Last news in Fakti

31 Май, 2021 12:00 2 156 21

Единни срещу китайската агресия

  • хонконг-
  • китай-
  • човешки права-
  • австралия-
  • нова зеландия-
  • скот морисън-
  • джасинда ардърн

Австралия и Нова Зеландия се обявиха срещу нарушенията на човешките права в Китай

Единни срещу китайската агресия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия и Нова Зеландия се обявиха срещу нарушенията на човешките права в Китай. На първата среща очи в очи между лидерите на двете страни от 15 месеца австралийският премиер Скот Морисън и новозеландската му колега Джасинда Ардърн се обединиха в общ фронт срещу Пекин, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Забраната за пътувания между Австралия и Нова Зеландия заради коронавирусната криза бе отменена през април и това направи възможно пристигането на Морисън в Уелингтън. Понастоящем Канбера заема твърда позиция спрямо Пекин, докато Уелингтън поддържа сговорчив подход. Това породи твърдения на политолози и медии, че премиерът Ардърн не обръща внимание на нарушенията на човешките права в Китай. Тя обаче отрече това, като заяви, че Нова Зеландия и Австралия са на сходни позиции по въпросите за търговията и човешките права. "Ще видите, че Австралия и Нова Зеландия без съмнение трайно са на едно и също мнение по тези въпроси, така че аз отхвърлям всякакви твърдения, че ние не заемаме силна позиция по тези извънредно важни въпроси", каза Ардърн на съвместната пресконференция.

Морисън я подкрепи, като заяви, че двете страни са търговски партньори, но никога не биха изтъргували суверенитета си. В съвместното си изявление двамата премиери изразиха силно безпокойство от ситуацията в Хонконг и нарушенията на правата на мюсюлманската общност уйгури в Китай. Те призоваха Пекин да допусне пратеници на ООН и независими наблюдатели в Синцзян-уйгурския автономен район.

През последните месеци Китай ограничи вноса на австралийски стоки като зърнени храни, вино и говеждо месо. Преди визитата на Морисън Нова Зеландия обяви, че ще подкрепи Канбера в този спор, обаче по-рано тази година Нова Зеландия и Китай подновиха споразумението си за свободна търговия, припомня Ройтерс. Освен това през април Нова Зеландия обяви, че се чувства "неловко" да засилва ролята си в групата "Пет очи" - разузнавателно обединение, включващо още Австралия, Великобритания, Канада и САЩ. Това породи спекулации, че Уелингтън не подкрепя критиките към Пекин. Днес Джасинда Ардърн отхвърли и тези твърдения, като каза, че "несъмнено" Нова Зеландия остава лоялен член на "Пет очи".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешници

    25 7 Отговор
    Грамофонна плоча.
  • 2 Смешковци

    27 8 Отговор
    Аустралията и Ню Зенландията-английски колонии на Виктория,заселена с мутрите на Короната,сега ще Плащате!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СССРБарета

    20 4 Отговор
    Австралия и Нова Зеландия са се обединили срещу ми звучи като Русия и Беларус се обединиха срещу...... тоест едни и същи народи обаче представени за различни държави да Сигурен съм че към Австралия и Нова Зеландия ще се присъединят краварите както и кралицата им от Великобритания!
  • 5 Путин

    14 5 Отговор
    На кой му пука!
  • 6 Соросоид

    18 6 Отговор
    Заглавието няма нищо общо със статията, но както и да е. Нова Зеландия и Австралия си просят още едно ембарго от Китай. Явно не са разбрали, че Китай може без тях, но тях без китайския пазар ще им е малко трудно. Припомням - китайското ембарго на внос на стоки от Австралия е на стойност няколко милиарда $$$ годишно.
  • 7 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    12 4 Отговор
    Изритаха ли ви агентите от Китайски Хонконг примитиви!?! Хахаха, все едно да кажа, че ме е атакувал китайски ресторант. Хонконг е китайска провинция,доскоро окупирана и манипулиран....един ден Кърджали като се вдигне да се присъедини ще гледам сеир.
  • 8 Китаец

    6 1 Отговор
    Пускайте всички китайски десиденти!:) Не са много!:) Я, имат стотина милиона, я не!:) Тогава всичко ще се оправи!:) И най-вече ще дръпнете икономически!:) Работливи и талантливи сме!:)
  • 9 В.В.П.

    14 5 Отговор
    Агресия ,човешки права,,,Бла,Бла.И един психар очисти 60 човека в Зеландията...Колко е хубаво..И как ги защитихте ????...В Китай ,това не може да стане,,Защото има контрол.!!!Или трябва ,да изтърват 1,,5,млд,паплач да крадат ,убиват и мачкат...Алооо,,Върнете се на Планетата.Земя!!!.Китай е най сигурната държава в света..
  • 10 Кире

    5 3 Отговор
    Беквокалисти. Нямало да си изтъргуват суверенитета!
  • 11 Колонизатор

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "mi6osp":

    Те още сега нямат проблем да ги колонизират, ама САЩ са все още фактор!:) Няма да е за дълго!:)
  • 12 Нещастници

    4 2 Отговор
    Китай ще плати на всеки по 30 хил долара на всеки който вземе уйгур! Както израел плащанна всеки арабин напуснал Израел по 10 хил долара...

    Коментиран от #13

  • 13 А това

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Нещастници":

    уйгур кво е?
    Да не е като йогурт, сиреч кисело мляко?
    Май не е, щом дават 30 000 долара.
  • 14 Сух

    5 3 Отговор
    Австралия не е ли изградена от използвани престъпници заточени за файдицата на някой рептил .. Бушмени няма, шепичка като индианците..
  • 15 А питам

    4 2 Отговор
    А Израел?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Смеех

    2 2 Отговор
    Тва преди или след като продадоха на китай австралииски въглища
  • 18 Бледолики

    0 4 Отговор
    И в какво са единни. Австралия е голяма държава а е зависима от САЩ военно един собствен изтребител не си правят. След като следват мултирасовата политика на САЩ и докараха милиони имигранти които не са бели европейци , направиха че китайците са най голямата група мигранти а се борят срещу Китай, нито военно нито културно нито икономически ще ги стигнат или надминат с тази политика на Австралия

    Коментиран от #19

  • 19 No Exit

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бледолики":

    Китай умират прави без тях, и го знаят. САЩ са все още номер едно по бвп, Китай са номер две, Британската общност, от която част са тези двете, е номер три по бвп в света. После имаш Япония, Германия и т н но те са доста по-малки икономики и страни. Хонконг законово беше върнат на Китай още от Тачър защото англичаните го бяха наели като пристанище за 99 години. Въпросът е че гражданите на Хонконг са в пъти по-богати от китайците, и самите те не искат в народната република. В Пекин ги е страх от резки движения, затова автономията на Хонконг по принципа Една страна, Две системи, си остава.
  • 20 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ---ПОДДАНИК И СВОБОДЕН ЧОВЕК -КОЙТО НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ НА "КОРОНА " - Е ЗНАЧИТЕЛНА ---ПИТАЙТЕ ИНДИЙЦИТЕ - НЕ АВСТРАЛИЙСКИЯ И НОВОЗЕЛАНДСКИ БОКЛУК - И КАНАДСКИ !?!?!?
  • 21 Лакеите на САЩ

    1 4 Отговор
    Абе смешници.Нали и вие сте пудели на САЩ и Аглия.Те китайчетата ще ви оправят ако продължавате да лаете.Това не е Китай на Мао дзе Дун а една световна сила,която ще помете всички англосаксонскии бооооклуци.Не е решиле не го е направила.
Новини по държави: