Last news in Fakti

1 Юни, 2021 17:27 1 832 7

Кипър е страната с най-чисти води за къпане в Европа

  • кипър-
  • туристи-
  • вода

Това показва ново проучване

Кипър е страната с най-чисти води за къпане в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Кипър е на първо място в Европа с най-чистите води за къпане, съобщи екоминистерството му, обяви БНР.

Докладът на Европейската агенция за околна среда с крайните резултати от мониторинга за качеството на водите в 30 страни в Европа бе публикуван днес и е ориентир за избора на туристите в започващия летен сезон.

Средиземноморската страна е европейски лидер по качество на водите за къпане, постигайки 100% съответствие с най-високите изисквания.

„Кипър е първата и единствена държава с такъв резултат“, заяви днес министърът на околната среда Костас Кадис.

112 крайбрежни зони в Кипър са били наблюдавани през плувния сезон от 1 май до 31 октомври 2020 г., като поне веднъж месечно са извършвани лабораторни изследвания на водата им. Всички близо 1000 проби, взети в този период, са с „отлично” качество.

В европейската класация след островната държава се нареждат четири страни - Австрия, Гърция, Малта и Хърватия, с над 95% от местата за къпане с оценка „отличен”.

Признание за Кипър е и полученото тази година право от 68 плажа и една марина да издигнат „Син флаг”.

Отличните резултати са много важни не само за здравето на хората и околната среда, но и за развитието на туризма и икономиката на Кипър, посочи още министър Кадис.

Почти 83% от наблюдаваните през 2020 г. над 20 000 места за къпане в Европа отговарят на най-строгите стандарти за качество на водата, се посочва в публикувания днес доклад.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИЗАНТИЯ

    2 5 Отговор
    Трудно ми е да повярвам като там се изнасят само нечистоплътни роми. Но сигурно в турската част от толкова молене на Алах нямат време да се изкъпът а в гръцката страна на Кипър сигурно нямат време за почивка по цял ден вадят картофи на полето
  • 2 Са са

    3 4 Отговор
    Кой Кипър, турски или гръцки ?
  • 3 Моля

    10 5 Отговор
    Ало вие у ред ли сте, че там е целият световен флот и най чисти води, бе я се бръкнете някъде, да ви имам рекламите, закъсахте май
  • 4 Тези от маалата

    3 2 Отговор
    Не замърсиха ли водите....?!
  • 5 кУмУнист

    8 1 Отговор
    Кефи ме, как от тези горе пишещите дори не знаят къде е Кипър на картата, но имат мнение и философстват, най вероятно и от града в който живеят не са излизали, но от всичко разбират.

    Коментиран от #6

  • 6 Дудутков

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "кУмУнист":

    В Азя е нали
  • 7 От кога Кипър е в Европа бре

    0 0 Отговор
    Алоу географиятаааа