Last news in Fakti

7 Юни, 2021 10:52 2 167 14

Драконовски мерки за срещата между Байдън и Путин

  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • швейцария-
  • сащ-
  • полиция-
  • среща-
  • русия

Основната задача на полицията ще бъде да предотврати „отчаяни и непредсказуеми действия на отделни лица, а не на терористични групи“

Драконовски мерки за срещата между Байдън и Путин  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Швейцарската полиция подготвя крути мерки за сигурност за срещата на върха между президентите на САЩ и Руската федерация – Джо Байдън и Владимир Путин, която ще се проведе в Женева на 16 юни, отбелязва изданието Tribune de Geneve, цитирано от агенция "Фокус".

Координиращата и аналитична роля е възложена на Федералната полицейска служба, известна в Швейцария с абревиатурата Fedpol, а кантоналната служба за правоприлагане в Женева ще участва в изпълнението на конкретните програми и планове. „Fedpol е отговорна за сигурността по време на такива посещения“, обясни Флориан Неф, служител в организацията. „В консултация със своите партньори по сигурността агенцията прави оценка на ситуацията, за да определи мащаба на мерките за сигурност, които се изискват. Отговорността за прилагането на тези мерки обаче е върху кантоналните полицейски сили“, казва източникът и добавя, че „службите за сигурност на делегациите на заинтересованите страни също са тясно ангажирани [в текущите дейности]“.

Неф обясни, че „от съображения за сигурност“ не може да предостави други подробности. По този начин редица въпроси относно сигурността засега остават без отговор, по-специално относно това дали планът за действие на Fedpol вече е изготвен и дали се планира създаването на специална работна група, която да координира работата на различни структури по време на срещата на върха. Не е ясно и колко голям ще бъде ангажираният персонал, кои точки са особено важни (летище, хотели) и накрая колко дълго ще останат в сила специалните мерки за сигурност в Женева. Според информация, публикувана на уебсайта на Fedpol, тази структура включва 973 служители, има годишен бюджет от 266 милиона франка (повече от 295 милиона долара). Що се отнася до кантоналната полиция, председателят на правителството на кантона Женева Серж Дал Буско заяви, че „федералното полицейско управление наистина отговаря за сигурността по време на такива посещения. В координация с партньорите по сигурността той оценява ситуацията, за да определи степента на мерките за сигурност. Полицията отговаря и за прилагането на тези мерки“. Женевската полиция надхвърля 1,4 хиляди души.

Експертите смятат, че основната задача на полицията по време на срещата на върха ще бъде да предотврати „отчаяни и непредсказуеми действия на отделни лица, а не на терористични групи“. Съответното мнение изрази в интервю за Tribune de Geneve бившият швейцарски разузнавач Жак Бо. Според същата публикация американските тайни служби „ще трябва да разположат усъвършенствана електроника по време на срещата [между президентите на Русия и САЩ], за да предотвратят риска от кибератаки“. Припомня се, че през 2015 г. редица хотели в Женева, включително InterContinental, откриха нарушения в техните системи за видеонаблюдение. Това се случи по времето, когато делегациите, участващи в преговорите по ядрената програма на Иран, бяха настанени в съответните съоръжения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен

    18 1 Отговор
    Стълбите как ще бъдат обезопасени?
  • 2 Ковид19 е фалшив

    7 0 Отговор
    Всичко е в телевизорите ви.Спрете ги
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рошко

    6 2 Отговор
    Тез що не се срещнат на някой ринг

    Коментиран от #6

  • 5 Слипи Джо

    7 2 Отговор
    Бай Дън дали, ще си спомни, какво е искал да каже на Путя ;))
  • 6 КОНТРАТА

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Защото дадо Джо не го държат краката. Срещата ще се проведе само в случай ако дядо Джо не се търколи по стълбите на Еърфорс 1!
  • 7 Албрехт Дюрер

    6 1 Отговор
    С дракони ли ще ги пазят ?
  • 8 Kcaniba

    1 5 Отговор
    Путин проинструктира спецлужби е си, да хваща в полет летящият Жо.
  • 9 фронтовак

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Долу МОЧА":

    Очевидно още има овце,които вярват че ще омаловажат или заличат заслугите на братска Русия и СССР към България. Руските и съветските паметници ще има,докато го има поколението създало тази България,която вие заличавате !
  • 10 слатина

    0 0 Отговор
    Сценарият на юдеите от тайната вечеря дето са разчекнали Ицето на кръста е и да използват двойници дето да изпълняват техните поръчки и простите човеци да им викат ура. И един от тях е Бай Дън, а на папата прозвището му е ПАСТИРА и този вече не цунка крачетата на бежанците.
  • 11 264

    1 0 Отговор
    Да ходят в Исландия Рейкявик където Фишер Спаски играха за световен шампион по шахмать
  • 12 СЛОНА

    2 0 Отговор
    ПУТИН ГО ВИКА ДА МУ КАЖЕ НА ЧЕТИРИ ОЧИ
    ,,МАНИ ГО ЕС !!! И СЕ НАУЧИ ДА КАЗВАШ ,,ВЕЧНА ДРУЖБА,,
  • 13 Готвач далечно плаване

    0 0 Отговор
    Какво ще ядат след събранията?

    Коментиран от #14

  • 14 Patton

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Готвач далечно плаване":

    Както казваше нашия бивш ,любим, богообразен премиер - имаше ПЪРВО , ВТОРО и ТРЕТО , а даже имаше 2 пати второ !
Новини по държави: