29 Май, 2021 19:38 1 532 2

Редица държави се застъпиха за Тайван по време на тазгодишното издание на Световната здравна асамблея

  • тайван-
  • китай-
  • сзо-
  • сза-
  • световна здравна организация-
  • световна здравна асамблея-
  • подкрепа-
  • участие-
  • covid-19

Тайван получи огромна подкрепа от свои съюзници и съмишленици, които апелираха СЗО да постави човешкото здраве над политическите интереси

Сериозната подкрепа от международната общност за участието на Тайван в Световната здравна асамблея е искрено оценена от правителството и народа на Тайван – това заявиха от Министерство на външните работи на страната.

Според Министерството общо 14 дипломатически съюзници, девет държави-съмишленици и редица наблюдатели са направили преки или косвени изявления в подкрепа на участието на Тайван в Световната здравна асамблея по време на тазгодишното ѝ издание, което се провежда в периода 24 май – 1 юни.

Подобна силна подкрепа от международната общност подчертава значението на включването на Тайван в СЗА на фона на пандемията от Covid-19 и отразява световното признание за усилията на страната за осигуряване на глобална здравна сигурност. От Министерство на външните работи заявиха, че „Здраве за всички“ е възможно, само ако СЗО се ангажира да изпълни обещанието никой да не остане загърбен.

За да се премахнат пропуските в мрежата за превенция на болестите, политическите съображения не трябва да имат предимство пред здравето, казаха съюзниците. Президентът на Палау лично изрази подкрепата си за кандидатурата на Тайван по време на виртуалната среща.

Подкрепа изразиха още Австралия, Канада, Германия, Япония, Нова Зеландия, Чехия, Великобритания, САЩ, Литва и група наблюдатели от Суверенния Малтийски орден.

В своя публикация в Twitter от Министерство на външните работи на Тайван изразиха своята благодарност, към всички членове на международната общност, които са заявили позициите си по отношение на включването на островната държава в СЗА и апелират Тедрос Гебрейесус да не поставя политиката над човешкото здраве.

Световната здравна организация трябва да действа в съответствие със своите основополагащи принципи, а на свой ред Тайван остава ангажиран да работи в тясно сътрудничество с международните партньори за осигуряване на стабилна глобална здравна мрежа.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия 24 тв

    4 1 Отговор
    Българското население както винаги ще подкрепи Китай , Палестина , Русия, за тях Израел Грузия Украйна Балтика, Тайван , са непрокопсвени държави
  • 2 факт

    5 1 Отговор
    За тайван съм съгласен ама къде навираш измислени държави като Украйна в тоя списък.
    Украйна винаги е била исторически част от Руската Империя.
    Това че пършивите поляци протестират няма никакво значение.
    Полша несъществува напрактика това е измислена държава и винаги е била част от германия и Русия