Last news in Fakti

13 Юни, 2021 22:00 4 156 22

Проектът за международния експериментален термоядрен реактор е реализиран на 73%

  • итер-
  • русия-
  • реактор-
  • експериментален реактор

Реакторът трябва да е готов през 2025 година

Проектът за международния експериментален термоядрен реактор е реализиран на 73% - 1
Снимка: Shutterstock

Строителството на международния експериментален термоядрен реактор ИТЕР, който трябва да бъде готов през 2025 г., е реализирано над 73%. Това заяви за ТАСС ръководителят на проекта в руската корпорация „Росатом“ Вячеслав Першуков.

Инициативата е създадена на основата на споразумение между Китай, ЕС, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и САЩ. В основата на реактора е разработената от руските учени инсталация ТОКАМАК, която се смята за най-перспективното устройство за осъществяване на управляем термоядрен синтез. Реакторът се изгражда в изследователския център „Кадараш“ в Южна Франция.

По своите мащаби ИТЕР може да се сравни с проекти като Международната космическа станция и Големия адронен колайдер. Целта на ИТЕР е да демонстрира, че термоядрената енергия може да се използва в промишлени мащаби. Русия има задача да изработи и достави 25 високотехнологични системи за бъдещата инсталация. На 28 юли 2020 г. започна сглобяването и монтажа на оборудването на реактора.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен

    12 23 Отговор
    Браво на французите!

    Коментиран от #10

  • 2 asd

    45 14 Отговор
    "Русия има задача да изработи и достави 25 високотехнологични системи за бъдещата инсталация."

    А Ганя се плюнчи какви бунаци били руснаците докато си сглобява чушкопека...за да се докара пред новите си господари.
    Плюнчи се Ганьо, плюнчи...лакейската кръв вода не става.

    Коментиран от #3, #15

  • 3 Мухар

    13 35 Отговор

    До коментар #2 от "asd":

    Виж сега, хубавото е, че мурзилките най-накрая разбрахте, че Русия може да се сравнява единствено с държави като България и то не във всичко.

    Коментиран от #22

  • 4 Слави

    33 0 Отговор
    Има сериозна българска следа в този международен проект. Анна Енчева е мениджер на най-важната част от реактора - вакуумната камера. Та е единствената българка носителка на специалната награда на Френската академия за принос на жените в ядрените и термоядрените технологии. Слава за България и за българите!
  • 5 русенец

    13 2 Отговор
    ТОКАМАК е действащ ускорител от поне 45 години.

    Коментиран от #13

  • 6 русенец

    14 4 Отговор
    Поправям се, първият ТОКАМАК е започнал да работи в 1963-та година. Сега се чудя какво всъщност са искали да ми кажат мисирките с тази новина.

    Коментиран от #21

  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    14 10 Отговор
    Браво на Русия! Аз съм чел за ТОКАМАК още през 1970-те години от съветското списание Радио. Но той е бил създаден по-рано. А коментар 6 русенец пише, че даже е от 1963 г.

    Коментиран от #16

  • 8 лгбтишник

    10 6 Отговор
    Това не може да е вярно. В Русия още бият геювете.
  • 9 Госあ

    10 4 Отговор
    Нещо за китайското слънце ? Хехехе Иначе, поредният грандиозен фундаментален принос за Русия към света.
  • 10 Госあ

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Росен":

    Иначе си прав, браво на французите от ЕС, щото иначе без ЕС ще бъде....
  • 11 Конспиратор

    4 5 Отговор
    Ще направят мини-слънце и ще взривят земята .... Бил Гейтс ще го управлява дистанционно с 5Г мрежата.
  • 12 Смех

    4 4 Отговор
    докато стане 100% човечеството нема да го има.
  • 13 реалиста

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    е защо 45 години мурзилките не са я осъществили сами тази идея

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "реалиста":

    Всъщност първият работещ Токамак е руски ако не се лъжа. После такива имат Франция, Германия, Япония, Англия, сащ. Но тук става дума за такъв, който произвежда електричество за индустрията. И такъв е китайския. Като първата руска АЕЦ.
  • 15 Европеец

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "asd":

    И кое е това високо технологично нещо дето руснаците трябвало да го доставят на французите Сигурно ще да е дървения материал и сервитьорките в бюфета ,може и някой и друг портиер

    Коментиран от #20

  • 16 Гошо

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    Идеята е още от 50-те а 54 в корчатовския институт е построен първия
  • 17 ТАСС докладва

    7 6 Отговор
    И защо за проект във Франция трябва да се цитира ТАСС, че и Росатом?! Защо не питате протрамния директор на целия проект, а не не един от подизпълнителите - със сигурност не най-големия?!
  • 18 ДжафДжаф

    4 7 Отговор
    ИТЕР по същество си е руски проект, реализиращ се на чужда територия и с чуждо финансиране. Друг е въпроса, че последните години руснаците разбраха, че ги цакат, та по тая причина започнаха да реализират собствени проекти на територията на Русия и със собствено финансиране, които вероятно ще се окажат доста по-перспективни. Общо взето казали са нещо на "партньорите", но май не всичко! От друга страна в проекта със сигурност има обурудване, което Русия не е била в състояние да направи сама. Покрай ИТЕР проблема очевидно е решен. Твърде вероятно е първият реално работещ реактор да се появи именно в Русия. В случая се цакаха взаимно та да видим кой кого.
  • 19 От страни

    4 7 Отговор
    В основата руски реактор а останалите са се присъседили. После ще викат че Русия трябва да се изгони от проекта и готово - краварите са собствениците. Не е ли така стана с МКС? Беше руска а стана международна а сега кьорчовци викат да се изгони Русия? НЕ беше ли така с идеята в ЦЕРН? Руски учени дават акъла а ония парите и накрая кво?т Така ще бъде и с тоя реактор. Що няма санкции? Що не се откажат краварте о участие заради нарушаване првата на пе...сите в Русия? Там където им изнася и са зависими няма санкции: двигателите на Русия от 70-те миналия век с които американцпте летят днес, МКС (да ползват кенефа на руския модул, че тяхния се чупи всяка седмица и ще трябва да ходят с памперси), този реактор - това е бъдещето на атомната и то от Росатом.
  • 20 От страни

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Европеец":

    Да. За един ЕВРОПЕЕЦ това е недопустимо даже като мисъл. Всички тези проекти са руска идеи и присламчени ЕВРОПЕЙЦИ с парата.
    Ние във Враца имаме детска градина край МВР-то "ЕВРОПЕЙЧЕТА". Ти да не си от там?
    Да не би да сте измислили български ТОКОМАК и да сте го нарекли ФАТМАК?
  • 21 Людоед Всеядов

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Работи то 1963 година, ама вкараното количество енергия е много повече от изкараното...и работи стотна от секундата...после спира.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания