Last news in Fakti

18 Май, 2021 20:11 1 873 5

Третата вълна в Швеция отслабва с бързи темпове на фона на ваксинацията

  • швеция-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Смъртността на глава от населението е многократно по-висока от тази в скандинавските ѝ съседи, но е по-ниска в сравнение с много европейски държави, които въведоха локдаун

Третата вълна в Швеция отслабва с бързи темпове на фона на ваксинацията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция, която от началото на пандемията от новия коронавирус се въздържа от затваряния, отчита рязко понижение на заболеваемостта и на броя на пациентите в интензивни отделения през последните седмици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на напредъка на ваксинацията в страната, където над 40 процента от пълнолетните са получили поне една доза.

От петък до днес Швеция е регистрирала 10 017 нови случая на коронавирус - спад в сравнение с потвърдените за същия период през предходната седмица 13 812 новозаразени.

Скандинавската държава преживя мощна трета вълна на вируса. Месеци наред заболеваемостта на глава от населението там беше сред най-високите в Европа, което рязко контрастираше с положението в съседните държави, където от началото на пандемията заболеваемостта остава сравнително ниска.

Но с оглед на това, че сега над 40 процента от пълнолетното население е ваксинирано с поне една доза, а около 12 на сто - и с две, броят на хората в интензивни отделения е намалял с една трета в сравнение с пика преди три седмици.

С ваксинацията се обяснява и ниската смъртност тази година в сравнение с предишните вълни на болестта. Данните дотук за 2021 г. не показват прекомерен брой смъртни случаи.

Десетмилионната страна е регистрирала 26 нови починали за няколко дни, с което общият брой става 14 301.

Смъртността в Швеция на глава от населението е многократно по-висока от тази в скандинавските ѝ съседи, но е по-ниска в сравнение с много европейски държави, които въведоха локдаун.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    13 5 Отговор
    вълните отминават , защото идва туристическият сезон , и навсякъде трябва да се печели от него. наесен ще се появят нови щамове , и далаверата от ваксини и маски ще се възобнови
  • 2 123

    13 6 Отговор
    Ковид данните са измама.
  • 3 PSG FR

    7 3 Отговор
    14000 починали при 10 млн в сравнение със 17000 у нас при 7 млн население - това буди съмнение. Швеция е с по-меки мерки от България. Това доказва търговията с писане на починали от Ковид без да са били заразени, защото болниците са търговски дружества.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Ваксиниран/а = СТЕРИЛЕН/НА ;)

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "PSG FR":

    Не! Бо'ко е честен! Шведите лъжат! :D
  • 5 Boxer 3.0

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "PSG FR":

    В някои западни държави, умрелите у дома или в старчески дом, не тестват за ковид и съответно не се отчитат към статистиката.
    Не вярвам в Швеция да е по-различно.