Last news in Fakti

8 Юни, 2021 08:00 3 939 33

Ще орежат ли европейски пари на държави като България

  • урсула фон дер лaйен-
  • санкции-
  • ес-
  • ек-
  • пари-
  • европейски пари-
  • българия-
  • унгария

Еврокомисията бездейства и не орязва европейски средства на нелиберални държави

Ще орежат ли европейски пари на държави като България - 1
Снимка: Shutterstock

Забележително е, че германският "Тагесцайтунг" поставя вече и България сред т.нар. нелиберални държави в ЕС, към които доскоро спадаха само Унгария и Полша. Големият въпрос е: ще бъдат ли орязвани европейски пари. Евродепутатите бяха поставили ултиматум със срок до първи юни. Дотогава Комисията трябваше да предприеме стъпки срещу държавите, които нарушават клаузата за върховенството на закона, свързана с бюджета на ЕС.

В края на 2020 беше прието правилото, което обвърза достъпа на държавите членки до европейски средства с условието да спазват върховенството на закона. Ако Европейската комисия установи, че дадена страна нарушава този принцип, тя може да предложи спиране или замразяване на плащанията от бюджета на ЕС към нея.

Еврокомисията бездейства

Но Комисията така и не предприе нищо. Тя възнамерява първо да подготви насоки за прилагането на новия принцип. А това изчерпа търпението на евродепутатите, отбелязва "Тагесцайтунг". Т.нар. обвинение в бездействие се очаква да бъде внесено на пленарно заседание в Страсбург през тази седмица. Срещу повдигането на такава жалба се обяви консервативната фракция на Европейската народна партия (включително германските ХДС и ХСС), но социалдемократите, Зелените, либералите и левицата оказаха натиск. В крайна сметка, в петък (4.6) германските християндемократи отстъпиха пред него.

"В ЕС ситуацията с върховенството на закона се влошава все повече", се казва в проекта за резолюция на Европарламента, с който "Тагесцеайтунг" разполага. В документа се изказва съжаление, че след влизането в сила на новата правна клауза относно бюджета на ЕС от 1 януари 2021 Еврокомисията е останала бездейна. Това можело да се разтълкува като "отказ" да изпълнява задълженията си.

В интервю за швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" германският евродепутат Мориц Кьорнер (от германската СвДп), който е един от авторите на резолюцията, казва: "Много сме разочаровани от това, че вместо да прилага механизма за върховенството на закона, Европейската комисия се занимава с подготовката на "насоки" за прилагането му. Всъщност тя се държи като пожарна команда, която е пристигнала на мястото на пожара, но вместо да го гаси, започва да обсъжда как точно да го направи".

"Шамар за Фон дер Лайен"

Ако проекторезолюцията бъде приета в този вид, това би било шамар за председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, коментира "Тагесцайтунг". До момента Фон дер Лайен следва линията на канцлерката Ангела Меркел, която на срещата на върха на ЕС през декември 2020 година се споразумя с унгарския премиер Виктор Орбан да не се предприемат радикални мерки. Орбан обяви, че ще обжалва новата клауза за върховенството на закона. Еврокомисията трябваше междувременно да е изготвила своите "насоки" за прилагането на клаузата, но Европейският парламент така и не успя да се примири с подобен компромис. На председателя на парламента Давид Сасоли сега е възложено в двуседмичен срок да внесе обвинението срещу Еврокомисията в Европейския съд.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    23 79 Отговор
    Орязване на еврофондове, по-високи данъци, по-скъпи ток, вода и храна. Повече убийства, изнасилвания, грабежи и побоища. Фалиране на банки и болници – ГАРАНТИРАНО ОТ РАДЕВ И БОЙКО РАШКОВ.

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Мислещ

    56 9 Отговор
    Ще го направят, като наказание, че любимата им тиква не е вече на власт. Тоест, не защото се крадне, а защото се пречи на кражбите.
  • 3 Алфа тиква

    31 6 Отговор
    Да орежат парите на Бойко и сие.
  • 4 Василев

    51 8 Отговор
    Да ви кажа честно, пука ми за тия пари. И да ги режат, и да не ги режат, все е тая.
    Аз за толкова години от как сме в ЕС, до сега и стотинчица не съм усетил от тия пари. Все в чужди джобове потъват.
  • 5 ЗНАЧИ...

    41 7 Отговор
    БМБ СИ ОТИВА А СЛЕД НЕГО ОСТАВАТ ДЕСЕТКИ БЕДИ. ЩЕ ГО СПОМЕНУВАМЕ ОЩЕ МНОГО
    ГОДИНИ. НЕ ВЯРВАМ ДА Е С ДОБРО.
  • 6 Демократ

    31 5 Отговор
    Ако герб сьстави правителство е много вьзможно да ни орежат - еврофондовете след като и - сащ ни наложиха санкции за корупция
    Да се надяваме да избегнем наи лошият сценарии
  • 7 233

    45 4 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Неее,хитрецо берем плодовете на Буци и крадливата му банда калинки!
  • 8 АЛФА

    29 3 Отговор
    МИШКА. ТА ТОВА Е ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БИБИТКО.
    НЕ МОЖЕ ЗА ТРИ СЕДМИЦИ ДА Е СТАНАЛО ТОВА. Мисли преди да пишеш......
  • 9 Факти

    15 4 Отговор
    Това, че Еврокомисията не налага мониторинг как се харчат евросредства НЕ дава основание да се орязват без разследване!

    Коментиран от #12

  • 10 пешо

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    сигурно не си спал от нетърпение - да напишеш някоя глупост.
    в пасквилчето става дума за процеси, които текат дълго време - месеци, понякога години. да ти напомня ли кой управляваше?
    а, да не забравя да поясня - на новобрасълски "върховенство на закона" означава да слушкаш какво ти хортуват меките китки в същия този брасълс. ако наистина ставаше дума за такова върховенство, територията трябваше да бъде оставена без скъпоценните за оногова парици още след "ало, ваньо!".

    Коментиран от #33

  • 11 Когато

    20 1 Отговор
    Колонията съществува само благодарение на пускането или спирането на пари от метрополията- отпиши я.
  • 12 Свърши

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Факти":

    лапаницата за вас.Троловете на ГЕРБ под европейски мониторинг!
  • 13 Съд затвор

    15 1 Отговор
    Някои почваме да схващаме защо Дойче Веле публикува целенасочени и явно платени от герба внушения.Чак там си пуснали пипалата.Бойко го свалихме и хооп България можело и трябвало да и спрат европейските пари.БРАВОС.
  • 14 Българин

    28 0 Отговор
    Проблемът е, че в последните 30 години "евроатлантическата" власт :
    "оряза" промишлеността ни,
    "оряза" селското ни стопанство",
    " оряза" здравеопазването на България,
    " оряза" образованието,
    оряза населението и..... Станахме, като просяци разчитащи на... помощи. 🤔
  • 15 Мнение

    18 1 Отговор
    Идеята за обединена Европа и истински съюз между европейските държави, е наистина много хубава, а и ползотворна, НО това, което имаме в момента е васален на сащ псевдо съюз, който и гък не може да каже, ако краварите не са съгласни!!!!!! Така, че разпадане на ЕС и създаване на Обединена Европа, която ще има собствена армия и няма да зависи от принтиращите десетки трилиони долари без покритие, кравари!!!

    Коментиран от #17

  • 16 А най-добре е да

    14 1 Отговор
    се отрежем от гейския съюз. И без това сме им донори. Да влезнат СМ и Албания. Писна ни от това: вкарва амуджи и ги храни, не строй газов поток за сметка на Германия, не строй атомна централа за сметка на европейска, не произвеждай селскостопанска продукция а внасяй, не развивай международни превози за да не пречи на западните и т. н.
  • 17 То тъй, ама...

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Който крал, крал - започваме от начало ?! Ще си развъждаме нови милионери :-)
  • 18 Сашо

    2 1 Отговор
    Българина обича да си краде особено когато е държавно и затова сме в това положение и ще ни спрат кранчето
  • 19 Един

    8 0 Отговор
    Пресъхнат ли европарите - пресъхва "голямото лапане"! Намалява драстично корупцията и това е добра почва за развитие на икономиката! Що ли ? Ами като не може да се краде - трябва да се работи!!!
  • 20 нямат спирка

    1 4 Отговор
    Проблемът на руските ботове е богатия Европейски съюз, който си има НАТО и не харчи парите си за армии, а харчи пари за жизнения стандарт.Проблемът на руските ботове е, че нещата вървят към спиране спонсорството на ЕС за Русия, да и поддържа армията и износа на революция чрез дрънкане на оръжия и идеология от 1917 година.А най големия проблем е, че влизките години ЕС няма да има нужда от бензиностанцията русия.

    Коментиран от #26

  • 21 Брад ат Тип

    7 2 Отговор
    Когато бяха герберските олигарси парите направо течаха в техните джобове.Сега когато нещо се прави и за народа да ги спираме.Ма.м. ви еврог.йс.а жен.ърс.а.
  • 22 Моля

    6 0 Отговор
    Предпочитам да няма пари по европейски програми, защото те стигат само до партийните фирми, а останалите фирми се морят с всякакви ограничения. Създава се нереална конкуренция, в която най-добре оцеляват уредените, а не способните.
  • 23 софия

    1 1 Отговор
    Благодарение на 12 те години греб,ДА!
  • 24 Баба Ванга

    2 1 Отговор
    Заради корупцията на ГЕРБ и Боко ще орежат евро парите на БГ
  • 25 Моля

    3 1 Отговор
    Предпочитам да няма пари по европейски програми, защото те стигат само до партийните фирми, а останалите фирми се морят с всякакви ограничения. Създава се нереална конкуренция, в която най-добре оцеляват уредените, а не способните.
  • 26 Ханко

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "нямат спирка":

    Ти четеш ли какво пишеш и най-вече, осъзнаваш ли каква глупост си изпльокал?
    Русия ли дрънка оръжие? Ако го дрънка, го дрънка на собстена територия. Не е тръгнала да први учение на хиляди мили от родните граници.
    Русия, мой човек, сама си произвежда всичко и почти не внася нищо. Поради "санкциите' Русия си разви селското стопанство и не внася като нас ябълки от македония, лук от полша, дини от гъция като нас.
    Русия сама си строи атомните централи, а не чака Уестингхаус да и разреши и построи.
    Тя е в невероятна кондиция и за това вина имат "санкциите', които тъпите западняци и налагат.
  • 27 😁😁😁😁

    0 1 Отговор
    Няма бе, България си е богата и има много пари за да увеличат четворно бюджета на ДАНС😆😆🤫😆за да подслушват и следят по ИФИКТИВНО,пари от ЕС не ни трябват
  • 28 Отчаяните

    1 2 Отговор
    Последени напъни на ГЕРБ на ниво мутренско.Очакваме и някъде от Австрия някой активиран от Путин да се обади.Върнете Бойкоо, тогава България не беше в тоя списък, ни внушава статията.Че няма да им мине номера и манипулацията на всички е ясно.
  • 29 Запознат

    1 1 Отговор
    Мен европарите не ме греят.
    През 2018-та реших и аз като хората да участвам в европроект по който да закупя машини за производството. CNC металорежещи машини с които да дам работа на още 4-5 човека.
    "КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ" ми обясниха условията, но се оказа, че ако искам проектът ми да бъде одобрен, трябва да бъде написан от една точно фирма (тяхна). От фирмата ми обясниха, че на всеки 100000 лв. за които участвам, трябва да им заплатя по 25000 лв. и то още преди да са направили проекта. Гаранция обаче нямало, че ще съм одобрен.
    Така че да ги спират тия пари и стига са ни ги набивали в очите, защото те отиват ТОЧНО при едни хора (наши хора).
    И изобщо, най-добре е да напуснем тоя евро джендърски съюз на който сме донор, за да могат те да си канят харабели и да си ги хранят.
  • 30 Хаах

    0 3 Отговор
    В Русия вече и заварките не им се отдават.Да си прибират оня модул от МКС и да си правят собствена станция и да го заварят отново но не в Русия, а в Европа, за да не им изтича кислорода занапред.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 селянин

    0 1 Отговор
    Ма идеята бе да спрете ЕВРО фондовете на мутрата Бойко, дето ги точеше до сега като даваше голямите обществени поръчки само на фирмите на Пеевски. А сега след дъжт качулка......
  • 33 Алфа Вълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "пешо":

    Да бе, вярвай си! Истинският държавник ще намери начин да избегне и забави подобни събития. При Бойко първо се повишаваха заплатите, после сметките!