Last news in Fakti

9 Юни, 2021 18:51 4 756 13

Скандал тресе Румъния заради броя на смъртните случаи от COVID-19

  • смъртни случаи-
  • коронавирус-
  • румъния-
  • загинали-
  • скандал-
  • болница

Световната здравна организация признава, че броят на смъртните случаи е по-голям от този, който се съобщава официално

Скандал тресе Румъния заради броя на смъртните случаи от COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Над 7000 допълнителни смъртни случая, свързани с COVID-19, се появиха в Румъния след скандал около докладването и регистрацията на леталните изходи от болестта, съобщава информационният сайт Зиаре.

От 28 май статистиката, която всеки ден представя Групата за стратегическа комуникация към правителството, включва и смъртни случаи от COVID-19, които не са настъпили през последното денонощие. Така се стигна до ситуация, при която вчера бе съобщено за 277 смъртни случая, от които 256 са настъпили по-рано, а всъщност леталните изходи за денонощието са 21, посочва Зиаре. От 28 май насам е съобщено за общо 724 смъртни случая, които не са били докладвани своевременно, предаде NOVA.

До установяването на разминаванията се стигна след изявления на Влад Войкулеску, когато бе уволнен от поста министър на здравеопазването през април. Войкулеску каза тогава, че смъртните случаи, свързани с COVID-19, са повече от официално съобщения брой и че съществуват големи разминавания между платформите за докладване на такива - Коронаформс (CoronaForms) и Алерте.мз.ро (Alerte.ms.ro). Премиерът Флорин Къцу пое временно министерството на здравеопазването през април и назначи комисия, която да провери ситуацията. От доклад на комисията стана ясно, че разминаванията между двете платформи е над 7000 смъртни случая, заяви за Зиаре бившият министър на здравеопазването.

Според него разликата вероятно е още по-голяма. Световната здравна организация (СЗО) признава, че броят на смъртните случаи от COVID е по-голям от този, който се съобщава официално. Влад Войкулеску посочва обаче, че СЗО визира случаи, при които хора са починали у дома си и не са били тествани. "При нас става дума за нещо съвсем друго. Става дума за хора, които са били тествани в болниците за COVID-19. И въпреки това не са влезли в официалната статистика", обяснява бившият здравен министър. Според него до тази ситуация се е стигнало заради "лоша методология, неспазване на методологията и липса на мониторинг от страна на Института за обществено здраве".

Докладът на комисията, назначена от премиера Къцу, разкри на 14 май, че разликата между регистрираните случаи в двете платформи е над 7000. Докладът обърна внимание, че системата на двойно обявяване на смъртните случаи в две платформи, които използват различна методология, създава объркване и изисква допълнителни усилия за проверка на данните. "Извлечение от двете бази данни показва, че до 31 март 2021 г. са регистрирани 31 132 смъртни случая в Аlerte.ms.ro и съответно 23 931 смъртни случая в CoronaForms", се посочва в доклада. Анализът е установил също отклонения в 13 болници, от които са били поискани разяснения за смъртните случаи.

Доктор Мариус Джанта, съосновател на Центъра за иновации в медицината, заяви за Зиаре, че тези данни са важни за оценка на ситуацията с пандемията. "Смъртността е много важен показател за оценка на опасността от една инфекция", посочи докторът и допълни, че същото важи и за броя на потвърдените случаи на заразяване. По данни, валидни към 8 юни, смъртните случаи, свързвани с COVID-19 в Румъния, са 31 155, а общият брой на потвърдените случаи е 1 079 154.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойчо Пуйката

    20 31 Отговор
    Аз също имам съмнения че има доста умрели от Ковид, но незаписани в статистиката!

    Коментиран от #12

  • 2 Turkoman

    10 53 Отговор
    Алоо, Кацаров, и тук ли е виновен Бойко!!! Ами в Англия, Италия, САЩ, Индия, и там ли? Забравих Бразилия.
  • 3 Що така, бе, Денис,

    22 0 Отговор
    използваш "летален изход" в мн.ч.? В това значение на думата "изход", употребата на мн.ч. е неприемлива. Можеш да кажеш "2,3,5 ...смъртни случая", но "леталният изход" може да е само един - летален, други възможни изходи от леталния изход няма.
  • 4 Санитар

    34 6 Отговор
    Умрелите са убити от заповедите на сзо да се обслужват болни само от ковид или да се пишат починали от ковид.Повечето са починали в болница по време на грешно лечение или експерименти.СЗО са прибрали много пари от геноцида
  • 5 Хъй

    27 5 Отговор
    За да се стигне до истината трябва да се закрие и обвини в медицински фашизъм СЗО под нейна диктовка става целия цирк в света .Опити експерименти безплатни опитни тестови зайчета.Много починали от грешно лечение защото две години има само една болест .Всичко друго не носи пари и не се лекува
  • 6 Кратунски рай,🎃🎃🎃😠

    22 1 Отговор
    РУМЪНИЯ - 19,4 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ , 24000 СМЪРТНИ СЛУЧАВ ОТ К-19. БЪЛГАРИЯ 6 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ 14000 СМЪРТНИ СЛУЧАЯ ОТ К-19. В РУМЪНИЯ - ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ, А В БЪЛГАРИЯ НАГРАЖДАВАНЕ С ТИКВЕНИ МЕДАЛИ ЗА ЗАСЛУГИ В БОРБАТА С К-19. ХОРА, СЪВЗЕМЕТЕ СЕ! ЗА ТОВА ОГРОМНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА ИМА АДЕКВАТНО НАКАЗАНИЕ - ЖЕСТОКО!

    Коментиран от #7

  • 7 Не от а със

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Кратунски рай,🎃🎃🎃😠":

    Едно и също ли е "картофи със сирене" и "картофи от сирене"?
  • 8 asd

    8 9 Отговор
    "Умрелите са убити от заповедите на сзо "

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Марш обратно в столипиново, патладжан необразован!
  • 9 Добро утро

    5 3 Отговор
    Всеизвестен факт е, че у нас броят смърните случаи беше манипулиран за да се всява страх и за да се усвояват средства.
    Имаше много доказани случаи на предлагане на пари на близки на починал за да бъде регистриран като починал от ковид, които случаи се потулваха успешно.
    Това е реалноста.
  • 10 Някой

    3 1 Отговор
    Те са тресат, ний се разпадаме, македонците вият от храста...... целите балкани кипят и да видим на къде ще избие това.
  • 11 ARGON

    2 0 Отговор
    Еврейски ковид-фашизъм в действие. Юдейските глобалисти съсипаха света.
  • 12 ARGON

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стойчо Пуйката":

    Данните са манипулирани. Всеки умрял автоматически го пишат от Ковид, защото докторите получават премии за това.
  • 13 Българин

    0 0 Отговор
    СЗО съобщиха че 90 % от починалите е ваксината.