Last news in Fakti

19 Май, 2021 17:50 4 248 7

Тежък удар за гръцката икономика

  • гърция-
  • икономика-
  • пари-
  • коронавирус-
  • атина-
  • локдаун

Загубите на гръцките фирми през първото тримесечие са 3,6 милиарда евро

Тежък удар за гръцката икономика - 1
Снимка: Shutterstock

Икономиката в Гърция отчита сериозни загуби през тази година след въведените ограничения с борба с коронавируса. Загубите на гръцките фирми през първото тримесечие на 2021 г. са били 3,6 милиарда евро, показват официални статистически данни, цитирани от „Катимерини“, предаде bTV.

През този период оборотът на предприятията е бил с 5,4% по-нисък в сравнение със същия период на 2020 г. Още по-солена е била „сметката“ от локдауна за компаниите, които са били принудени да спрат дейността си. При тях спадът на оборота е 39,1%.

Оборотът на фирмите в Гърция в периода януари – март тази година е бил 63,56 млрд. евро спрямо 67,16 млрд. през първото тримесечие на 2020 г. Процентно най-високи са загубите на компаниите, заети в сектора на изкуствата и развлеченията, които и в момента не работят. При тях спадът достига до 70,4%. Следва ресторантьорският и хотелиерският бранш, където се отчита намаление на оборотите с 53,9%.

Заведенията за обществено хранене получиха разрешение да отворят едва на 3 май и то с много ограничения, а туризмът беше рестартиран на 15 май заедно с пътническия транспорт между отделните региони. В абсолютни стойности най-големи са загубите на търговията на дребно и на едро. Там загубеният оборот достига до 920 млрд. евро. Позитивна е тенденцията в промишлеността, където е отбелязано увеличение на оборота с 2,5% през първото тримесечие на годишна база, т.е. от 14,23 млрд. на 14,58 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    24 9 Отговор
    Гърците да не се страхуват.Поне 2 милиона Българи ще си похарчат парите там това лято включително аз и моето семейство.Да му мислят мутрите по Черноморието ,които дори нямат персонал .
  • 2 Папата

    7 8 Отговор
    Да си взимат с България турските територии които джихадиста Ататюрк отне и неговите османлии да се завърнат в Афганистан държавата на неограничените войни
  • 3 Не като

    8 0 Отговор
    БГ - с растеж... на заемите !
  • 4 QR Виза

    16 3 Отговор
    Само преди няколко дена точно тук факти писаха: "Гърция може да стане страната с най-висок темп на растеж в еврозоната през следващата година. Това обяви заместник – председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер, цитирана от Катимерини." ..... Не че нещо, ама и децата знаят, че Гърция "издуха гарнитурата" !!! Сега да се ходи там е нещо като да крушираш на канибалски остров, ще те изядат с парцалите!
  • 5 Centurion

    9 1 Отговор
    Толкова им е зле икономиката,че за тримесечие,правят колкото ние за година.

    Коментиран от #6

  • 6 dfu

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Centurion":

    Е, да. БВП надут с огромнен дълг и продължава да се надува с нов дълг. Аз затова съм "за" да вземем и ние един огромен дълг, но да се раздаде и на хората, и да не се краде толкова. А кой ще го плаща, ли? Ами следващите с още дълг, както правят в белите държави. :)
  • 7 Нннн

    0 0 Отговор
    Да не се притесняваме за гърците!!!!!
    Вижте какво става на нашето Черноморие