се превърна в норма в много индустрии, като често размива границите между дома и работата. Никоя работа не си струва риска от инсулт или сърдечно-съдови заболявания. Правителствата, работодателите и работниците трябва да работят заедно, за да постигнат съгласие относно ограниченията за защита на здравето на работниците", добави Гебрейесус.

СЗО и Международната организация на труда (МОТ) изчисляват, че 398 000 души са починали от инсулт и 347 000 от сърдечни заболявания през 2016 г. в резултат на работа поне 55 часа седмично. Между 2000 и 2016 г. броят на смъртните случаи от сърдечни заболявания, свързани с дългото работно време, се е увеличил с 42%, а от инсулт с 19%. Изследването заключава, че работата 55 или повече часа седмично е свързана с 35% повишен риск от инсулт и 17% по-висок риск от смърт от исхемична болест на сърцето, в сравнение с работа от 35 до 40 часа седмично.

"Пандемията ускорява развитие, което може да подхрани тенденцията към увеличаване на работното време", каза СЗО. Изследователите казват, че 72% от жертвите на преумора през 2016 г. са мъже, предимно на средна възраст или повече. Изследването също така показва, че хората, живеещи в Югоизточна Азия и региона на Западен Тихи океан, са най-засегнати. Ограничаването на часовете на работа ще бъде от полза за работодателите, тъй като е доказано, че това повишава производителността на работниците, каза техническият директор на СЗО Франк Пега. „Наистина е умен избор да не се увеличава работното време в условията на икономическа криза“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 закрий СЗО

    2 12 Отговор
    Глупости то затова в Япония са едни от най-големите дълголетници.А в Китай досега да са зимрели ако това е вярно

    Коментиран от #2, #4, #10

  • 2 честен ционист

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "закрий СЗО":

    В Япония живеят дълго, щото не ядат свинско и лебец и не дънат тутун и алкохол за закуска, а не защото седят на климатик в офисите по 12ч на ден.

    Коментиран от #9, #14

  • 3 Стоян Александров

    13 0 Отговор
    55 часа е прекалено много за седмица. Часовете трябва да са не повече от 40 часа. Всичко друго е мафия и убийство...
  • 4 Army Ranger

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "закрий СЗО":

    Именно от много работа депресията се задълбочава и японците се самоубиват а китайците все още неработят толкова много имат и машини а в Тибет и Уйгурия да не би да работят повече от японците
  • 5 Последния Софиянец

    3 3 Отговор
    Фигуранта каун ни излъга , но нищо . Ще изметем и него , както изметохме Тиквата

    Коментиран от #6

  • 6 честен ционист

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Алоо, донкихотовците, всички са еднакви, членуват в 2 ложи.
  • 7 Глупости

    2 3 Отговор
    Ако беше така досега японците да са измрели

    Коментиран от #8

  • 8 Army Ranger

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Глупости":

    Те не измират а стремглаво нямаляват от 10 години

    Коментиран от #11

  • 9 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Оу, има много страстни пушачи, а цигарите са силни. И любители на сакето има, доста.
  • 10 Да ама не

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "закрий СЗО":

    Официалното работно време в Япония е 8 часа/ден и 40 часа/седмица, администрацията работи от 9 до 18 час с 1 час почивка, в производството работят дори по малко защото имат и две почивки по 15 мин. В Япония НИКОЙ НЕ РАБОТИ ИЗВЪНРЕДНО!
  • 11 Така де

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Army Ranger":

    Е то и ние намаляваме от 30 и изобщо небачкаме.
  • 12 гадно

    3 0 Отговор
    Па то това е и целта, мечтата на финансовия министър. Бачкаш до изнемогване и си заминаваш няма пенсионери, няма проблеми.
  • 13 1984

    4 0 Отговор
    Е пък вие, оправихте епидемията , а сега се хванахте в работното време. Въведете 4 дневната работна седмица, минималния базов дохот - на всекиго по коричка хляб и световната история може да приключва!
  • 14 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Тъй е. И защото работят много.
  • 15 Нова тема

    1 0 Отговор
    Човек не е роден да бъде роб, а работата е точно това, някой да печели от теб и да ти казва какво да правиш кога и колко. Няма какво да се лажем човек е активен физически психически и полезен 4 до 5 часа, всичко друго е извращение и манипулация на някои хомосапиенси целящи печалба и перфектен живот на гърба на всички. Всеки знае, че природата се крепи на равновесието, а с тези 8-10-12 часа работа, 5 6 дни в седмицата, всичко излиза от баланс дори и хората, парите към които всеки се стреми и жадува са нещо изкуствено създадено от човека, а всичко създадено от него е лъжа и измама и не ефективно, дори вредно.
  • 16 Гост

    1 0 Отговор
    Да ама наще робовладелци това не ги интересува