18 Май, 2021 20:50 1 619 32

Забрана! Привърженици на Навални не могат да стават депутати

  • русия-
  • алексей навални-
  • кремъл-
  • единна русия

Законодателството, прието на първо четене, ще забрани на ръководителите на екстремистки групи да участват в парламентарни избори в продължение на пет години

Забрана! Привърженици на Навални не могат да стават депутати - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Долната камара на парламента на Русия (Държавната дума) прие законодателство на първо четене, което ще забрани на членовете на "екстремистки" организации да стават депутати, ход, удрящ привържениците на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, съобщава "Франс прес".

Гласуването в Държавната дума е част от по-широките опити на руските власти да унищожат дейностите на Навални, който излежава две години и половина в наказателна колония край Москва по стари обвинения в измама, които според него са политически мотивирани.

Това става заедно със съдебен процес, започващ през юни, който ще реши дали да се добави мрежата от регионални офиси на Навални и неговия Фонд за борба с корупцията (ФБК) към списъка с "терористични и екстремистки" организации.

Русия също така трябва да проведе парламентарни избори през септември, на които дълбоко непопулярната управляваща партия "Единна Русия" се очаква да няма добри резултати.

Законодателството, прието на първо четене, ще забрани на ръководителите на екстремистки групи да участват в парламентарни избори в продължение на пет години, уточни депутатът Василий Пискаров.

Той каза, че то също така ще блокира членове на групите и други хора, участващи в тяхната работа - включително онези, които са им помогнали да ги финансират - в продължение на три години.

Депутатите гласуваха с 293 гласа "за" законопроекта, 45 бяха "против", а двама се въздържаха.

Проектозаконът би засегнал не само високопоставени членове и активисти на политическата мрежа на Навални, но и десетки хиляди руснаци, които подкрепиха работата му с дарения.

Той ще премине през още две четения в долната камара. В стъпки, които се разглеждат за формалности, след това законодателството ще трябва да бъде одобрено от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), преди президентът Владимир Путин да го подпише.

През април прокуратурата поиска регионалната мрежа на Навални и ФБК да бъдат определени за екстремистки, обвинявайки ги в заговори за организиране на подкрепен от Запада бунт в Русия.

Списъкът на Русия с екстремистки организации включва терористичните групировки "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

Федералната служба за финансов мониторинг Rosfinmonitoring през април вече добави политическата мрежа на Навални към своята база данни с забранени организации.

Групата се разпусна, за да защити своите членове и поддръжници от евентуално преследване.

Определението би означавало, че на групите на Навални е забранено да действат в Русия и участието в техните дейности може да доведе до продължителни затворнически срокове.

FBK редовно публикува разследвания за предполагаема присадка от служители на всички нива на управление.

Неговите най-забележителни разследвания бяха докладите в YouTube, показващи разтегнати луксозни имоти, за които се твърди, че са на Путин и бившия президент и премиер Дмитрий Медведев. Докладите помогнаха да се предизвикат масови антиправителствени протести.

Националната мрежа от регионални офиси на организацията помогна за организирането на стратегията за избори за интелигентно гласуване на Навални, която призовава избирателите да гласуват за кандидата, който най-вероятно ще победи свързаните с Кремъл опоненти.

Членовете на групата редовно се сблъскват с полицейски издирвания и арести за тяхната активност, като балонът се натиска, след като Навални се завърна в Русия през януари от Германия, където се възстановяваше от нападение с отравяне.

Оттогава повечето от най-добрите му съюзници са поставени под домашен арест или са напуснали страната, като няколко от тях обявиха публично, че напускат Фондацията за борба с корупцията, след като прокурорите поискаха етикета за екстремизъм.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    48 6 Отговор
    Престъпници не трябва да стават депутати и да заемат такива длъжности, иначе ще стане като в България, престъпници ще управляват.

    Коментиран от #12

  • 2 ТаУмВзе

    34 3 Отговор
    Направо в Сибир!
  • 3 00000014

    35 4 Отговор
    "дълбоко непопулярната управляваща партия "Единна Русия"" ---идиотизъм на слагач псевдожурналист

    Коментиран от #4

  • 4 Ланс Линк

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "00000014":

    Те затова ги наричат мисирки. С този рейтинг и без забрана привържениците на Навални ще гледат Дума-та отвън.
  • 5 Монгола

    6 29 Отговор
    Русия е фашистка държава.

    Коментиран от #8, #9, #20, #29

  • 6 деньги нету

    25 0 Отговор
    това им е по-големия проблем на привържениците на Нахалния :))
  • 7 мдаааа

    4 20 Отговор
    Типично .. Па русский ..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Монгала

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Монгола":

    Канечна ..

    Коментиран от #14

  • 10 Румен

    0 15 Отговор
    Затова в Русия има много табели: “ Дарога неть”

    Коментиран от #16

  • 11 Перо

    14 1 Отговор
    Отново тоя Навални!
  • 12 Шумкарче

    0 15 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":

    Имаш предвид, че комунисти ни управляват? Да от 1944 ни управляват престъпници
  • 13 яяяя

    15 0 Отговор
    Да им дадат права да промивят пясък в крайния север, където е мястото на всички соросоиди!

    Коментиран от #15

  • 14 Готин

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Монгала":

    ти на български не можеш ли да пишеш, та се пробваш по руски?
  • 15 абе

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "яяяя":

    руснаците затворили лагера на Колыма и дали добива на злато на частни компании.
  • 16 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Румен":

    А тук много често се срещам с ,,акъл няма", само едно голо самочувствие.
  • 17 сори сорос

    7 1 Отговор
    Шляяяяп, Сорос зад врата...
  • 18 стоян георгиев

    1 15 Отговор
    навални сложен до ислямска държава!!!дрогари там ви е мястото и на вас.в магандан ,чита или сибир.ватенка,права лопата и ушанка и никакви възможности за избор или мнение!интересно що обаче ни един не зацепи натам?бягате към лондон докато кълнете кравари и геиропеици!!!що бе дрогари?

    Коментиран от #23, #27

  • 19 Пука ми

    1 0 Отговор
    Пука ми, ама не.
  • 20 Сбъркан

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Монгола":

    Бъркаш я с Украйна и фащ
  • 21 Петолъчки

    3 5 Отговор
    Вечните Роби /Крепостни
  • 22 ХИЛЪРИ

    5 2 Отговор
    НАХАЛНИ Е ТЕРОРИСТ ПО НОВИЯ ЗАКОН И ТРЯБВА ДА МУ ДАДЕТЕ ОЩЕ 10 ГОДИНИ ЗА ЛЪЖАТА С ДВОРЕЦА!!!
  • 23 истината е

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    НАШИЯ БОЙКО БОРИСОВ СЪДЕНА МУТРА И ЛЕЖАЛ В ЗАТВОРА В ЧЕХИЯ СТАНА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ. ТОВА Е СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКИЯ СЪД И ПРОКУРАТУРА. ПРЕСТЪПНИК, СЪДЕН ДА НИ УПРАВЛЯВА. БРАВО НА РУСИЯ , МАФИЯТА И ТЕРОРИСТИТЕ ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Федя

    3 3 Отговор
    👍👍👍👍👍👍👍 Браво никакви шпиони на сороснята няма да взлиза в руския парламент
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Мнение никой не пречи на Навални да си има. Но на действията му за унищожаване на Русия категорично трябва да се попречи.

    Коментиран от #31

  • 28 Математик

    4 3 Отговор
    Много вероятности в тази статия.Привържениците на Навални са предимно малолетни, недружещи с логиката ученици. Как те ще осъществят интелигентно гласуване като нямат нито интелигентност, нито право на глас? Масови протести в Русия защото Путин се возил на лимузина? Кога това? В Москва хората се радват на високите температури, никой не ходи по митинги.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иванов

    4 3 Отговор
    Вечните неграмотници в България се кланят на Русия и после ходят в Лондон да редят гипсокартон , да изкарат некой лев. Ето това са нашите русофили, убажаеми сънародници.
  • 31 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    и как унищожава русия навални?като показва как путин краде ли?както писах точно за там сте до един.да ви карат като оФци и а някои се обади че не му харесва да яде сапа.не тук да пишете за тикви да протестирате срещу властта и постоянно да я сменяте!там с ватенката и правата лопата да ви доиде акъла!

    Коментиран от #32

  • 32 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Какво паказвя нахолни? Това че той плямпа глупости, не означава , чи показва нещо? Откъде той взима това, което,, показва " и което е сКрито оТ народа? Какъв достъп той има до някаква секретна уж информация, че я показва?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания