Last news in Fakti

8 Юни, 2021 09:30 2 179 9

Северна Корея извлича плутоний от използвано гориво за реактори

  • северна корея-
  • плутоний-
  • реактори-
  • ким чен ун-
  • пхенян

Пхенян още през 2009 г. прогони инспекторите, които извършваха мониторинг

Северна Корея извлича плутоний от използвано гориво за реактори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е открила признаци, че Северна Корея прави опити да извлича плутоний от използвано гориво за атомни реактори, съобщи "Свободна Европа" с позоваване на директора на МААЕ Рафаел Гроси, предаде News.bg.

МААЕ няма достъп до ядрените обекти на Северна Корея. Правителството в Пхенян още през 2009 г. прогони инспекторите от ООН, които извършваха мониторинг върху използването на ядрената енергия. Затова агенцията проследява дейностите в ядрената сфера, извършвани в Северна Корея, като използва спътникови снимки. Сред обектите, наблюдавани от МААЕ, е ядреният комплекс в Йонбьон. В тримесечния отчет, представен в понеделник на заседание на Управителния съвет на МААЕ, Рафаел Гроси посочва, че над мощности в Пхенян, обслужващи лаборатория за преработка на ядрени отпадъци, се издига пара.

"Парната инсталация, обслужваща радио-химическата лаборатория, продължава да работи от момента на последното ми изявление през март", подчертава Гроси. Само въз основа на този факт обаче не може да се потвърди категорично, че се преработва отработени ядрено гориво. През последните три месеца не е имало признаци, че основният реактор в Йонбьон е работил - експертите от МААЕ посочват, че там е произвеждан плутоний за ядрено оръжие. Смята се, че той е закрит през 2018 г. Агенция Reuters съобщи, че специалистите от Международната агенция за атомна енергия продължават да наблюдават признаци на активност на обекта Кансон, намиращ се близо до Пхенян и може там да се извършват процеси на обогатяване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре дошли при бай Марин

    10 4 Отговор
    Абсолютна лъжа!Купуват го на битакЯ в Харбинск.
  • 2 ПОСЛЕДНИЯ

    17 2 Отговор
    Моля ви не гласувайте за ГЕРБ ! Вижда се ,че не става ... моля недейте !
  • 3 ГЕРБ ги няма

    9 2 Отговор
    И пишешкото филе в Кауфланд от гадно и пълно със съсиреци ,стана уникално крехко и вкусно !!!
    Съвпадение а?
  • 4 Срам нямат

    8 4 Отговор
    Не стига, че забраниха модните прически, а сега започнаха да извличат и плутоний от използвано гориво за реактори. Санкции !
  • 5 Begoogle

    17 0 Отговор
    А единствената държава , която е използвала ядрено оръжие е САЩ! Всяка пропаганда срещу севернокорейците е ненужна и доста тъпа. Тук ние не сме виждали жив севернокореец. Не ядат деца и не са дядо торбалан! Виж американската олигархи я е ОКУПИРАЛА България и ЕС!
  • 6 Вилеско

    19 0 Отговор
    Могат-извличат. Ние извличаме полски лук, македонски ябълки, турски дини и чесън от Китай.
  • 7 яко ни лъжат

    8 0 Отговор
    МОЖЕ И ГО ПРАВИ,МОГАТ ДА ПРАВЯТ РАКЕТИ,МОГАТ ДА ПРАВЯТ РАКЕТНО ГОРИВО, МНОГО НЕЩА МОГАТ. А В БЪЛГАРИЯ НАЙ-ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНОТО ПРОИЗВОДСТВО Е НА ЧУШКОПЕЦИ ЗА ТРИ ЧУШКИ И БОЙЛЕРИ. ВИЕ ЗАБЛУДЕНИ БЪЛГАРИ ОЩЕ ЛИ ВЯРВАТЕ ,ЧЕ В СЕВЕРНА КОРЕЯ ТРЕВА ПАСАТ???? ТРЕВАТА Е ПАСЕМ В БЪЛГАРИЯ, КОЛОНИЯТА И БАНАНОВАТА ДЪРЖАВА НА САЩ И ЕС.
  • 8 незнайко

    7 0 Отговор
    Могат извличат !!! Защо на САЩ не забранят да го правят а са се хванали със Северна Корея ???
  • 9 Сатана

    2 1 Отговор
    Това е класическа рецепта за извличане на плутоний 239.Ако имаха какво да ядат щяха да го извличат от Макдоналдс.
Новини по държави: