18 Май, 2021 17:36 2 216 8

Проучване: Ваксина на AstraZeneca, последвана от една доза на Pfizer, е безопасна и ефективна

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пфайзер

IgG антителата са се умножили до 150 пъти повече за 14 дни сред хората, които са получили втора доза на Pfizer, отколкото при тези, които са имали само една доза AstraZeneca

Проучване: Ваксина на AstraZeneca, последвана от една доза на Pfizer, е безопасна и ефективна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанско проучване за смесване на ваксини срещу Covid-19 установи, че даването на една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech на хора, които вече са получили като първа доза ваксината на AstraZeneca, е изключително безопасно и ефективно. Това заявиха във вторник испански изследователи, съобщава Ройтерс.

Така нареченото проучване Combivacs, ръководено от испанския държавен институт по здравеопазване "Карлос III", установи, че имунният отговор при хора, получили като втора инжекция ваксина на Pfizer, е между 30 и 40 пъти по-голям, отколкото в контролна група, на която е била поставена само ваксината на AstraZeneca

IgG антителата са се умножили до 150 пъти повече за 14 дни сред хората, които са получили втора доза на Pfizer, отколкото при тези, които са имали само една доза AstraZeneca, а антителата от неутрализиращ тип са се увеличили 7 пъти повече, съобщават Министерството на науката и Министерството на здравеопазването на Испания при представяне на първите резултати от изследването, което стартира преди месец.

Сред 600-те участници в изследването на възраст под 60 години са докладвани само няколко по-сериозни странични ефекта, съобщават авторите на проучването.

Най-честият посочен симптом е болка в областта на убождането (88% от участниците) и главоболие (приблизително при 50%). В 68% се съобщават за "леки случаи", в 30% "симптоми с умерена интензивност", а в 1,7% от случаите, или сред общо 16 души, има симптоми "със значителна интензивност", особено общо неразположение и главоболие, но в никакъв случай "няма сериозни нежелани събития".

През последните седмици научната общност критикува, че извадката от 600 души е била малка, за да се направят от нея изводи, но институтът "Карлос III" твърди, че по този начин изследването е било контролирано и е било достатъчно.

Институтът "Карлос III" е разделил участниците в две групи: 442 души, на които е дадена като втора доза ваксината на Pfizer, и 221 души, които са останали само с една доза AstraZeneca. Доброволците са били на възраст от 18 до 60 години.

Самото изследване е било проведено в пет испански болници.

"Днешните резултати подкрепят ваксинирането на контролната група от 221 души с Pfizer като втора доза, както и всеки, получил като първа доза ваксината на AstraZeneca“, обясни координаторът на изследването Йесус Фриас.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    15 4 Отговор
    Zeneca и J&J- не, мерси!
  • 2 😷😷😷

    9 0 Отговор
    Мешай народе шотове, няма да те хване !?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1234

    12 0 Отговор
    Проучване : мастиката на Карнобат последвана от ракия на Пещера е безопасна и ефективна .12343573
  • 5 Мангъров

    15 0 Отговор
    Абе да не сме опитни мишки?
  • 6 Покер

    10 0 Отговор
    Хора, може да се направи сайт за залози, с име ЕвроКовидБет, в който сайт можем да залагаме, колко поста на ден за ваксинация ще има за деня. Тези залози може да се правят ежедневно. 🙈🙉🙊
  • 7 Санитар

    15 0 Отговор
    Не се подавайте на тези глупости това са болни мозъци преминали на страната на антимедицината.Същото правят в ресторантите,когато вчерашната манджа е останала да я преработят в друга манджа днес.Това не води до нищо полезно и е само бизнес.По въпроса за антителата някои професори се опитват да ви внушават някаква марсианска медицина,че ако след ваксината имате повече антитела ще си ги носите дълго време,това не е вярно.Тялото подържа постоянно присъствие на антитела,както пламъка на газовата инсталация,които патрулират достатъчни при вирус да алармират и започне битката.Високото присъствие на антитела е опасно за организма и прахосване на енергия
  • 8 В А К С А

    3 0 Отговор
    Аз нали ви казах, че реално всички ваксинки са една и съща химия в 2 дозички (само J&J е в една, но от същата химия - по-концентрирана). Само имената, ценичките и "технологията" им се водят различни. И всички са създадени от лабораторията, която създаде ковидчо и всичките му щамчета.