19 Май, 2021 19:31 3 489 15

Румъния: С разпятия и икони срещу "имунизационния геноцид"

  • румъния-
  • разпятия-
  • коронавирус-
  • протести-
  • геноцид-
  • ваксини-
  • имунизация

Румъния ваксинира с едни от най-бързите темпове в ЕС, но това поражда и съпротива

Румъния: С разпятия и икони срещу "имунизационния геноцид" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

С развети национални знамена, с разпятия и православни икони в ръце стотици антиваксъри протестираха в Букурещ срещу онова, което наричат „медицинска диктатура“. Демонстрантите претендират дори, че тъкмо благодарение на техния натиск миналата седмица правителството е оповестило отмяна на някои от мерките.

Нещо повече: те твърдят, че това било тяхна „победа“. Но те си оставали нащрек, защото са убедени, че това е просто капан. Вместо „намордниците“, сега идвала „задължителната ваксинация“ (заради имунизационния сертификат), която отново ограничавала правата на хората, както скандираха по мегафоните някои демонстранти в края на седмицата.

Зеленият имунизационен сертификат, който се обсъжда в ЕС, бил същото като „зелената родословна книжка“ на нацистите, казва човек на средна възраст с жълта Давидова звезда на ревера, на която пише „Неваксиниран“. „А догодина ще отворят и лагери,“ добавя той. В разговора се намесва и друг демонстрант, който бил прочел, че в щата Ню Йорк затваряли хората за неопределен срок в лагери, ако представляват опасност за общественото здраве. Не знаел дали е вярно, но казва: „В САЩ има цяла система от 300 лагера, където използват дори гилотини!“

Най-податливи са хората, които се мислят за осведомени

Как възникват подобни главозамайващи конспиративни теории и върху кои хора въздействат те най-силно? Социологът Кътълин Стойка и неговият колега Раду Умбреш от Университета в Букурещ стигат до един на пръв поглед неочакван извод: „Най-податливи са не хората с ниско образование, а онези със средно и дори с висше. Навярно, защото тъкмо тези си хора се мислят за по-добре осведомени,“ казва Стойка. Друг фактор, идентифициран от социолозите, са социалните контакти: „Най-лесна жертва стават хората с по-малко приятели и семейни контакти,“ твърди Стойка. Възрастните хора стават по-често жертва на конспиративни теории, отколкото младите, а това, според социолога, е наследство от времената на комунистическата диктатура: Тогава в Румъния медиите бяха под жестока цензура, а хората „се информираха“ от слухове, клюки и теории на заговора, припомня Стойка.

На антиваксърската демонстрация в Букурещ човек можеше да чуе какви ли не небивалици: за плановете на Бил Гейтс да чипира хората, за предстоящ апокалипсис или пък тайните планове на унгарското правителство в Трансилвания. На очи се набива особено един протестиращ в бял предпазен костюм с жълта Давидова звезда, на която пише „Спрете имунизационния геноцид“. По принцип той самият не бил срещу ваксинациите, споделя мъжът пред ДВ: „Но това тук си е геноцид. Това не са класически ваксинации, а генетично модифицирани препарати, които те поставят под пълен контрол". Целта била ясна: радикално да се намали населението на Земята. Стойка обяснява, че конспиративните теории се разпространяват главно в социалните мрежи. Той критикува обаче и някои тв-канали с многобройна аудитория, даващи трибуна „на различни известни личности, които са против ваксините и отричат опасността от коронавируса“.

Румъния има амбициозни планове, но и проблеми

Румъния имунизира с едни от най-бързите темпове в ЕС. Вече няма приоритетни групи, възможно е ваксиниране дори без назначен час. В неделя ваксинираните бяха вече 4 милиона – около ¼ от цялото население. Но иначе пандемията тежко удари и без това занемареното здравеопазване: много интензивни отделения бяха отчайващо претъпкани, в някои болници имаше дори и трагични инциденти със смъртоносни последствия. В момента положението сякаш се стабилизира, броят на новите зарази намалява, намаляват и пациентите в интензивните отделения.

И все пак имунизациите не вървят толкова бързо, колкото предвиждаше премиерът Флориан Къцу. Той смяташе, че до края на юни имунна защита ще получат 10 милиона румънци, но вече не е убеден в тази прогноза. А президентът Клаус Йоханис се надява, че до 1 август ще има 7 милиона имунизирани. Сериозен проблем създава фактът, че 44% от румънците живеят в селата, казва социологът Кътълин Стойка и припомня, че там няма имунизационни структури. Особено за по-бедните хора по селата е прекалено сложно и скъпо да ходят за ваксинация до града. В обобщение Стойка твърди, че процентът на антиваксърите и скептиците в Румъния не е кой знае колко по-висок от средния за Европа. А демонстрации на хора, отричащи пандемията и ваксинациите, които вярват в какви ли не фантастични теории, има и другаде, включително и в Германия.

Автор: Кристиян Стефанеску


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    84 8 Отговор
    ТОВА Е ПЪТЯТ...ПРОТЕСТИ И НЕПОДЧИНЕНИЕ..

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Behemoth

    7 70 Отговор
    Проклятието на православието!Най ретроградната част от Юдейската секта...

    Коментиран от #14

  • 4 Хахо

    88 5 Отговор
    Браво, че има незомбирани хора, че много се подадоха на внушенията и си вкараха отровата ей така, без никога да са боледували. Жалко, много жалко за младите хора.

    Коментиран от #8

  • 5 Папата

    49 7 Отговор
    Ето така протестират християните с икони,кръстове а мюсюлманските зверове по цял свят протестират срещу християните с гонения изтезания , убийства , обезглавявания, заплахи, орди окупиращи мигранти нетолератност, злоба и какво ли не
  • 6 Гост

    76 4 Отговор
    Това не са антиваксъри, които протестират а хора, които им е ясно, че ваксините на Западните сатанисти имат две цели – първата е за избиване на населението чрез ваксиниране а втората е следствие от първата за печелене на милиарди от тези, коти убиват, нещо като обесвания сами да си плати и надене въжето.
  • 7 Аха, ДВ ни обяснява, че те

    45 2 Отговор
    “Простите антиваксъри” виждат бели мишки, а иначе ваксинките са си един път и трябва веднага презглава да хукнем да ни ги хакнат! Ей, ама хитреци,а?
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    53 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахо":

    Нaблюдaвaм, чe мoи рoднини и пoзнaти cлeд "вaкcинирaнeтo" ca cтaнaли злoбни, студени и рaздрaзнитeлни, a бяхa cърдeчни и дoбри хoрa...Нe знaм кaквo ce cлучвa, нo тoвa cи e aнтичoвeшки зaгoвoр.
  • 9 Хъш

    4 50 Отговор
    Малките проклети, прости и злобни хорица винаги се съмняват. Те не вярват на никого защото си мислят че всички са като тях. Дори когато им помагаш те не могат да повярват че го правиш без причина и си мислят че се опитваш да ги измамиш.
  • 10 DW-пропаганден машинен

    45 1 Отговор
    Ковидизродите от DW отново с поредната атака срещу инакомислещите, тези които не се подават на манипулации и психотерор! DW наследници на Гестапо много добре знаят, как се води пропагандна война! 🔯🔯🔯🔯🔯 са реални, без значение, ка ги наричат зелени или жълти! Няма конспирация има факти, ковидфашисти!
  • 11 Николов

    25 1 Отговор
    Добре бе, к*******а! Докога ще подсилвате пропагандата и да наричате хора с поставени истински ваксини и нормално против "нещото" наречено и то ваксина от групата на спонсорите ви с маркетингова цел... Антиваксъри?? Остана ли ви още нещо за продаване... Изроди!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 dfu

    21 1 Отговор
    Повечето от тия, дето се ваксинират, изобщо не следят и не се интересуват от ковид акцията започнала. Затова и съвсем доброволно си подписват декларацията за отказ от търсене на отговорност, имащи довери на политиците, които проклинат. :)
  • 14 Исус

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Животът на безбожника е грешен и безплоден за него.

    Разбира се - полезен е за господарят му.
  • 15 ха ха ха

    21 1 Отговор
    И аз искам значка - Няма да се инжектирам!

    Това не е ваксина, не лъжете хората!