Last news in Fakti

27 Май, 2021 14:41 2 380 11

Израелските удари са военни престъпления?

  • израел-
  • ивицата газа-
  • палестина-
  • военно престъпление-
  • оон-
  • мишел бачелет-
  • хамас

Израел безспорно има право да защитава гражданите си. Палестинците обаче също имат права.

Израелските удари са военни престъпления? - 1
Снимка: Shutterstock

Израелските удари срещу ивицата Газа може да представляват военни престъпления, заяви днес върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, цитирана от Франс прес, предаде БТА.

Бачелет подчерта, че не е получила доказателства, че сградите, които са станали мишени на бомбардировките, са били използвани за военни цели. Ако се окаже, че нападенията срещу цивилни хора и граждански обекти са били безразборни и непропорционални, те може да са военни престъпления, заяви Бачелет при откриването на извънредно заседание на Съвета на ООН за правата на човека.

Конфликтът между Хамас и Израел - четвърти от 2008 г. - избухна на 10 май с изстрелването от палестинското ислямистко движение на ракети по Израел в знак на солидарност със стотиците палестинци, ранени в продължение на няколко дни при сблъсъци с израелската полиция на Храмовия хълм в окупирания Източен Ерусалим. Причина за стълкновенията стана заплахата за изселване на палестински семейства заради израелски заселници. Тази ескалация е пряко свързана с протестите и силовия отговор на израелските сили за сигурност, първо в Източен Ерусалим, после на цялата палестинска територия, окупирана от Израел, подчерта Бачелет.

Тя каза също, че ракетите на Хамас са били изстреляни на сляпо, без да разграничават военни от граждански обекти, и тяхното използване представлява явно нарушение международното хуманитарно право. Израелските въздушни удари в Газа са ранили мнозина цивилни и са отнели живота много граждански лица, нанесли са мащабни разрушения и щети на гражданско имущество, изтъкна Бачелет. Тя отбеляза, че въпреки твърденията на Израел, че част от атакуваните сгради са били използвани за военни цели, досега няма никакво доказателство за това.

Бачелет заяви, че поставянето на военни средства в гъстонаселени граждански райони и извършване на атаки оттам представляват нарушение на международното хуманитарно право. Израел безспорно има право да защитава гражданите си. Палестинците обаче също имат права, подчерта Бачелет. Тя призова израелските власти да прекратят незабавно процедурата по изселване на палестински семейства, в съответствие със задълженията си според международното право.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещастници

    47 6 Отговор
    Не чух думата санкции за Израел???? Защото картата на Палестина от 1947 няма нищо общо с 2020???
  • 2 ⚜️Небесно царство⚜️

    25 3 Отговор
    Е не бе , не са престъпление, божията воля са !
  • 3 Заселиха

    35 4 Отговор
    се в Палестина , търсели мир и спокойствие , а , ей на , толкова години какво става ?!
  • 4 Коментатор

    18 0 Отговор
    От двете страни се избиват безразборно а ние ще следим дали евентуално някоя от сградите не е била само за цивилни. Глупости на търкалета
  • 5 Стоян Александров

    28 1 Отговор
    САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ СА СВЕТОВНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ. ТЕЗИ ТЕРИТОРИЙ СА ОСТТА НА ЗЛОТО. ВСИЧКИТЕ ОМ БОГАТСТВА СА ЗАГРАБЕНИ ОТ СВЕТА. ДОКАТО ГО ИМА ТЕЗИ ТРИТЕ СТРАНИЦИ СВЕТА ВИНАГИ ЩЕ Е В ВОЙНИ И РАЗМИРИЦИ. ИИИИИИ ГОСПОД МРАЗИ ЕВРЕЙТЕ ТОВА ДА ГО ЗНАЕТЕ ВСИЧКИ...

    Коментиран от #7

  • 6 Минувач

    3 15 Отговор
    А палестинските ракетни удари не са ли военни престъпления!

    Коментиран от #9

  • 7 Брат ми

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стоян Александров":

    Напълно съм съгласен, но не забравяй и еврейте в Русия. От близо 90 години Русия се управлява от еврей. ( За съжаление)
  • 8 Русия 24 тв

    2 8 Отговор
    евреи , араби, африканци, латиноси, афроамерите, англосаксонците, запада, китай , индия, иран, турция са най голямото зло за Източна Европа, Русия и Бялата славянска раса
  • 9 луд

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Минувач":

    Да престъпление е но забравяш за една малка подробност и то е че изрелската армия влезна в джамия с молещи се граждани и то в един от големите им религиозни празници Рамазан и хвърлиха шок гранати и димки и от там тръгна ескалацият. Тъй че тоя път не им мина номера и торбата с лъжите.
  • 10 Бечелет

    0 0 Отговор
    знае как са изстреляни палестинските ракети, а за изрелските не знае. Пак прикриват ционистите, които убиха 10 пъти повече хора.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.