10 Юни, 2021 17:23 2 955 6

В тази държава носенето на маска вече е по желание

  • маски-
  • дания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • стадиони

Планът предвижда от 1 октомври окончателно да отпаднат ограниченията

В тази държава носенето на маска вече е по желание - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дания обяви днес последните етапи от плана си за отмяна на ограниченията заради новия коронавирус, предаде Франс прес. Задължителното носене на маски отпада почти напълно, на европейското първенство по футбол ще се допуска повече публика, а работното време на баровете и ресторантите се удължава до полунощ. Планът предвижда от 1 октомври окончателно да отпаднат ограниченията и здравните пропуски "коронапас", необходими сега за извършване на определени дейности, съобщи БТА.

Ще можем да вършим всичко, което пропускахме, защото имаме сериозен контрол върху епидемията, подчерта на пресконференция датският министър на здравеопазването Магнус Хойнике. Считано от 14 юни, с изключение на обществения транспорт, в някои случаи маските вече няма да бъдат задължителни. Задължението за носенето им трябва да отпадне изцяло от 1 септември. От 11 юни баровете и ресторантите ще затварят в полунощ, а не в 23 ч., както е сега. Нощните клубове ще могат да отворят отново на 1 септември, но посетителите ще трябва да представят коронапас до 1 октомври.

От тази дата здравният пропуск, който удостоверява отрицателен тест или придобит имунитет, ще отпадне. След 1 август той вече няма да се изисква в музеите, киносалоните и театрите, а в баровете и ресторантите - от 1 септември. Увеличава се и разрешеният брой публика на масови прояви - до 10 000 души на състезания и изложби. Разпоредбите предвиждат също разрешение за до 25 000 зрители на четирите мача от Евро-2020, които ще се играят в Копенхаген, при максимум 16 000 досега.

Поради липса на време тази мярка няма да може да бъде приложена за първия двубой Дания-Финландия, който е в събота, предупреди обаче европейската футболна асоциация УЕФА. Сравнително пощадено от пандемията, скандинавското кралство в момента има само 122 хоспитализирани пациенти с коронавирус - най-малкият брой от октомври. Една четвърт от 5,8-милионното население на Дания са напълно ваксинирани, а 42,7 процента са получили първа доза ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    9 8 Отговор
    Щом са се справили с вируса- може!
  • 2 Ковидарите

    37 5 Отговор
    А в Гърция слугите на ковида, карат хората да носят маски в колите си даже и на плажа на жегата! Изродска работа!
  • 3 бабаджан

    20 4 Отговор
    Аз нося една кирлива в задния джоб за пред очи.
  • 4 швед

    16 3 Отговор
    ЗА ШВЕЦИЯ ОТ ДЪЛГО ВРЕМЕ МЪЛЧИТЕ ТАМ КАК Е?ИМА ЛИ НАМОРДНИЦИ НЯМА ЛИ ?ИМА ЛИ КЕШ НЯМА ЛИ ?ЦИФРОВИЗАЦИЯТА ВЛЕЗЕ ЛИ ВЕЧЕ ТАМ КОЙТО СЛУШКА И МАХА КЕША НЯМА И ВИРУСЧЕ СЪБУЖДАЙ СЕ !
  • 5 Лятото с маски

    9 3 Отговор
    От септември и зимата щели , им обещават, без маски...и овцете вЕрват вЕрват
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 3 Отговор
    Дания
    27.05–9.06
    Общ брой случаи 11 949 : 57=209.63/100000
    Смъртни случаи 9
    при това ,което говорят числата ,Датчаните трябва да ходят с ПРОтивогази!!!Смъртните случаи са им много малкооо.......Вероятно щото не Лъжат,като тук!!!