Last news in Fakti

19 Май, 2021 15:49 1 990 7

Мадрид: Кризата с Мароко не е миграционна

  • сеута-
  • испания-
  • мароко-
  • мигранти

4000 африканци вече са върнати на мароканска територия, но има стотици непридружени непълнолетни, които според закона трябва да получат убежище

Мадрид: Кризата с Мароко не е миграционна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 8000 марокански мигранти са влезли в автономния испански град Сеута само за два дни. Това е повече отколкото в Лампедуза и Лесбос по време на войната в Сирия и Либия, уточняват местните власти. Невижданата до сега мигрантска криза обтегна до крайност дипломатическите отношения между Испания и Мароко. След разговор с външния министър Аранча Гонсалес Лая, мароканският посланик бе привикан в Рабат с еднопосочен билет.

Кризата между Испания и Мароко не е миграционна, призна премиерът Педро Санчес. Така той косвено потвърди, че мароканските власти нарочно пропускат мигрантите, за да дестабилизират Испания, която лекува на своя територия лидера на военната организация Полисарио - Брахим Гали, въпреки съпротивата на мароканското правителство. Напрежение има и заради изказване на мароканския премиер, че Сеута и Мелиля трябва да са техни, като Западна Сахара.

Последва отговор от Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и сигурността Жозеп Борел, който подчерта, че "Сеута е европейската граница с Мароко и ЕС ще направи необходимото, за да помогне на Испания”.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поиска от Мароко да спазва ангажиментите си и да се бори с нелегалната миграция. Първият вицепремиер Кармен Калво нарече нахлуването в Испания „атака”, а правителството отпусна 30 милиона евро помощ за мароканското министерство на вътрешните работи, за борба с трафика на мигранти.

4000 от тях вече са върнати на мароканска територия, но има стотици непридружени непълнолетни, които според закона трябва да получат убежище.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аберация

    17 1 Отговор
    Латински термин,означаващ"болезнена липса на воля" Това е болестта на Европа..
  • 2 Вова имератор

    6 2 Отговор
    Ковидът през лятото си взе почивка и тарамбуките налазиха Европа. Нямат край Ганьовите мъки. Затова само с Кремъл, те там знаят как се пипа.

  • 3 Кико

    6 0 Отговор
    Гаси гнус..те араби
  • 4 Минувач

    11 0 Отговор
    Докато недокара ЕС до граждански войни заради мигрантите либерализма няма да миряса
  • 5 Ивайло

    10 0 Отговор
    От къде накъде тия патладжани ще си шетат из държавите, без да зачитат държавни граници или тем подобни??? За тия не важат ли закони и изисквания като паспорти, визи и т.н., с които всеки нормален човек трябва да се снабди, за да отиде в определена държава (изключвам пътуванията между страни-членки на дадена общност като ЕС)??? Защото баба Меркел им позволи така!!! И това им дойде като манна небесна - пиши се бежанец и свят - широк!!! Я да се охраняват външните граници като истински такива - с постове и застави и граничари с автомати да обикалят постоянно, с опция за стрелба на месо, пък да видим ще има ли толкова "мними бежанци"???
  • 6 брей

    10 0 Отговор
    това не са ли мюсюлмани, братята на ердоган, за които той се бори? защо не ги кани всички в турция, за да живеят в лукс заедно с братята си турците?
  • 7 толерастията е вредна

    5 0 Отговор
    Както знаете тази толерастия рано или късно някой ден, убива!
Новини по държави: