Last news in Fakti

4 Юни, 2021 20:52 1 607 1

Белград: Преговорите с Прищина ще бъдат възобновени до дни!

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич

Президентът Вучич повтори позицията си, че всяко бъдещо решение на спора между Сърбия и Косово трябва да бъде компромисен вариант

Белград: Преговорите с Прищина ще бъдат възобновени до дни! - 1
Снимка: shutterstock

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че преговорите с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията с Косово, които бяха блокирани миналата година, ще бъдат възобновени в близките дни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вучич не уточни дата, но каза, че диалогът ще продължи в рамките на много кратък период от време.

Ние говорим за дни, не за седмици, посочи Вучич. Ние винаги сме готови да преговаряме. Сърбия не иска замразен конфликт, каза той.

Вучич посочи това, след като пратеници на САЩ и на ЕС посетиха тази седмица Сърбия и Косово в рамките на усилия да помогнат за намиране на решение на дългогодишния проблем между Белград и Прищина, който остава източник на напрежение на Балканите години след края на войните през 90-те години.

Заместник помощник държавният секретар на САЩ и специален представител за Западните Балкани Матю Палмър и специалният представител на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак се срещнаха вчера с Вучич в Белград, след като по-рано тази седмица посетиха Прищина.

Вашингтон и Брюксел ясно заявяват, че нормализация на отношенията между Сърбия и Косово е от основно значение за по-нататъшната им интеграция в евро-атлантическите институции. Сърбия и Косово се стремят към членство в ЕС, а Косово цели също да стане член на НАТО.

Вучич повтори позицията на Сърбия, че всяко бъдещо решение на спора между Сърбия и Косово трябва да бъде компромисно решение.

Ние винаги сме готови да говорим за компромисни решения, но никога не сме готови да говорим за унижаване на Сърбия, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И Вучич клекна

    0 1 Отговор
    Явно споменът от натовските бомби все още е жив и болезнен.
Новини по държави: