Last news in Fakti

9 Юни, 2021 10:29 3 668 15

Вучич обвини: Това е двоен аршин!

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • оон-
  • съвет за сигурност

Сръбският президент каза още, че не е казал нищо против нито една страна в региона, а представителите на Хърватия и на Босна и Херцеговина са го сторили

Вучич обвини: Това е двоен аршин! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич обвини в прилагане на двоен аршин страните членки на Съвета за сигурност на ООН, които критикуваха Белград за липсата на сътрудничество с Международния остатъчен механизъм за криминалните трибунали, предаде агенция Бета.

Белград е критикуван конкретно заради отказа да предаде на съда доскорошните депутати от Сръбската радикална партия Виерица Радета и Петър Йоич.

На заседание на Съвета за сигурност, доклад пред който представиха председателят на съда Кармел Аджиус и главният прокурор Серж Брамерц, Вучич каза, че много държави тази нощ са обвинили Сърбия, че нарушава резолюция 1966 на Съвета за сигурност на ООН, която се отнася за сътрудничеството с Хагския трибунал, предаде БТА.

Според Вучич това показва прилагане на двоен аршин. "Сърбия ще продължи да сътрудничи с Механизма в Хага, със службата на прокурора и ще изпълни задълженията си", каза той.

"Опитайте се обаче да намерите някои точни решения, да не унижавате Сърбия, а да сътрудничите с нас, да създадем партньорски отношения. Мисля, че тогава ще бъде направено нещо добро от полза за всички нас", каза Вучич пред Съвета за сигурност на ООН.

Вучич отговори на представителя на Хърватия при ООН Иван Шимонович, който заяви, че е "много ясно кой е бил дяволът" във войните през 90-те години, с което според Бета намеква за бившия президент Слободан Милошевич. Вучич каза, че е "съвсем ясно кой е бил дяволът".

"Имаше един концентрационен лагер в малко място, наречено Ясеновац, и мисля, че всички знаят кой е бил дяволът. Но да не се връщаме толкова далече в миналото", каза Вучич.

Той отново запита защо съдът в Хага не е признал за виновен нито един хърватин за престъпления срещу сърби в Хърватия.

На изявлението на Шимонович, че Сърбия "продължава да не полага достатъчно усилия за издирване на изчезналите във войната лица, Вучич отговори, че хърватският дипломат е "забравил да каже, че има повече изчезнали сърби, отколкото хървати", и изрази готовност да изпълни всичко, отнасящо се до изчезналите лица.

Вучич не пожела да отговори на босненския представител в ООН Свен Алкалай с обяснението, че в босненското Председателство не е постигнато съгласие за изказването на дипломата пред Съвета за сигурност и Алкалай е изложил личното си мнение.

Сръбският президент каза още, че не е казал нищо против нито една страна в региона, а представителите на Хърватия и на Босна и Херцеговина са го сторили.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамммм

    38 5 Отговор
    Ами така се защитава суверенитет и всеки един свой гражданин.Не че ги харесвам сърбите-но безспорно има на какво да се учим от тях.

    Коментиран от #7, #15

  • 2 Кире

    30 10 Отговор
    Браво на Вучич. Лакеите се харесват само на техните господари.
  • 3 Българин

    25 5 Отговор
    А само православните сърби отнесоха реални присъди от международния съд. Мюсюлманите и католиците... все едно не са участвали във войната.

    Коментиран от #8

  • 4 хайдутин

    26 2 Отговор
    На Балканите , само ние нямаме лидер , който да ни защитава . За съжаление , даже Тодор Живков се оказа по-голям родолюбец , от всичките правителства през последните 30г. години...на руснаците козируваше ,но на съседните държави басма не цепеше и на нашите мили съседки и през ум не им минаваше да се е;ват с нас....както правят сега .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 аман

    23 6 Отговор
    Eй винаги света вода ненапита тия шумкари. А че клахте българи в македония десетки години, някой нещо? Двойният аршин вие го измислихте, слагачи
  • 7 ДОКУМЕНТИТЕ

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дамммм":

    В Османската империя българите са имали ефективно местно самоуправление!

    9-ти юни,
    1861-ва година.

    Изпратените от българските общини представители в Цариград,
    представят на османското правителство / Високата порта/ своите правомощия с прошение
    да бъде призната отделна независима българска църква.

    Великият Везир Мехмед Кабразлъ паша, човек нервен и капризен, със симпатия към гърците,
    отговаря рязко, че българите трябва да си извадят из ума идеята за независима екзархия,
    и че могат да се дадат само някои права, които не уронват престижа на Цариградската патриаршия.

    Българите не се отчайват, продължават борбата, която се увенчава с успех след девет години
    с фермана на Султана от февруари 1870-та година.

    Независимата българска екзархия е провъзгласена в легендарната Желязна църква на Босфора!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 асдв

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Не ги жали":

    Tочно така, браво! Правослвните Юди е изключително точно казано!
  • 10 Шиваров

    4 0 Отговор
    Разбира се, че аршинът е двоен. Единият e на шир, другият на длъж. Важното е, че и двата ''играят''.
  • 11 8655

    9 6 Отговор
    По ръцете на сърбите има много българска кръв....много българи изколиха и промиха на оцелелите мозиците чрез страх от репресии и ужаси,та сега да не казват,че са българи..Колко долно,ами били християни,,,СРАМ
  • 12 деко

    3 8 Отговор
    ВУЧИЧ Е истински държавник който изправи на крака Сърбия и подминава съседите си по инвестиции и с много
    преференции към народа . Не цепи басма никому щом е за държавата му . Не козирува на редници из Европа като нашия измислен генерал - ДЪРЖАЧ НА МАРКУЧ

    Коментиран от #13, #14

  • 13 гасд

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "деко":

    на китаеца и на руснака козирува като гладен редник, ама тия неща не ги споменаваш
  • 14 крачун

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "деко":

    само дето пее на ушенце на Путин и играе кючек на Ердоган ама нали е за народа такива абдали като тебе ще го величаят
  • 15 Джони

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дамммм":

    Вучич козирува на Путин. Сърбия е държавата която е водила през мандата на социалиста Милошевич три войни. Ако не бяха американците които успяха да уредят Дейтънското споразумение, сърбите щяха да водят още дълго време локални войни. Не е ясно, защо европейска и натовска България не се въоръжи с модерна натовска техника, защото сърбите не спят. А Русия има военна база в Ниш, която е близо до България. България трябва да реагира адекватно, а не да се снишаваме. Сърбите са най големите военнолюбци на балканите. България винаги си е патила от тези балкански субекти сърбите.
Новини по държави: