Last news in Fakti

23 Май, 2021 14:21 3 630 12

Русия и Иран се борят за влияние и военни трофеи

  • сирия-
  • русия-
  • иран-
  • военни трофеи-
  • башар асад

Русия иска да помогне на Сирия да възстанови мостовете към по-широкия арабски свят

Русия и Иран се борят за влияние и военни трофеи - 1
Снимка: Shutterstock

Докато боевете в голяма част от Сирия стихват, двамата основни покровители на президента Башар Асад, Иран и Русия, се борят за влияние и военни трофеи, пише в. "Вашингтон поуст", предаде News.bg.

И двете страни популяризират своите езици, съответно фарси и руски, в сирийските училища. И двете са подписали договори за изграждане на мелници на фона на силен недостиг на зърно. И двете изграждат електроцентрали. И двете страни се състезават за договори за нефт, фосфат и пристанищното строителство за много милиони долари, казва Джихад Язиги, главен редактор на водещия вестник за бизнес новини от Сирия "Сирия рипорт". Русия и Иран се конкурират в едни и същи сектори, въпреки че успехът им варира, коментира Джихад Язиги.

Руските компании традиционно доминират в тези спорни сектори, например, като спечелиха пет петролни договора между 2013 и 2020 г., въпреки че Иран успя да спечели първия си собствен петролен договор в Сирия миналата година. През пролетта на 2019 г. Сирия обяви, че планира да даде под наем на Русия пристанището на Тартус и да прехвърли на Иран контейнерния терминал в пристанището на Латакия, но последният договор по-късно пропадна. Първоначално Сирия обеща на Иран договор за добив на фосфати, но промени решението си и през 2018 г. го предостави на руска компания, която трябва да получи 70% от приходите от добив на фосфат за 50 години. Иранците предоставиха много повече икономическа подкрепа. Но икономическата полза ще бъде по-голяма за руснаците, отколкото за иранците.

Иран започна да оказва военна подкрепа на Асад още през 2012 г., когато сирийските опозиционни бойци затвърдиха позициите си срещу правителството. (...) Техеран също предостави на Сирия, която е във финансови затруднения, три кредитни линии на стойност поне 5,6 милиарда долара. Въпреки че Русия влезе във войната по-късно, нейната намеса през 2015 г. се оказа решаваща, променяйки траекторията на конфликта, докато Асад беше на ръба на колапса. Руските военни самолети осигуриха въздушно прикритие за сирийската армия и нейните съюзници и бомбардираха жестоко райони, държани от опозицията.

В исторически план Сирия е имала по-силни икономически отношения с Русия, отколкото с Иран. Но Иран е успял да отдели част от сирийския пазар за себе си. Например, електрониката и медицината все повече се внасят от Иран. Сирийците при звънене в аптеки в Дамаск за наличието на лекарства, те свикват да чуват: "Има и иранска алтернатива като медикамент". Иранците откриха нов развлекателен комплекс в Дамаск през март. Техеран е изградил културни центрове в Източна Сирия и Дамаск. Иран също изгражда 12-етажен търговски център в центъра на столицата, където ще бъдат базирани 24 ирански компании. Но Русия изпреварва Иран в сирийските училища, където руският е включен като алтернатива на френския като втори език на обучение. Техеран атакува с масирано навлизане на фарси в училища в провинциите Ракка и Дейр-аз Зор. Сирийците са обезпокоени, че иранците могат да превземат икономическото сърце на Сирия - град Алепо.

Русия иска да помогне на Сирия да възстанови мостовете към по-широкия арабски свят, голяма част от който е подозрителен за Иран. Стратегическите интереси на Иран изглежда са до голяма степен фокусирани върху контрола върху сухопътния коридор, който минава от източната граница на Сирия с Ирак до Средиземно море. Иранците купуват недвижими имоти за домове и фирми в източна Сирия, както и в Сайида Зейнаб, предградие на Дамаск и околностите му, където се намира светиня, почитана от шиитите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    24 2 Отговор
    От пропагендната уста на уошингтън пост, звучи че партньорство и свободната конкуренция на сирийския и арабския пазар на стокии капитали е нещо гадно...
    А ми да, нал фащ са аут!!!
  • 2 Иска им се на някой да се борят ама не!!

    20 1 Отговор
    Безспорните терористични щатси мечтаят да се случи това!! Ха ха ха
  • 3 В. В. П.

    32 1 Отговор
    А пък в България, една тайна организация, в един таен и спорен договор,,,, спечелиха,, добива на злато, на цялата територия.. За винаги!!. Трябва, под конвой да бъдат изведени от държавата!!! А, отговорните от България, да бъдат съдени и вкарани в затвора, за по 20 г..

    Коментиран от #6, #12

  • 4 ТаУмВзе

    11 1 Отговор
    Да преписваш краварска пропаганда, джурналстика ли е? Бухахха
  • 5 Антитрол

    19 1 Отговор
    Е така де Иран и Русия сключват договори със Сирия за нефт, зърно, фосфати, пристанища и какво ли не за разлика от краварите които си присвоиха петролните кладенци в Сирия и си точат нефт и не ги интересуват нито договори нито че нефта не е техен.

    Та Иран и Русия участват във възстановяването на Сирия а краварите участваха в разсипването а сега и в ограбването на Сирия.
  • 6 един от стадото

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "В. В. П.":

    на Дънди крокодила се дадохме без бой, пичели златото. Крокодила Гена го спечели с бой в Сирия, че и някои му завиждат и го оспорват даже
  • 7 Хаха

    2 13 Отговор
    Колониалната и деспотична империя Русия много добре си осребрява хилядите убити от тях сирийци.

    Коментиран от #9

  • 8 Растъп

    2 7 Отговор
    Те Расаяните и на нашите русофилистици дават рубли
  • 9 АзАз

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    Викаш едни такива сирийци с черни знамена?
  • 10 Гост плюс

    6 1 Отговор
    "Руcия и Ирaн ce бoрят зa влияниe и вoeнни трoфeи" - cмях в зaлaтa. Кaквo дa кaжeм зa aтлaнтицитe и циoниcтитe тoгaвa - зa тях e зeмятa и пeтрoлът. Ирaн e в Cирия, зaщoтo aкo Cирия "пaднe", тe дoбрe знaят, чe ca пocлeдният ocтрoв нa пътя нa Aтлaнтичecкия Циoнизъм. Руcия e в Cирия зa дa cпрe фундaмeнтaлиcтитe дa пълзят към нeя и зa дa възcтaнoви мeждунaрoдния прaвoв рeд тaм. Дa пoкaжe и мaлкo муcкули нa Зaпaдa и тeхният фaлирaл Нoв Cвeтoвeн Рeд oт кoйтo пocтрaдaхa милиoни хoрa пo cвeтa. Нaли тaкa, лицeмeри?
  • 11 Аналитик плюс

    4 2 Отговор
    "... и бомбардираха жестоко райони, държани от опозицията." Марийка иска да каже държани от терористите. Дали пък останалото е вярно? - значи, когато руснаците бомбардират е "жестоко", а ако са ционистите и атлантиците е "хуманно" - разбирате ли хибридката?
  • 12 А пък пак

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "В. В. П.":

    в България на една фирма и подариха рафинерия за няма и стотина млн.$ при условие, че струва много над 1 млрд. А те пък от благодарност са все "на загуба" и плащане на данъци не влиза в плановете им. ..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания