Last news in Fakti

6 Юни, 2021 10:41 1 334 0

Ключови избори в Мексико

  • мексико избори-
  • мексико-
  • избори

От тези избори зависи дали партията на Лопес Обрадор, Национално движение за обновление (МОРЕНА) ще получи необходимото парламентарно мнозинство

Мексиканците гласуват днес на избори, смятани за референдум за президента Андрес Мануел Лопес Обрадор в средата на мандата му, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Близо 95 милиона мексикански избиратели ще обновят състава на 500-членната Камара на депутатите. Те избират и 15 от 32-мата губернатори на страната, както и повечето кметове.

От тези избори зависи дали партията на Лопес Обрадор, Национално движение за обновление (МОРЕНА) ще получи необходимото парламентарно мнозинство за провеждане на желаната от него "Четвърта трансформация" на Мексико.

Критиците на президента представят изборите като шанс да се попречи на популярния държавен глава да концентрира в ръцете си повече власт и да отслаби баланса на властите, като подчини съдебната система и регулаторните органи, създадени по време на продължилия десетилетия преход към демокрация.

В отговор Лопес Обрадор заяви, че сред противниците му доминират консерватори, които са против неговата кампания срещу корупцията и разхищенията. Той иска да създаде държавни монополи в определени сектори, но регулаторните агенции възпрепятстват това, отбелязва АП.

Президентът повиши минималната работна заплата и подсили правителствени програми за помощи за възрастни и учащи се. Освен това той създаде военизирана Национална гвардия и даде на армията важна изграждането на любимите му проекти, включително жп връзки, петролна рафинерия и летища.
Лопес Обрадор обаче не следва традиционната лява линия, като поддържа приятелски, макар и понякога напрегнати отношения с Вашингтон и помогна десетки хиляди мигранти от Централна Америка да бъдат възпрепятствани да достигнат границата със САЩ. Освен това той не одобрява разхищенията и натрупването на държавен дълг.

Насилието на тези избори достигна рекордни равнища. Убити бяха над 30 кандидати, участващи в местните избори. Според експерти престъпни банди се опитват да повлияят на изборите. Правителството приписва повечето убийства на други мотиви и заявява, че те не са задължително свързани с предстоящия вот.
Самите избори ще бъдат сред най-строго наблюдаваните в историята, уверява избирателната комисия.
Въпреки намаляването на случаите страната е сред най-засегнатите в света от пандемията, с около 230 000 официално потвърдени смъртни случая. Смята се, че реалният брой на жертвите е около 350 000, но тази тема не зае важно място в предизборната кампания, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: