Last news in Fakti

10 Юни, 2021 13:47 1 729 5

Байдън предупреди Джонсън: Не излагай на риск споразумението за Северна Ирландия!

  • сащ-
  • великобритания-
  • северна ирландия-
  • джо байдън-
  • борис джонсън

Много важен момент е постигане на двустранно споразумение за свободна търговия, но оптимизмът е умерен

Байдън предупреди Джонсън: Не излагай на риск споразумението за Северна Ирландия! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън, който пристигна във Великобритания за срещата на високо равнище на Г-7, ще предупреди британския премиер Борис Джонсън, с който се среща днес, че не трябва да излага на риск мирното споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия. При пристигането си късно снощи Байдън заяви също, че не търси конфликт с Русия, но ще бъде твърд, ако Москва следва неприемлива за Вашингтон политика.

В центъра на вниманието днес, ден преди началото на срещата на Г-7 в графство Корнуол, е срещата на Байдън и Джонсън. Байдън иска да договори нова „Атлантическа харта“ по подобие на споразумението между Чърчил и Рузвелт през 1941 година.

Много важен момент е постигане на двустранно споразумение за свободна търговия, но оптимизмът е умерен след като американският президент вече предупреди Джонсън да не застрашава мирния процес в Севрена Ирландия във връзка с Брекзит.

Джо Байдън има натоварена програма по време на срещата на Г-7 в Корнуол, като в неделя има планирана среща и с кралица Елизабет Втора в двореца Уиндзър.

В сряда Байдън ще се срещне в Женева с руския президент Путин. По този повод той каза, че Съединените щати не търсят конфликт с Русия, а искат стабилни и предвидими отношения.

Байдън е твърдо решен да възстанови трансатлантическите връзки и да преформатира отношенията с Русия след 4-те години управление на предшественика му Доналд Тръмп.

Ако обаче Русия се впусне във „вредни дейности“, както се изрази Байдън, тя ще понесе всички произтичащи от това последици.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3344

    7 3 Отговор
    Тая дименция как успя да слезе по стълбите? Да сяда в инвалидната количка с памперс и лигавник. Да не се обърка-и да отлети на посещение в Северна Корея @

    Коментиран от #2

  • 2 Стефко

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "3344":

    ще седни и на московския престол, като че ли
  • 3 3.14К

    5 1 Отговор
    До като стигне до Ердоган, ще отнесе и той някой шамар
  • 4 GnG

    5 0 Отговор
    Европейският Съюз, трябва да преформатира взаимоотношенията си с Великобритания и САЩ, ако искат ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ да съхранят своята НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ и ДЪРЖАВЕН СУВЕРЕНИТЕТ !
  • 5 Уин дзър

    1 0 Отговор
    Къде пък го измислихте , че така се изговаря.?
Новини по държави: