26 Май, 2021 22:29 4 450 13

Самолети разбиха градоносни облаци в Балкана

  • градушка-
  • облаци

Две от машините бяха регистрирани от радарите в късния следобед

Самолети разбиха градоносни облаци в Балкана - 1
Снимка: БГНЕС

Самолети от Агенцията за борба с градушките бяха използвани днес срещу мощната купесто-дъждовна облачност в централните части на Стара планина. Две от машините бяха регистрирани в късния следобед от радарите, следящи въздушния трафик над страната.

Бурите в Стара планина в хода на деня се оказаха най-мощните в следобедните часове. Около обяд се образуваха няколко облачни системи с интензивен валеж и гръмотевична активност - в Родопите около язовир „Цигов чарк”, в Рила, около Боровец, в масивите западно от Благоевград и в Централен Балкан. Облакът в Стара планина беше с най-голям потенциал за градушка. Системата се разпростря почти над 1/4 от територията на страната, а развитието ѝ заплаши обширни райони на Ловешка, Габровска и Великотърновска област.

Отскоро страната ни разполага с 3 самолета за защита от градушки, дислоцирани в Горна Оряховица. Употребата им е значително по-евтина от антиградовите ракети, а ефектът на полезно действие - около 60 на сто. За тази година България е отделила 5 милиона лева за машините и тяхната работа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС Натовец

    19 2 Отговор
    Първата работа като ви приехме в НАТО беше да забраним площадките с градобойните фишеци, да не направите по погрешка некоя щуротии.

    Коментиран от #3

  • 2 яко ни лъжат

    19 11 Отговор
    ЩО ЗА ТЪПНЯ ДА БОРЯД ГРАДУШКАТА НАД БАЛКАНА????? ТАМ ЛИ ЗРЕЕ ЖИТОТО И ХЛЯБА НА БЪЛГАРИЯ???? ИЛИ ИМА ДРУГА ПРИЧИНА???? КОЯ Е ТЯ???? ДА ПРАХОСАШ СУМАТА И ПАРИ ЗА ДА НЕ ПАДНЕ ГРАДУШКА НА ВРЪХ БОТЕВ!!!!!!
  • 3 АНТИНАТО

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС Натовец":

    ПРОБЛЕМА Е ЧЕ РАДАРИТЕ ПРОТИВ ГРАДУШКА ЛОКАЛИЗИРАТ НЕВИДИМИТЕ САМОЛЕТИ НА НАТО. ЦЪФВАТ ЯКО НА ЕКРАНА.
  • 4 ти да видиш

    9 3 Отговор
    С какво точно ги разбиха, че ми спряха тока и ми уплашиха кучето?

    Коментиран от #5, #10

  • 5 SAAB

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ти да видиш":

    И моето още лежи в краката ми.......:)

    Коментиран от #9

  • 6 КоеПоЕвтино

    8 0 Отговор
    Значи да си купиш самолет и да да го зареждаш и да плащаш на пилот да тренира било по-евтино от изтрелването на заря с размерите на 1 метра тръба ? Ама вие сериозно ли опитвате да ни кажете, кое е по-евтино ? Ад предлагам да им купим ище 8 Ф16 за по-сигурно, сигурно така най-евтино ще стане.
  • 7 животновъд

    5 0 Отговор
    Каква марка и модел са тези самолети? Ан - 2 ли са или Зет - 37,защото само те смеят да влязат в градоносни облаци и да се борят с тях?

    Коментиран от #8, #11

  • 8 бобинко

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "животновъд":

    в градоносен облак не смее и военен самолет а влезе - това не е като да влезеш в кошара
  • 9 Made in Bg

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "SAAB":

    A моето горкото се е окопало във ваната 😀 Крие се още 🙂
  • 10 Шляхтиц

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ти да видиш":

    Разпръскват в облака сребърен йодит, който кондензира върху себе си влагата и се получава проливен дъжд а не ледени бучки.

    Коментиран от #12

  • 11 898

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "животновъд":

    Бийчкрафт 58 като гледам по снимките.
  • 12 нее

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шляхтиц":

    Не питах за реагента, а за начина на разпръскване! След оглушителния гръм се получи токов удар. За първи път виждам такова нещо.
  • 13 Това,

    2 1 Отговор
    че на 26-ти са предотвратили градушки е пълна измама и източване на пари. В района на централен Балкан в този ден нямаше никакви шансове за градушки. И новите взеха да ни къпят !
Новини по държави: