21 Май, 2021 18:09 3 521 19

Напрежение! Израелската полиция щурмува джамията "Ал-Акса" при нови сблъсъци с палестинците

  • израел-
  • ерусалим-
  • ал акса-
  • палестина

Хиляди палестинци демонстрираха тази сутрин, след като спирането на огъня влезе в сила в последната война в Газа

Напрежение! Израелската полиция щурмува джамията "Ал-Акса" при нови сблъсъци с палестинците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сблъсъци се разразиха между палестински протестиращи и израелската полиция в двора на джамията "Ал-Акса" в Йерусалим часове след влизането в сила на примирието в Газа, предаде "Франс прес".

Палестинци са хвърляли камъни, а израелската полиция е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ малко след днешните молитви.

Сблъсъци на свещеното място, което е почитано от евреи и мюсюлмани, бяха един от основните задействащи фактори за войната в Газа.

Веднага след молитвите днес стотици палестинци са провели празнична демонстрация в "Ал-Акса", в която са развявали палестински знамена и транспаранти на радикалната ислямистка групировка "Хамас", управляваща Газа. Не е ясно какво е предизвикало сблъсъците.

Хиляди палестинци демонстрираха тази сутрин, след като спирането на огъня влезе в сила в последната война в Газа, като мнозина я възприеха като струваща скъпо, но явна победа за "Хамас". Израел обеща да отговори с "ново ниво на сила" на всякакви по-нататъшни враждебни действия.

11-дневната война остави над 200 загинали - огромното мнозинство палестинци - и донесе масово опустошение на и бездруго живеещата в нищета Ивица Газа, управлявана от "Хамас". Ала ракетните обстрели, които блокираха живота в голяма част от Израел, бяха възприети от мнозина палестинци като дръзка реакция на израелските насилия в Йерусалим, емоционалното сърце на конфликта.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди срещу всякакви по-нататъшни атаки, изтъквайки, че "ако "Хамас" смята, че ще толерираме дъжд от ракети, това е погрешно". Той обеща да отговорят с "ново ниво на сила" срещу всяка агресия където и да е в Израел.

Израелският премиер, който се сблъска с критики от своята радикално настроена база за преждевременно прекратената офанзивата, настоя, че Израел е направил "дръзки и нови неща, и то без да бъде въвлечен в ненужни приключения". Той добави, че израелските сили са причинили "максимални щети на "Хамас" с минимални жертви в Израел".

Израелските удари убиха над 200 екстремисти, включително 25 висши командири, и удариха над 100 километра екстремистки тунели, уточни Нетаняху.

Хиляди излязоха по улиците на Газа, след като спирането на огъня влезе в сила в 2 часа сутринта. Младежи развяха знамена на Палестина и "Хамас", раздаваха сладкиши, надуваха клаксони и запалиха факли. Спонтанни тържества избухнаха и в Източен Йерусалим и в окупирания Западен бряг.

Открит пазар в град Газа, който беше затворен по време на войната, беше отворен отново и купувачи можеха да бъдат видени как се запасяват с пресни домати, зеле и дини. Работници в оранжеви жилетки разчистваха отломки от околните пътища.

Подобно на трите предишни войни между непримиримите врагове, и последният кръг от боеве завърши без окончателен резултат. Израел твърди, че е нанесъл тежки щети на "Хамас" със стотици въздушни удари, но за пореден път не успя да спре ракетите.

"Хамас "също претендира за победа, въпреки ужасяващите жертви, които войната причини на множество палестински семейства, загубили близки, домове и бизнес. Сега радикалната ислямистка групировка е изправена пред страховитото предизвикателство за възстановяване на територия, която вече страда от висока безработица и зараза от коронавирус.

Най-малко 243 палестинци са били убити, включително 66 деца и 39 жени, с 1910 ранени според Министерството на здравеопазването в Газа, което не разбива броя на бойци и цивилни. В Израел са убити 12 души, включително 5-годишно момче и 16-годишно момиче.

В Газа спасителите все още вадеха тела от райони, които бяха твърде опасни за влизане. Службата за спешна помощ на Червения полумесец съобщи, че е открила днес пет тела в южния град Хан Юнис, включително тялото на тригодишно дете.

Боевете започнаха на 10 май, когато екстремистите от "Хамас" в Газа изстреляха далекобойни ракети към Йерусалим. Обстрелът беше извършен след дни на сблъсъци между палестински протестиращи и израелската полиция в джамията "Ал-Акса", гореща точка и свещено място, почитано от евреи и мюсюлмани. Крутите мерки на израелската полиция в комплекса и заплахата от изселване на десетки палестински семейства от еврейски заселници разпалиха напрежението.

Конкуриращите се претенции за Йерусалим лежат в основата на израелско-палестинския конфликт и многократно са предизвиквали пристъпи на насилие в миналото.

Десетки хиляди палестинци присъстваха на молитвите в "Ал-Акса" днес. Няколко хиляди се присъединиха към празнична демонстрация след това, развявайки знамената на Палестина и "Хамас" и приветствайки "Хамас".

Спирането на огъня беше постигнато с посредничеството на съседен Египет, след като САЩ притиснаха Израел да прекрати офанзивата. Нетаняху обяви, че Израел е приел предложението късно снощи, като същевременно подчерта, че "реалността на място ще определи бъдещето на кампанията".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън планира да посети региона през следващите дни, за да "обсъдят усилията за възстановяване и да работят заедно за изграждане на по-добро бъдеще за израелци и палестинци", заяви Държавният департамент.

"Хамас" и други бойни групи изстреляха над 4000 ракети по Израел по време на боевете, изстрелвайки снарядите от цивилни райони в израелските градове. Десетки снаряди прелетяха чак на север до Тел Авив, оживената търговска столица на страната.

Междувременно Израел извърши стотици въздушни удари срещу военната инфраструктура на "Хамас", според него, включително обширна мрежа от тунели.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 5 Отговор
    Най голямата терористична пасмина на земята
  • 2 ЕС мръсна мръс

    34 20 Отговор
    Там примирие не може да има за дълго време, докато Израел стои на картата на света!
  • 3 Сестра Галева

    26 24 Отговор
    Докато има мусулмани на тоя свят все ще има воини тия не ги понася никои и никои не ги иска за съседи тва е много долна ра- са

    Коментиран от #5

  • 4 ,,🇹🇷🇩🇿🇮🇱✌️👳🤣

    16 22 Отговор
    Защо просто Израел не изчакат ислямистите да влезнат в джамията и да им пуснат гранати със зарин през вентилационната шахта

    Коментиран от #6

  • 5 е как

    18 12 Отговор

    До коментар #3 от "Сестра Галева":

    Прост човек с мнение изградено от медии и производните им нито има познат нито познава истински мюсюлманин защо истински защото както истински християнин е над обикновенния християнин тези който проливът кръв са зверове продали се на дявола!
  • 6 Брендица

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от ",,🇹🇷🇩🇿🇮🇱✌️👳🤣":

    В името на Отца и сина и света го духа 3-единство. Аналогия в светите писания 3-оен Архангел Гавриил-евреи, християни и мюсюлмани-Джабраил вестоносец.
  • 7 Гост

    25 9 Отговор
    Не мога да разбера, защо православните християни, се подвеждат и застават на страната на враждуващитр евреи? В един от световните канали се споделят стотици видеа, в кпито ортодоксалните евреи са ПРОТИВ тези кръвопролития, те застават на страната на палестинците, а наш ганьо се меси дето не му е работа!

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Нане

    5 3 Отговор
    само ефекта Содом и Гимор ще реши проблема там! Тия се млатят на верска основа а ристияните кат секта на Юдеизма си подлагат и другата буза.
  • 9 5иция

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Евангелистите вярват че когато евреите отново построят храма на Соломон върху мястото на джамията Ал-Акса пророка Христис ще доиде отново на земята за благодара им. Именно заради това полагат усилия за ускоряването му. А православните просто се връзват на тях. Горките.
  • 10 Squad

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Аз пък немога да разбера другите православни християни които подкрепят арабистанските терористи

    Коментиран от #15

  • 11 Некой си

    4 5 Отговор
    Палестинците работят в Израел.Това безумие идва от простотия ! Така е не могат приматите да разберат,че няма Господ ! Евреите лапат пари от тъпоглавци,отишли в "светите земи" да харчат пари на вятъра.Задайте си въпроса,защо има гръцка,арменска и руска църкви в Ерусалим,а няма българска ?

    Коментиран от #13

  • 12 Пишете глупости и не четете след това

    13 5 Отговор
    "Израелските удари убиха над 200 екстремисти". От които половината жени и деца. Това ли са екстремистите? "Факти", айде малко по сериозно а?
  • 13 Пир

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Некой си":

    Много точно казано при тях всичко е пари и по просто да го кажа тяхната вяра според тях е най отгоре другите ги възприема като втора класа хора от опит знам
  • 14 Саладин

    10 8 Отговор
    Да влиза Ердоган и да изгони еврейската пасмина от Палестина.
  • 15 Мейджи

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Squad":

    Християните и мюсюлманите имат общ враг.
  • 16 чалма тв

    5 10 Отговор
    Евреи са в правото да се защитават от талибанска сган..Вижте араби в Европа..безделници,идват само да получават социални помощи..мързеливи и опасни с тези бурки ..

    Коментиран от #17

  • 17 Как се защитават

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "чалма тв":

    Като убиват жени и деца ли? Ей това ви е същността, велики сте срещу жени и деца, а срещу мъжете клякате. Затова жените ви ходят при арабите, а за вас остават джендитата.
  • 18 Турска работа

    4 2 Отговор
    Знам едно. Испанската полиция бие мюсюлмански мигранти всеки ден, хвърля ги обратно във водата и никой лицемер, фарисей, псевдохалиф барба туркос не се интересува за неговите братя мюсюлмани. Да не говорим за китайските мъчения над уйгурите.. Тъжен случай.
  • 19 Абре

    3 1 Отговор
    Що не я съборят тая джамия? Няма джамия, няма проблем.