Last news in Fakti

10 Юни, 2021 21:00 5 358 26

Защо в Полша стана толкова скъпо?

  • полша-
  • скъпо-
  • пари-
  • инфлация-
  • поляци-
  • варшава

Някои се опасяват, че полската валута се обезценява

Защо в Полша стана толкова скъпо? - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията все още не е отминала. Но в Полша вече имат друга водеща тема: скъпотията. "Защо е толкова скъпо?", пита вестник "Газета виборча", а "Речпосполита" отговаря на въпроса така: "Плащаме с инфлация за икономическия ръст". В действителност в Полша сега се случва това, за което германски финансови експерти предупреждават отдавна: инфлацията се покачва, актуално до над 5 процента. За сравнение: инфлацията в съседна Германия през май беше наполовина - 2,5 процента.

Парите се обезценяват

Полската злота губи от стойността си и това вече се усеща силно, казва по този повод финансовият експерт Павел Майтковски. "В сравнение с миналата година заплатите скочиха с 10 процента, а цените на плодовете и зеленчуците нараснаха с 20 на сто. Тоест поскъпването вече се усеща. Към това трябва да се добавят и по-високите разходи за производство, за транспорт и за увеличените заплати, добавя експертът. И всичко това се отразява на цените. Най-добре си личи при цените на горивата: за един месец бензинът и дизелът са поскъпнали с повече от 30 процента, по данни на националната статистика.

Паниката е излишна?

Това е нещо нормално и е последица от пандемията, твърди икономическата консултантка Лидия Адамска. "Инфлацията в Полша е резултат от процеси, които наблюдаваме в актуалната ситуация в целия свят. Но полската икономика като цяло стои добре - БВП се увеличава, а данните за заетостта и безработицата са окуражителни", твърди тя. Няколко са факторите, които притискат в момента полската валута, но само малка част от тях в действителност са свързани с пандемията. Ниските лихви, които трябва да стабилизират икономиката, всъщност водят до обезценяване на парите. Освен това след срива на цените на суровия петрол миналата година сега те отново растат, което оскъпява бензина и дизела. Към това трябва да добавим и по-високите цени на хранителните стоки, което се дължи и на последиците от сушата през последните години - слабата реколта означава винаги високи цени на продукцията.

И минималната заплата расте

Влияние оказва също и политическото решение за вдигането на минималното почасово заплащане на 18,30 злоти (около 4,10 евро) от началото на годината. Мярката трябва да разпредели по-справедливо резултатите от икономическия подем в страната. Но покрай по-високото заплащане скачат и цените на услугите. Със сигурност скоро ще бъдат взети мерки, убеден е икономистът Игнаси Моравски, според когото инфлацията се оказва нещо като цената за ниската безработица. "Предполагам, че скоро Централната банка ще вдигне лихвите, за да озапти инфлацията", казва още той. Кога обаче ще стане това и колко още ще скочи инфлацията преди това - никой в Полша не се наема да прогнозира.

Автор: Мартин Адам


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    59 23 Отговор
    Няма по—гнусно и неблагодарно племе от Полското.След като са си дали газо под наем да страдат.

    Коментиран от #13

  • 2 asd

    23 13 Отговор
    "минималното почасово заплащане на 18,30 злоти (около 4,10 евро)"

    Е те да не са Тикви все пак ...
    Нали така тиквопитеци неуки?
  • 3 Някой

    79 2 Отговор
    Е, защо само в Полша? У нас няма ли поскъпване?
    Има! И то доста. Сигурно 15-20%. Вижте само цените на храните.

    Коментиран от #5

  • 4 КОЙ

    29 1 Отговор
    и ние така просто не всички го знаят
  • 5 Кочо

    22 5 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Не ни вълнуват. Ние не ядем. :)
  • 6 Една от индийскате религии

    7 3 Отговор
    Препоръчва да храним душата разума и тялото с прана! !
  • 7 Гошо

    29 5 Отговор
    От утре руснаците почват да пълнят Северния поток ,та още поскъпване ги чака поляците
  • 8 Важно е да се пише, в Полша как е!!!

    26 3 Отговор
    Мисирки те и тулупите, всякакви Лози, мълчат, дума не обелват, нито за инфлация нито за разщящите, цени???
  • 9 астор

    9 5 Отговор
    Путин не иска да ги финансира повече заради Лех Валенса.
  • 10 Бесен Язовец

    29 5 Отговор
    Хахаха хохохо стана скъпо защото минаха на краве втечнен газ и вс. скочи защото икономиката работи на газ! Това се очакваше.
  • 11 Лети ли рапторчето?

    24 4 Отговор
    6 милиарда Евро за 30 фърчила Ф35 не се изплащат лесно. Варшава се наигра сама с дружбата си с говедата!
  • 12 1444 битката при Варна 1990

    4 5 Отговор
    Имало ли е заптиета в Полша та пише в статията озаптят
  • 13 бл.134 в Зап. парк

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    В. Полша става това. което и в цяла Европа и западния свят - правителствата се финансират с безконтролно с печатене на пари , маскирано като "спасение " " фискални стимули . Това цялото нещо е за сметка на собствените им граждани ,тези който спестяват и не харчат за цяло и нещяло .И за сметка на бедните в целя свят . Трябва да ги спрем - Централните банки ни обират!
  • 14 Рамирез

    18 3 Отговор
    В Полша е много хубаво затова в Англия има 2 милиона поляци а знаете ли колко са в другите държави в е
  • 15 DW=пропаганда

    13 3 Отговор
    Днес много публикации сте поместили на тези престъпници. Време е да им намажете ските. Дори и в нагледно най-безобидните писания на тази сороска организация има заложена пропаганда.
  • 16 748449402

    17 3 Отговор
    Щото слушат американците как да правят демокрация и свободна пазарна икономика,честито поляци ,продължавайте в същия дух!
  • 17 1500 $

    3 3 Отговор
    Заплата Полша
  • 18 Магелан

    19 9 Отговор
    Какво ревете за холерите бе българчета.Вижте какво става с цените в родната ви БГ. където благодарение на българската наивнпст 10гд.ни управлява един селяндурин от Банке.Същия Боко Тъпото ни караше да сейм картофи и да се изхранваме..
  • 19 Магелан

    9 10 Отговор
    Какво ревете за холерите бе българчета.Вижте какво става с цените в родната ви БГ. където благодарение на българската наивнпст 10гд.ни управлява един селяндурин от Банке.Същия Боко Тъпото ни караше да сейм картофи и да се изхранваме..
  • 20 Сандо

    9 3 Отговор
    Отговорът е прост,но няма кой да ви го даде.А той е:Войната и подготовката за война е скъпо нещо и някой трябва да плати цената.Познайте от пръв път кой ще е тоя балък!
  • 21 Гларус

    5 4 Отговор
    Поляците са горди патриоти , същото не важи за полякините ..

    Коментиран от #24

  • 22 Шамара

    4 3 Отговор
    Да не се притесните ,че изоставаме ? Фатмаков, чалгарите, червените, разни мутри вън, българка зима лято абе всички сезони денонощно работят и скоро ще ни дишат пушилката отзад , спокойно!
  • 23 Тираджия

    7 1 Отговор
    Айде пак гледаме на другите в канчето! Месиркииии вие в магазин не влизате ли ве?
  • 24 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гларус":

    Ако четеш Сенкевич - да,така е.Ако обачеш се запознаеш с историята им,мнението ти ще се промени,а и доста ще се смееш.
  • 25 грух

    2 1 Отговор
    ами ако не се репчеха на Русия за щяло и нещяло, щеше да им е по-евтино, ама, пусто, да се издокарат пред задморските си господари ..
  • 26 Гост

    2 1 Отговор
    Ха та при нас да не е евтино,само храните колко скочиха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания