Last news in Fakti

17 Май, 2021 20:28 1 515 13

Kитай прекратява обучението по чуждестранни програми до 9 клас

  • чуждестранни програми-
  • училища-
  • 9 клас-
  • образование

Ограниченията ще влязат в сила от 1 септември

Kитай прекратява обучението по чуждестранни програми до 9 клас - 1
Снимка : Shutterstock

Правителството на Китай обяви нови закони, с които ще бъде прекратено преподаването по чуждестранни програми от детските градини до 9 клас в училищата. Освен това ще бъде забранена чуждестранната собственост или контрол над частните училища до 9 клас, съобщи "Ройтерс".

Ограниченията ще влязат в сила от 1 септември и са поредната от мерки, предприети от Пекин, за затягане на контрола над разрастващият се сектор на образованието, както и върху начина, по който се формират темите, по които разговаря обществото, и възможностите на семействата да осигурят добро образование за децата си.

В момента в Китай има частни училища от т.нар. категория К-9, преподаващи според местна и чуждестранна образователна програма. Промяната, която ще настъпи през есента, е по-драстична от очакваното, както и че ще се окаже предизвикателство постигането на очакваните приходи и печалби при мнозинството от училищата от горния гимназиален курс, допълва агенцията, цитирайки коментар на банковата група Citi от неделя.

Членовете на бордове на директорите или други органи за взимане на решения в частни К-9 училища ще трябва да са китайски граждани. Според Закона за развитие на частното образование, публикуван в петък на правителствения интернет сайт, в бордовете ще трябва да членуват и представители на регулаторите.

Освен това частните К-9 училища няма да имат право да организират тестове или да наемат предварително възпитаници. На обществените училища от тази категория се забранява да отварят свои частни клонове, както и да променят статута си на частни училища.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    4 22 Отговор
    Китайските примати забраняват малкият кафяв уйгур как гледа 🤣✌️🇨🇳🧀😏🥳

    Коментиран от #2

  • 2 Смешничко ли ти е?

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хо хо хо":

    А всъщност бъдещият господар на света те поглежда през лявото си рамо..

    Коментиран от #5

  • 3 4523

    25 3 Отговор
    Много добро решение.Децата трябва първо да се възпитат в традиционни ценности.Език и култура.След това детето е способно да следва собствените си интереси...или това ,което му харесва и ангажира вниманието му.
  • 4 7777

    1 7 Отговор
    Светът няма Господари.Ние живеем във света.
  • 5 Ахахахаха

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Смешничко ли ти е?":

    Това жълко-кафяво лйно ли ахахаха

    Коментиран от #6

  • 6 Пак ти е смешничко

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ахахахаха":

    А твоята окраска каква е,за културния ти багажник не питам..

    Коментиран от #7

  • 7 АКИРАДЖ СИНГХ

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пак ти е смешничко":

    неговата е црно-кафява понеже е Арабска Цинг.....а
  • 8 Army Ranger

    4 14 Отговор
    Китай е най голямата заплаха за света, самото и съществуване е гарант за унищожение на света и трябва да се спре с всички възможни и невъзможни средства

    Коментиран от #9

  • 9 Коментатор

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "Army Ranger":

    Съгласно всички правила посочване ни дотук от разни светила Китай все още е втората най-голяма заплаха за света
  • 10 Бай С0Р03

    6 2 Отговор
    Айде, вместо паметникът на Ред Арми, да демонтираме НБУ!
    А?
  • 11 БОХВЪХ

    4 0 Отговор
    Сега става ли ясно,защо Поднебесната е на път да завладее планетата? Без война,а със"мека сила". Щом усетят и най-малката заплаха от външно влияние,директно е изрязват-до корен.Точно през образователната система се осъществява плавно проникване,и последваща промяна на цялостния модел на дадена държава.Защо е силен и независим Китай: Три са основните "кита" който го крепят- Не допуснаха нито една чужда банка,дори филиал да оперира на тяхна територия.Нито една.Имат ЦКБ на Китай,която е 100% държавна.Всички подземни и наДЗЕМНИ богатства,води,минерали са изключителна,държавна собственост.И никава чужда фирма,корпорация не може да концесионира,експортира и ползва тези ресурси. Трето: ВПК на Китай е 100% държавен. Държавата контролира и финансира целия отрасъл.Тя изнася,или внася технологии и оръжейни системи.Ползват се местни подизпълнители за отделни производства,но пак под пълен държавен контрол.

    Коментиран от #13

  • 12 9296

    1 0 Отговор
    И каква стана тя...? Китай отново с лидерско национално отговорно решение. На който не му харесва да ходи на Плутон.
  • 13 Зорница

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "БОХВЪХ":

    Напълно вярно!