Last news in Fakti

27 Май, 2021 15:13 4 953 30

Израел е бесен и на Ирландия

  • израел-
  • ирландия-
  • палестина-
  • газа-
  • хамас

Еврейската държава скочи на Дъблин заради твърдението, че определя заселванията в палестинска територия за незаконна анексия

Израел е бесен и на Ирландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелското външно министерство определи като "възмутително" и "неоснователно" гласуването на Ирландия за обявяване на заселването на Израел на палестинска територия като незаконна анексия, съобщава "Айриш екзаминър".

Ирландия стана първата държава от ЕС, която заяви, че израелското заселване на палестинска територия представлява незаконно анексиране, след като предложението на Дайл получи междупартийна подкрепа.

Предложението също така осъжда изселването на защитеното палестинско население и заявява, че разширяването на израелските селища в продължение на десетилетия представлява грубо нарушение на международното право.

Говорител на израелското външно министерство обаче заяви: "Израел категорично отхвърля възмутителната и безпочвена позиция на Ирландия по отношение на израелските общности в Юдея и Самария".

"Тази позиция отразява явно едностранчивата и опростена политика и следва неприемливите антиизраелски изявления, които бяха чути в Ирландия по времето, когато гражданите на Израел бяха обект на терористични атаки от повече от 4000 ракети, изстреляни от Ивицата Газа от терористичната организация Хамас".

"Предложението, прието в ирландския парламент, представлява победа за екстремистките палестински фракции. Това предложение отдалечава Ирландия от амбицията ѝ да допринесе и да играе конструктивна роля в израелско-палестинския контекст."

Говорителят на външните работи на Шин Фейн Джон Брейди, който внесе предложението, определи гласуването като "исторически момент" и "победа за справедливостта", което признава правото на палестинския народ на самоопределение.

Той каза, че приемането на предложението за анексиране е истинско отражение на силата на чувството, което се развива в тази страна при лечението на палестинския народ от израелския държавен апартейд.

"Ирландия понастоящем е първата държава в Европа, която категорично заяви без двусмислие, че Израел е извършил престъплението анексиране в окупираните палестински територии".

Законопроект, който ще забрани вноса от незаконни израелски селища в палестинските територии, е одобрен, но чака проверка на комисия.

Ирландски организации заявиха, че "очакват и се надяват и други парламенти" да последват примера на Ирландия в това осъждане и призоваването на Израел към отговорност.

Каоим де Бара, главен изпълнителен директор на Trócaire, заяви: "Това предложение е историческо, тъй като Ирландия е първата държава от ЕС, която назовава дейността на Израел със заселването с истинското ѝ име - анексиране на палестинска земя".

"Като се има предвид, че ЕС остава разделен в готовността си да осъди нарушенията на човешките права в Израел, едностранните действия като това са от съществено значение. Призоваваме Ирландия сега да отиде по-далеч и да стане първата държава от ЕС, която да забрани търговията с тези селища, като приеме законопроекта за окупираните територии", допълва тя.

По време на дебат преди гласуването правителството внесе изменение, което включва осъждане на действията на "Хамас", както и на действията от израелска страна.

В значителен ход министърът на външните работи Саймън Коуни заяви, че мащабът, темпото и естеството на действията на Израел представляват "фактическа анексия".

Той каза, че не може да се приеме връщане към "обичайната дейност" и разширяване на незаконните селища на окупираната палестинска територия.

"Според мен това вече не е опция. Не можем да се върнем към пренебрегването на международното право с разширяването на незаконните селища на окупирана палестинска територия. Не можем да се върнем към принудителните изселвания на палестинци от домовете им в Източен Йерусалим и други части на Западния бряг", коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо реват

    91 5 Отговор
    Ирландците са го преживели и добре разбират какво значи "заселници".

    Коментиран от #3, #13

  • 2 докачлив

    81 4 Отговор
    Вбесили ли са се? Ми да си бесуват, кой ги спира.
    Да отидеш, да отнемеш територия от една държава и там да си свиеш змийското гнездо си е анексия по всички закони.

    Коментиран от #6

  • 3 Всъщност

    74 4 Отговор

    До коментар #1 от "Защо реват":

    Мдааа, крайно време е нещата да започнат да се назовават с истинските им имена, без значение за кого се отнася.......!
  • 4 Дано това да е

    52 2 Отговор
    Началото на края на двойните стандарти.
  • 5 Има БОГ

    65 5 Отговор
    Явно има БОГ! След 75 юдейско краварски геноцид над палестинците най сетне някой да каже ЦАРЯ Е ГОЛ! Сащ са съучастници и подбудители в това, зашото за 50 г са дали над 130 млрд долара на израел безвъзмездно за борба срещу Палестима, всичките им военни съоръжения, огради и ракетни установки са с американски пари и то гласувани в сената официално! Вижте картата на Палестина от 1947 когато е решено от ООН за две държави и вижте 2020. Палестина е изчезнала, няма я изядена от Израел. После Крим незнам си какво... Ай бегайте от тука..

    Коментиран от #30

  • 6 още ли не си

    7 38 Отговор

    До коментар #2 от "докачлив":

    разбрал ? Няма държава палестина ...

    Коментиран от #12

  • 7 Сделано в СССР

    13 32 Отговор
    Израел и Русия действат по един и същи начин, като агресори-бандити .
  • 8 ПЕНКО

    8 3 Отговор
    С ЙЕХОВА ИЛИ С ЙЕХУДА И СВЪРЗАН -ИЗРАИЛ ???????????? БЛИЗО ЛИ Е НОВИЯТ ХОЛОХОЛОХОЛОКОСТ ?????????????
  • 9 Истината

    36 5 Отговор
    Израел е единствената държава чиято територия и е подарена а не отвоювана! Срам нямате ли?

    Коментиран от #11, #29

  • 10 Истинските

    28 2 Отговор
    И в случая с Ирландия и в случая с Израел, вината е на англичаните. Банкет ще дам ако Гълфстрийм спре и тъпият им остров замръзне!
  • 11 да си чувал

    8 21 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    за 6 дневната война срещу ислямистките циганьоци балъчец ? :)

    Коментиран от #20

  • 12 докачлив

    24 3 Отговор

    До коментар #6 от "още ли не си":

    То и Израел не е държава в истинския смисъл на думата. Точно толкова е държава, колкото са държави Македония, Украйна и Косово. Изкуствено създадени държави, понеже тоя и оня са имали интереси по тия места.
    А за допълнение ще ти кажа, че от библейски времена още, по ония места са живели палестинци. В същото време, евреите са следвали един сектант, който ги водил 40 години из пустинята.
    п.п.
    Не че ми пука за палестинците. Те са точно същите като евреите. Освен това са деца на две сестри. Може малко да попрочетеш по темата. Пише го в някои много древни книги, за които се твърди ,че са и умни.

    Коментиран от #15, #18

  • 13 Има решение

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Защо реват":

    Много добре знаят, Юдеите , че е истина ,
    та ние Българите,
    да не би да сме "Бойко Борисовски - балами"
    ?
    Незаконно е за ИЗРАЕЛ,
    ДА ОКУПИРА И ЗАСЕЛВА ПАЛЕСТИНСКИ ТЕРИТОРИИ?

    Палестина
    Това е Държава с хилядолетна история ,
    те приеха Юдеите да живеят в съседство ,
    след втората световна война?
    Но днес и сега виждаме,
    къде са границите на Израел?
    Нали няма никакакво съмнение ,
    кой е агресара в случая?
    Палестина трябва да има държава ,
    граници и сигурност,
    това е задължително за всички !
  • 14 Логик

    9 4 Отговор
    В газа е гобре, в Крим е лошо !
  • 15 още ли не си

    7 19 Отговор

    До коментар #12 от "докачлив":

    нищо не пише за никакви палестинци в библията , някой ги бъркат с филистимците , които нямат нищо общо с палестинците , които са си чиста проба арабюхи исляммисти паразити нашественици :)
  • 16 ФЕН

    11 1 Отговор
    А най-ги дразни , че обикновените хора дали са евреи араби номади живеят и работят заедно на едно място!!! Най-ги боли когато има мир и разбирателство ...защото няма враг няма пари за глупости и т.н.!!!
    П.С. същата е причината при радикалните религии не могат да търпят разбирателство и мир!!!
  • 17 ттт

    18 1 Отговор
    Браво на ирландците! Довечера ще си пуснем Лорд ъф дъ денс и ще си отворим гинесс.
  • 18 Бузес и Котсес

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "докачлив":

    Израел е жив пример , как ,ако дадеш ,
    власт и оръжие на такива" измислени" държави ,
    в ръцете на шепа ,
    крайно екстремнни, манипулатори,
    могат да превърнат в роби,
    всеки един комшия ,ако някой им позволи?
    Аналогичен е случая с Палестина и Израел?

    "Ти му даваш малкия пръст, той те изяжда целия"?

    Юдеите не са, от тези земи,
    от които им се иска, да са?

    Всички знаем от къде са дошли там,

    те Испанците защо ги изгониха от Испания,

    по времето на Христофор Колумб?

    Който за сведение, по произход е Юда!
  • 19 дико

    14 2 Отговор
    КРИМ - народа направи референдум и с 90% за , се отдели , но има санкции и реакция от запада . КИПЪР бе ОКУПИРАН , ПАЛЕСТИНА СЕ ПРЕВЗЕМА НЕЗАКОННО но НЯМА РЕАКЦИЯ И САНКЦИИ , ИРАК нападнат и разсипан , Либия разсипана , целия арабски свят се разбуни и тръгна към Европа заради глада който настана там . КОЙ е виновен .
  • 20 ттт

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "да си чувал":

    Какво за нея? В шестдневната война 1967-ма израел воюва с Египет, Сирия и Йордания и анексира техни територии. Но на израел територията му е подарена през 1947-ма. Тогава с решение на ООН се решава на територията на дотогавашната френска колония Палестина да се създадат две държави - Палестина и израел. С огромната помощ на сащ, цялата територия получава (даром) израел, а палестинците остават без държава.

    Ама нещо чувам, че Китай никак не долюбвал чифутлерия, пък долюбвал палестинците, та не съм сигурен, че еврейската държава ще успее да доживее до столетие.
  • 21 резервист

    11 2 Отговор
    Че "Хамас" са терористи спор няма! Обаче нямаше ли токъв постулат в правото за адекватна реакция? Над 200 убити палестинци с/у колко евреи? Или това е съвременния Райхстаг? Аз не се чувствам гузен, заради Холокоста. Осъждам убийството на хора, отнемането на имуществото им и на земята им, независимо дали това са евреи в Стара Европа, или палестинци в Нов Израел.

    Коментиран от #23

  • 22 Търновец

    6 0 Отговор
    Градовете Byblos (!!!), Sidon, Tyre са основани от Финикийците преди околo 3400 години а Jerusalem преди околo 4500 години; Финикийската азбука е най-старaта – първите географcки каpти на папироси и чертежи на кораби са също финикийски.

    Коментиран от #24

  • 23 ттт

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "резервист":

    Има един американски филм Ла Амистад. Повтарям американски. Там осмият президент на САЩ (вече приключил мандата си), защитава насилствено доведени от Африка роби и посочвайки лидерът им казва "казваме, че е терорист, защото е организирал бунт на кораба и избил екипажа. Да, но ако беше американец и избивал англичаните за свободата си, сега гърбът му щеше да се превива от тежестта на ордените му". Така, че Хамас са терористи, колкото и Ботев и Левски са били терористи. Апропо, или Херо или британската посланичка се беше възмутила, че в едно училище имало портретите на тези "терористи".
  • 24 Корекция

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Търновец":

    Библос е непрекъснато обитаван от 5000 г преди Христа до днес. Иначе е основан около 8800 години преди новата ера. И в него започва историята (всичко преди него е археология). В Библос египетският бог на мъдростта Хор дава на човеците буквите.

    Коментиран от #27

  • 25 Seid & Selahaddin i Eyyubi

    1 1 Отговор
    Дерзаем
  • 26 Павел пенев

    9 3 Отговор
    Еврейските терористи били бесни. Това е добре защото за тях няма международно право. Който каже и дума против техния държавен тероризъм,веднага следват обвинения в антисемитизъм и незачитане на холокоста. А дали има такъв е спорен въпрос.
  • 27 Tarnovetz

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Корекция":

    Благодаря
  • 28 ИраТериризъм

    2 2 Отговор
    Ирландците дан син гледат техните терористи.
    ИРА ебв парламента и почва да надига глас срещу Израел?
    Откъде на къде?
    ИРАгаднаИрландска
  • 29 Soldier

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    1948,1956, 1967,1973, 2002,2006 войни са се водили, и тази земя е Израел от как свят светува. Много Преди новата ера е там било Израелска земя и тогава е имало войни. За Давид и Голиат историята показва че Израел е съществувал точно там където е
    А Палестина е измислено име идващо от филистма /филистимците. Земите на Израел са били преименувани от египетския фараон в Палестина за да заличи името Израел, но не става това.
  • 30 БеденДесен

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Има БОГ":

    Правиш двоен стандарт като Хитлер, американците, евреите и руснаците. Ако осъждаш евреите, хитлер и американците за геноцит и анексия , би трябвало да осъдиш и руснаците за Крим.