18 Май, 2021 07:51 1 330 1

Атомната индустрия призова за равен достъп до финансиране на чиста енергия

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • чиста енергия-
  • атомна индустрия

Достигането на нулеви емисии може да бъде застрашено

Атомната индустрия призова за равен достъп до финансиране на чиста енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Ключови организации, представляващи глобалната ядрена индустрия, написаха отворено писмо до световните лидери, предупреждавайки, че предложеното извеждане от експлоатация на атомни централи може да провали прехода към нулеви емисии. Те призовават за съшия достъп за атомните технологии до финансиране на климатични проекти, какъвто имат възобновяемите енергийни източници.

Канадската ядрена асоциация, Форатом, Японският индустриален атомен форум, американският Институт за ядрена енергия, Асоциацията на ядрената индустрия на Великобритания и Световната ядрена асоциация настояват за ускорение на инвестициите в атомната индустрия като част от пътя към нулеви нетни емисии.

Групите предупреждават, че планираното извеждане от експлоатация на АЕЦ представлява „най-голямата единична загуба на чиста енергия в световната история“ и че без допълнителни мощности и инвестиции в сектора, достигането на нулеви емисии може да бъде застрашено. Организациите изчисляват, че повече от 100 гигавата атомни мощности в света ще бъдат изведени от експлоатация в рамките на 20 години. От индустрията призовават за равен достъп до финансиране на атомните технологии заедно с нисковъглеродните и възобновяеми източници и за нови АЕЦ, които да заместят остаряващите мощности за поддържане на настоящите нива на производство на електроенергия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    2 0 Отговор
    Германия и Афстрия са позеленели от яд.