Last news in Fakti

7 Юни, 2021 12:00 1 480 10

ХДС надви "Алтернатива за Германия" в Саксония-Анхалт

  • германия-
  • избори-
  • хдс-
  • ангела меркел-
  • алтернатива за германия-
  • саксония

Избирателите в Саксония-Анхалт предпочетоха да заложат на сигурното

ХДС надви "Алтернатива за Германия" в Саксония-Анхалт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Минути след затварянето на избирателните секции победителят застана пред камерите в Магдебург, столицата на Саксония-Анхалт, но съвсем не бе изпълнен с такава еуфория, каквато би могла да се очаква. Министър-председателят на провинцията Райнер Хазелоф от Християндемократическия съюз е получил 36 процента от гласовете - над шест на сто повече, отколкото на предишните избори. Но той е изтощен, предизборната кампания определено бе изпитание. 67-годишният физик обобщава нещата по следния начин: "Хората ме познават и знаят каква е нашата програма. Но те знаят и какво мога да направя самият аз и зад какво стоя. Очевидно това доверие се е оказало решаващо".

Да заложиш на сигурното

И наистина избирателите очевидно са предпочели в изпълнената с несигурност ситуация поради пандемията да заложат по-скоро на това, което имат и познават. Хазелоф е премиер на Саксония-Анхалт вече повече от десет години и ще запази поста си. И ХДС е ясен победител в последните местни избори преди парламентарните през септември. Респективно това е успех и за председателя на партията Армин Лашет. Както отбеляза шефът на фракцията на ХДС и ХСС в Бундестага Ралф Бринкхаус, и Лашет, и премиерът на Бавария Маркус Зьодер са се ангажирали интензивно с предизборната кампания в Саксония-Анхалт: "Когато ХДС и ХСС се поддържат, когато имаш добър кандидат, към когото се изпитва високо доверие, това работи".

Мнозина са против правителство на "Алтернатива за Германия"

До последно проучванията свидетелстваха за ожесточена конкуренция между ХДС и десните популисти от "Алтернатива за Германия", но в крайна сметка разликата между двете партии се оказа 14 процента. Организацията на "Алтернатива за Германия" в Саксония-Анхалт е смятана за особено дясна, поради което е под наблюдението на Службата за защита на конституцията (контраразузнаването). Партийният лидер Тино Крупала се опита в телевизионно изявление да открои нещо положително в постигнатите изборни резултати, макар неговата политическа сила изненадващо да загуби гласове. "Гражданите гласуваха отчетливо за гражданско-консервативните партии, т.е. това е ясен глас за ХДС и показва какво управление искат избирателите, тъй като всички останали партии бяха "наказани".

Проблемът е само в това, че всички партии, включително ХДС, категорично отхвърлиха евентуалното сътрудничество с "Алтернатива за Германия". Но сега министър-председателят Хазелоф ще може спокойно да обсъди с всички партии освен "Алтернатива за Германия" вариантите за съставяне на правителство. Възможните съюзи са с досегашните партньори социалдемократите и зелените, но е вероятно и Партията на свободните демократи да влезе в управлението. Невероятно от друга страна е в кабинета да влезе Лявата партия, която с получените 11 процента стана трета политическа сила - разликите между ХДС и левите просто са твърде големи.

Отрезвяване при зелените

Полученият резултат в Саксония-Анхалт от 6,2 определено е поражение за Зелената партия, издигнала Аналена Бербок за кандидатка за канцлерския пост и със стабилни 20 процента одобрение в национален мащаб. Но тази партия принципно има структурни проблеми в източните германски провинции - те са предимно селскостопански, с по-малко градове и по-малко висшисти, с въгледобивни мини, в които хората се опасяват от интензифициране на политиката за опазване на климата. Както заяви Аналена Бербок: "Още при предишните източногермански избори видяхме, че в ситуация, в която десните екстремисти биха могли да влязат в управлението, много хора си казват - ще подкрепим партията на досегашния министър-председател", т.е. в случая Хазелоф.

Пореден удар за Социалдемократическата партия

През последните години позициите на социалдемократите, макар да бяха част от управлението в Саксония-Анхалт, не бяха добри, но постигнатият от тях резултат от 8,5 на сто е поредният удар. Генералният секретар на партията Ларс Клингбел директно призна, че е разочарован. "Не мисля, че от тези избори могат да се правят изводи за предстоящите след 112 дни избори за Бундестаг. Дотогава картите отново ще се размесят, а и има време." Социалдемократите така или иначе нямат на какво друго да разчитат, освен на издръжливостта - федералният финансов министър и кандидат за канцлер Олаф Шолц би трябвало да постигне чудо, за да успее да застане начело на изпълнителната власт в Германия.

Автор: Йенс Турау


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някой си

    12 1 Отговор
    Това не го вярвам!
    Сигурно е броил някой немски Мишо Константинов.
  • 3 Сандо

    8 1 Отговор
    Германците трябва да се радват,че зелените претърпяват неуспех,защото с техните налудничеви идеи са истинската заплаха за Германия.Кой знае защо обаче тях не ги наблюдават и отвреме-навреме поотупват.
  • 4 Възмутен

    7 1 Отговор
    Скрийте тая снимка! Недопустимо е в държава приела истанбулската конвенция, да се целуват мъж и жена!!!
    п.п.
    Може пък да са от един пол. Кой ги знае джендърите.
  • 5 ДаЗдраПерМа

    0 0 Отговор
    Хонекер и Брежнев им го намекваха с по 2-3 минутни смукалки но те немски реотани чак сега загряха
  • 6 Павел Пенев

    2 0 Отговор
    Абсолютно фалшиви избори.Никой не може да гледа Меркел, а гласуват за нея.Също както в България.Никой не може да гледа крадеца, но той печели изборите. Сега обаче палачинката ще се обърне.
  • 7 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА ДЖЪРМАНИЯ !?!?!?!? ТУРЦИТЕ И АРАБИТЕ НАРАСТВАТ -И СИ ИСКАТ СВОЕ ГОСПОДСТВО НА ТЪПОТАТА ИМ ПЪРВИЧНА !!! ШВАБЕНЗИТЕ ШВАЙНЕН ГУТЕН- ДЖЪРМАНИ - СИ ИСКАТ -КЪСНАТА СИ СЯМО ТЯХНА -ТЕВТОНСКА ДЪРЖАВА -"ЮБЕР АЛЕС " !?!?!? НЯМА КОЙ ДА СПРЕ ОБЕДИНЕНИЕТО НА АНТИРАБСКО -МЮСЛИМСКОТО ОБЕДИНЕНИЕ НА НОВИТЕ НАЦИСТИ - НАМА ДА ИМА ДОСТАТЪЧНО ПОЛИЦАИ /КАКТО НЯМА АРМИЯ / В ДОЙЧЕ ВЕЛЕТО--- ЩЕ ИМА НАЦИСТКИ РГАНИЗАЦИИ --МНОГО !!!!!!!!!!!!!
  • 8 МЕРКЕЛ РАЗБИ СОЦИАЛИСТИТЕ

    0 2 Отговор
    Те са в нокаут
  • 9 МЕРКЕЛ НАРИТА СОЦИАЛИСТИТЕ

    0 2 Отговор
    Както БАЦЕТО наритва БСП

    Коментиран от #10

  • 10 а бе не знам

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "МЕРКЕЛ НАРИТА СОЦИАЛИСТИТЕ":

    кой кого наритва, ама на този, когото цитираш, задникът му скоро няма да е само насинен, ами и с по-други последствия...
Новини по държави: