Last news in Fakti

10 Юни, 2021 22:20 2 215 19

Заев: Трябва да приближим Западните Балкани до вътрешния пазар на ЕС

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • западни балкани-
  • икономика-
  • развитие

С интегриран пазар получаваме допълнителен ръст на БВП в региона, защото заедно сме по-силни

Заев: Трябва да приближим Западните Балкани до вътрешния пазар на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Икономическият и инвестиционен план на ЕС за Западните Балкани подкрепя дългосрочното икономическо укрепване на региона и в същото време стимулира регионалната интеграция. Прилагането на Плана ще стимулира икономическата активност, ще увеличи инвестициите и в обществения, и в частния сектор, ще засили конкурентността и иновациите, особено на малките и средните компании, подчерта премиерът Зоран Заев в изказването си на Срещата на високо равнище на страните от Западните Балкани в Тирана, предаде специално за БТА агенция МИА.

На Срещата, председателствана от премиера на Албания Еди Рама и в която участват еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей, президентът на Черна гора Мило Джуканович и премиерите на Косово Албин Курти, на Сърбия Ана Бърнабич, на Босна и Херцеговина Зоран Тегелтия, премиерът Заев каза, че Икономическият и инвестиционен план за Западните Балкани има силен потенциал за подкрепа на главните пътни и железопътни връзки в региона.

"Нашата воля е стимулиране на развитието на капацитетите с възобновяема енергия и преминаването от въглища към възобновяеми енергийни източници, увеличение на енергийната ефективност, намаляване на емисиите на вредните газове и подобряване на инфраструктурата за управление на отпадни води. Във време на предизвикателства всички страни в региона работят заедно за установяване на Общ регионален пазар, посочи Заев. Той добави, че това е успешен модел за мотивиране на региона да започне нови регионални инициативи, насочени към приближаване на Западните Балкани до вътрешния пазар на ЕС. Заев подчерта, че дигитализацията има централна роля за модернизирането на икономиките, по-нататъшната интеграция на дигиталната икономика на Западните Балкани към единствения дигитален пазар на ЕС, като прави региона по-привлекателна за инвестиции област.

"Тясното съгласуване на регулациите в Западните Балкани с основните принципи, които регулират вътрешния пазар на ЕС, основан на подхода на четирите свободи чрез договорите за взаимно признаване, ще развие възможностите за заетост, тъй като либерализацията на търговията, притокът на капитал и мобилността ще доведат до разширяване на пазара. Икономическият и инвестиционният план ще увеличи привлекателността на региона за чуждестранните инвеститори и ще даде възможност за по-голям прилив на инвестиции", подчерта Заев. Той добави, че заедно с регионалното съгласуване на политиките за инвестиции и по-добре координираното представяне на инвестиционните възможности, се създава значителен потенциал за икономиките от Западните Балкани да увеличат своята привлекателност за чуждестранни преки инвестиции.

"С прилагането на Общия регионален пазар създаваме по-добри работни места, отличен избор на по-ниски цени за пътуване, следване, работа и бизнес в региона по-лесно, без бариери. С интегриран пазар получаваме допълнителен ръст на БВП в региона, защото заедно сме по-силни, което прави Западните Балкани по-привлекателен, по-конкурентен и по-близък до пазарите на ЕС регион, заключи премиерът Заев. На Срещата се обсъждаха конкретните стъпки, които ще доведат Западните Балкани до краен резултат чрез прилагането на Плана за действие за общ регионален пазар, като пътуване в региона с лични карти, облекчаване на търговията с хранителни продукти и промишлени стоки чрез договори за взаимно признаване, увеличаване на възможностите за работа на професионалисти и за студенти, които да следват в целия регион, по-ниски разходи за регионални разплащания, развитие на регионален дигитален пазар и гранични пунктове с общ контрол и разширяване на инициативите за зелени ленти за намаляване на времето за чакане по границите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живеят

    15 0 Отговор
    в своя розов сън

    Коментиран от #2

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Живеят":

    Caми cмe cи винoвни
    1. Миниcтърът нa прocвeщeниeтo в Бългaрия 1881 – 1882, историкът специалист по Българска история прoф. Ирeчeк, e aвcтoунгaрcки шпиoнин oт вoeннoтo рзузнaвaнe...
    2. прoф. Вacил Злaтaрcки, кoрифeят нa Бългaрcкaтa Иcтoрия, e рeктoр нa CУ и същевременно руcки aгeнт...Видeн "визaнтoлoг", въпрeки, чe тaкaвa държaвa Визaнтия никoгa нe e cъщecтвувaлa...
    3. Бeшeвлиeв, eдин oт cъздaтeлитe нa "ПРAБЪЛГAРCКAТA OРДA НA ХAН ACПAРУХ" e пък видeн гъркoфил...
    4. .....чeт нямaт прoдaжницитe!

    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec....

    Коментиран от #15

  • 3 ха-ха

    9 1 Отговор
    Гладна кокошка, пазари сънува :-) И тия, дето ги имате, пишете ги бегали. Евро чатала на врата, и прави краставици в .... .
  • 4 Мк Дончовци

    9 2 Отговор
    Не знаят завалиите на къде драпат, като пеперуда към пламък.
  • 5 Зайо изчезни!

    7 1 Отговор
    ЗАЙО СИ ДОЙДЕ НА ДУМАТА: ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ, АМА НЯМА КАК ДА МУ СЕ ОТВОРИ ПАРАШУТА СЛЕД МРЪСНИТЕ НОМЕРА, КОИТО ВЪРТИ НА СЪСЕДИТЕ СИ. ИЗГЛЕЖДА СИ МИСЛИ СЪС СЕЛСКИЯ МОЗЪК, ЧЕ ТОВА Е ВИСША ПОЛИТИКА. ВУЧКО БЕЗ ДА ШУМОЛИ, ЩЕ ИЗТЪРГУВА ПРОТЕКТОРАТА КОСОВО И К-8 ЩЕ МИНЕ ПРЕЗ КОСОВО И АЛБАНИЯ. ТОГАВА ДА ВИДИМ ЗАЙО ГЛУПАКА КАКВО ЩЕ ДУДНЕ ЗА "ФАШИСКА БУГАРИЯ"
  • 6 Регионален

    5 0 Отговор
    пазар? Още ги влече сфрю

    Коментиран от #9

  • 7 Брендица

    3 0 Отговор
    От 2005 имате желание за ЕС. Отдавна в РСМ ползвате и евросредства от предприсъединителните фондове и сте се доказали в ЕС и не само там. Имате си и държавни евроструктури. И Ердоган ви каза че ще получите помощ. Какво повече да пиша?
  • 8 Скопие лъжат че са бедни!

    0 4 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #12

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Регионален":

    Много от хората там, искат пак да се върне Югославия. Това показва, че авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България.
  • 10 Сатана

    8 1 Отговор
    Зайо,виж България и си помисли на какво ще прилича Македония след години.Европейски пазари ще видите през крив макарон.Ще ви унищожат селското стопанство и леката промишленост на първо време.После ще споделяте едни и същи ценности.И най—важното,Луната вече няма да земЯ Македонска .
  • 11 Перо

    5 1 Отговор
    Това е добре,Заев да си мисли за Възраждане на СФРЮ и Тито, да не се занимава с кандидатстване за ЕС. Другия луд Мицкоски поставя условия и регламенти на ЕС за кандидатстване за приемане,сякаш той ще приема други държави в РСМ и да са на ясно със червените граници.
  • 12 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    Луд умора няма!
  • 13 И като Планината

    1 1 Отговор
    Не отиде при Мохамед , Мохамед отиде при планината. / Арабска Поговорка /. С Зоран сме се разбрали много отдавна Федерална Република България. Веднага за 10 години. Но друго ми не ясно как се става главен прокурор с висящо дело в Румъния. Как Главния прокурор ще идва в България няма ли видео конференции или Телефони. ПОДЧЕРТАВАМ ТЯ ИМА ПРАВА САМО ВЪРХУ ЕВРОПЕСКИТЕ ПАРИ И ВСИЧКИ. МОГАТ ДА СЕ БЛОКИРАТ С ВЕТО, ОЩЕ НЕЗНАМ ЗАЩО НЯМА ВЕТО ВЪРХУ ОПИТЕ НА НЯКОЙ ДА ПРОКАРВА 15% КОРПОРАТИВЕН ДАНЪК. 100 лева цена 20% станаха 120 лева плюс 15% корпоративен данък. Всичко 138 лева плюс разходи за ток вода газ гориво заплати осигурителни вноски и печалба 200 лева миним. Какво ли ще стане с цените в Европа. Европа привлича ниски данъци много инвестиции. Какво да кажем за плоската данъчна система 10% плащал само от печалбата няма значение колко си изкарал.
  • 14 В е л и к и я

    4 1 Отговор
    Аз бих те приближил до дулото на някое 130 мм оръдие ...!
  • 15 123

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Хората на Балканите говорещи славянски език са наследниците на тракийци и кимери от старите миграции преди Хрисотос.След Хрисотс има Миграции на скити на Балканския Полуостров, последвани от Сарматите-Българи които са смесени със Скити-Анти. До 3 век след Христос над Дунава и западната черноморската степ има само скити, на изток от Азов до Кавказ има Сармати. Културно етническото наследство на Българите в по голямата си част остава в съсредоточено в Молдова,Украйна,Европейска Южна и югоизточна Русия от Сочи и Ростов на Дон на север до над Казан от двете страни на река Волга.Руснаците са толкова руснаци колкото Българските цигани са космонавти.Българската история е пренаписана и подменена през 1954 г по заповед на Сталин.
  • 16 Полковник РУМНО

    5 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 17 хаберих

    1 0 Отговор
    Зайо Байо: Трябва да приближим Западните Балкани до вътрешния пазар на ЕС и да се одупим на Брюксел. Давали много пари за това.
  • 18 Навремето

    1 1 Отговор
    И ние бяхме велики мечтатели като влизахме в ЕС и НАТО, ама еи го на оглозгаха ни до кости!
  • 19 " Ну заец , Погоди !"

    1 0 Отговор
    ПРЕДАТЕЛ на народа си !
Новини по държави: